EMAS i Miljøstyrelsen. Miljøredegørelse 1.1-31.12.2002

4 Redegørelse for miljøpåvirkninger

4.1 Drift og forbrug
4.2 Indkøb
4.3 Kantineudbud
4.4 Affald
4.5 Arbejdsmiljø

4.1 Drift og forbrug

Varme og papirforbruget er svagt stigende mens vandforbruget totalt set er faldet. Opgjort pr. årsværk, er der dog ikke registreret et fald i vandforbruget, men et uændret forbrug, grundet personalereduktion.

Udvikling i forbrug

igur 1 viser udviklingen i vand-, fjernvarme- elforbrug og papirforbrug i Miljøstyrelsen.

4.2 Indkøb

Der købes så vidt mulig miljømærkede produkter og anvendes miljøcertificerede leverandører ved nyerhvervelse af møbler, belysning, kontorartikler, papir, kontormaskiner, tryksager m.m. Der arbejdes løbende med at finde nye miljøvenlige produkter, jf. tabel 1.

Tabel 1.
Nye Indkøb af kontorartikler og inventar i Miljøstyrelsen 2002.

Produktgruppe Leverandør Miljøforhold ( miljømærkning, Miljøcertificering e.a.)
Elartikler   Som deltager i A-klubben indkøber Miljøstyrelsen a-mærkede elartikler, hvor det er muligt
Kontormøbler Bondo og Håg EMAS og ISO 14001
Rengøringsmidler Diversy — Lever Svanemærkede
Papir Canon Køber svanemærket genbrugspapir
Kontorartikler. Lyreco Der indkøbes i det omfang det er muligt udelukkende miljømærkede ( svanemærkede) kontorartikler efter en fælles ministeriel aftale. Kontorartikler er pvc-fri
It-udstyr Fujitsu - Siemens Energimærke A og svanemærket udstyr. Endvidere er elkabler til It-udstyr nu pvc-fri. Se “elartikler”.
Vask og vaskemidler Diversy - Lever Svanemærkede produkter
Kantinemad Eurest Økologisk mødeservering, mål for 50 % økologisk kantinedrift, økologisk efteruddannelse af personalet m.m.

4.3 Kantineudbud

Miljøstyrelsen var i udbud med kantinedriften og opnåede i den anledning af få indarbejdet en række miljøforbedringer i kantinedriften, herunder krav til økologisk mødeservering 50% økologisk kantinemad over en periode, krav om efteruddannelse af kantinepersonale indenfor økologisk kantinedrift, energistyring af kantinekøkkenet m.m.

4.4 Affald

Miljøstyrelsens affaldsmængder er for andet år i træk steget. I forhold til 2001, er affaldsmængderne steget med 10 t., og i forhold til 2000, i alt med 27 t. Det skyldes primært 2 hovedbegivenheder. I 2001 steget steg affaldsmængderne for papir og pap ekstraordinær grundet returnering af 36 t. papir/pap arkivalier fra Rigsarkivet til makulering, mens affaldsmængden for brændbart affald faldt. I 2002 steg affaldsmængden for brændbart affald grundet oprydning i forbindelse med reduktion af Miljøstyrelsen med 90 medarbejdere.


Fig. 2 Sortering af affald i Miljøstyrelsen

4.5 Arbejdsmiljø

Der er ikke i 2002 registreret sager om uheld uden eller med personskade, arbejdsulykker eller arbejdsbetingede lidelser, ligesom der ikke er registreret fravær på grund af arbejdsskader. Der er konstateret øgede udgifter til psykologhjælp, hvilket kan være et udtryk for mere stress i arbejdsdagen.

Med revisionen af Miljøministeriets miljøpolitik er miljø- og arbejdsmiljøarbejdet blevet samlet under et fælles sundhedsbegreb, hvorfor arbejdsmiljøarbejdet fremover også rapporteres i det grønne regnskab.

Miljøstyrelsens miljø- og arbejdsmiljøarbejde er forankret i Miljø- og Sikkerhedsudvalget (MISU), med det mål at tage både pludseligt opståede, samt fremadrettede problematikker op, og løse disse ud fra miljø- og arbejdsmiljømæssige hensyn. For langsigtede indsatsområder udarbejdes handlingsplaner til vores miljøhandlingsplan.