EMAS i Miljøstyrelsen. Miljøredegørelse 1.1-31.12.2002

3 Resumé af miljøpåvirkninger

3.1 De direkte miljøpåvirkninger
3.2 De indirekte miljøpåvirkninger

3.1 De direkte miljøpåvirkninger

Miljøstyrelsens drift giver anledning til en række miljøpåvirkninger, kaldet de direkte miljøpåvirkninger. Det er primært vore papir-, el-, vand- og varmeforbrug samt vores affaldsproduktion og indkøb. For bedre at kunne holde kontrol med udviklingen af el-, varme- og vandforbruget, er der i Strandgade 29 installeret et overvågningssystem — Keep Focus. Det måler forbruget hver time.

I det følgende er resultaterne af styrelsens interne miljøindsatser i 2002 kort beskrevet. Generelt må det siges at udviklingen i Miljøstyrelsens energiforbrug m.m. i 2002 er præget af 2 store begivenheder. I løbet af 2002 skulle styrelsen nednormere og omflytte samtidig med, at Miljøstyrelsen var involveret i EU-formandskabet.
Nednormeringen har i første omgang ikke betydet et fald i el- og varmeforbruget. Nednormeringen har dog betydet at styrelsen har fraflyttet et lejemål ved udgangen af 2002. Dette vil have en effekt på det kommende års opgørelse af energiforbrug.

Miljøstyrelsens samlede papirforbrug er i 2002 steget med ca. 400.000 ark i forhold til 2001. En gennemgang af forbruget viser, at det øgede forbrug skyldes Miljøstyrelsens ekstra papirforbrug i forbindelse med EU-formandskabet. Stigningen var forventet.

Elforbruget i Miljøstyrelsen er i forhold til 2001 uændret.

Miljøstyrelsens klimakorrigerede varmeforbrug er steget med 2% i forhold til 2001. Hvor forbruget er uændret i Strandgade, er stigningen sket på Wilders Plads, hvor der dog året i forvejen var et fald i forbrug på 8%.

Miljøstyrelsens vandforbrug er faldet med 15%. En stor del af dette fald skyldes primært reduktionen i antallet af ansatte, da vandforbruget pr årsværk samlet set er uændret på 8 m3.

Der er i 2002 særligt fokuseret på styring af energiforbruget. Miljøstyrelsen har således investeret i et overvågningssystem, Keep Focus, der på timebasis aflæser el-, varme- og vandforbruget i Strandgade 29. Med dette system har det været muligt hurtigt at gøre en indsats, hvis for eksempel der blev konstateret vandspild i bygningen.

Ud over konkrete indsatser er det annonceret via opslag i elevatorer, og via nyhedsbreve på intranettet, hvordan medarbejderne selv kan gøre en grøn indsats.

Der er ikke registreret arbejdsskader i 2002, men der er konstateret øget brug af psykologhjælp

Sammenholdt med de opnåede besparelser i 2001, må det konstateres, at det stort set er lykkedes at fastholde det fald i forbruget der skete i 2001.

Miljøstyrelsens andel af miljørigtige vareindkøb indenfor de typiske varekøb udgør i 2002 mere end. 40%1 i forhold til det samlede vareindkøb, og mere end 90% for de typiske årlige vareindkøb ved den daglige drift af styrelsen, helt i overensstemmelse med Miljø- og Energiministeriets cirkulære nr. 26 af 07/02/95 om miljø- og energihensyn ved statslige indkøb. Miljøkrav er også indarbejdet ved tjenesteydelser som rengøring, kantinedrift og tjenesterejser.

3.2 De indirekte miljøpåvirkninger

Miljøstyrelsens miljøpåvirkninger er ikke kun de direkte miljøpåvirkninger ved vores daglige drift. Det er også effekten af vores produktion af love, bekendtgørelser, vejledninger, politiske oplæg, afgørelser, projekter, strategier, handlingsplaner, ny viden, svar til Folketinget, formidlingsaktiviteter, forhandlingsresultater, tilskudsbevillinger mv.

På baggrund af Kvalitets- og Miljøledelseshåndbogen, sidste års miljøredegørelse og Miljøstyrelsens interne miljøpolitik har styregruppen for EMAS i Miljøstyrelsen udvalgt en række miljøpåvirkninger, som der i 2003 skal gøres en særlig indsats for at reducere.

En del af de fastsatte miljømål, både direkte og indirekte, og handlingsplanen for at opnå dem, er beskrevet i miljøhandlingsplan og afrapporteres i næste miljøredegørelse for 2003.

Miljøstyrelsens handlinger og mål indenfor særligt prioriterede indsatsområder er beskrevet i styrelsens Institutionsmål og afrapporteres for 2002 i årsrapporten — det tidligere virksomhedsregnskab.

1 Kilde. Statens og Kommunernes indkøbscentral (SKI) opgørelse af Miljøstyrelsens indkøb i 2002 (01.10.01 —30.09.02 samt Miljøstyrelsens opgørelse over samlet vareindkøb i 2002. I Miljøstyrelsens samlede varekøb i 2002 indgik forøgede udgifter til ombygning grundet færre medarbejdere og ændrede lejemål. Det reelle tal for grønne indkøb ligger mellem 75—90%, men der er ikke redegjort for miljø i alle indkøb)