EMAS i Miljøstyrelsen. Miljøredegørelse 1.1-31.12.2002

2 Det interne miljøs organisering

2.1 Fordeling af ansvar og beføjelser i forhold til Kvalitets- og Miljøledelsessystemet

2.1 Fordeling af ansvar og beføjelser i forhold til Kvalitets- og Miljøledelsessystemet

Direktionen i Miljøstyrelsen har det overordnede ansvar for institutionens produktion, det vil sige kvalitet i sagsbehandling og ny viden, samt for driften af Miljøstyrelsen.

Styregruppen for EMAS har det overordnede ansvar for EMAS-processen. De har ansvaret for at rammerne for kvalitets- og miljøledelse er til stede, og at EMAS arbejdet styrkes og implementeres, samt for at styrelsens ansatte motiveres til at indgå i arbejdet med at sikre kvalitets og miljøforbedringer. Styregruppen varetager den overordnede koordination af EMAS-processen. Styregruppen består af medlemmer fra direktionen og chefgruppen. Direktøren er formand for styregruppen og ledelsens repræsentant.

I hvert kontor udpeges en tovholder der har ansvar for formidlingen af EMAS arbejdet til sit kontor. Herudover har tovholderen ansvar for at rapportere miljø-, arbejdsmiljø- eller sundhedsmæssige problemer fra kontoret til den relevante arbejdsgruppe, betjentstuen eller Miljø- og sikkerhedsudvalget (MISU).

Arbejdsgrupper nedsættes under styregruppen, når der er behov for det, f.eks. til gennemførelse af kampagner eller særlige ad-hoc indsatser.

Samarbejds- og Miljø- og sikkerhedsudvalget (SU og MISU) inddrages aktivt i EMAS arbejdet. MISUs medlemmer fungerer som udgangspunkt som Miljøstyrelsens interne auditorer for EMAS, personalechefen undtaget. SU inddrages i alle sager af personalemæssig eller organisatorisk art i forhold til samarbejdsaftalen.

Auditorerne har ansvar for at gennemføre audits, der godtgør, om Miljøstyrelsen lever op til denne håndbog. Auditorerne gennemfører på vilkårlige tidspunkter og mindst 2 gange årligt intern audit, og noterer alle afvigelser, samt udarbejder en afvigelsesrapport med forslag til handlingsplan. Den auditansvarlige er ansvarlig for planlægning, gennemførelse og afrapportering af audit.

EMAS-koordinatoren er sekretær for styregruppen. Koordinatoren sikrer, at der bliver fulgt op på auditorernes rapporter og på eventuelle arbejdsgruppers arbejde, herunder at der udarbejdes korte referater af gruppernes arbejde, og at MISU samt styregruppen får forelagt relevante resultater og problemstillinger. EMAS-koordinatoren koordinerer informations- og uddannelsesaktiviteterne internt og eksternt i relation til styrelsens kvalitets- og miljøledelsessystem.

Alle medarbejdere har i relation til EMAS ansvar for at:

  • Følge systemet — herunder regler gældende for eget arbejdsområde.
  • Identificere og rapportere interne miljø-, arbejdsmiljø- eller sundhedsmæssige problemer til tovholder, betjentstuen eller den lokale sikkerhedsrepræsentant.
  • Medvirke til stadige forbedringer af kvalitet, sikkerhed og miljø i det daglige arbejde og om muligt reducere de væsentlige miljøpåvirkninger.
  • Deltage i løsningen af forbedringsprojekter.

Indkøbere, er personer, der enten køber varer eller tjenesteydelser til Miljøstyrelsens drift. De har ansvar for at følge de beskrevne procedurer for indkøb.