Natur og Miljø 2002

Forord

Miljøminister Hans Christian Schmidt

Får miljøet det værre eller bedre? Det spørgsmål har Miljøministeriet i en årrække belyst med en årlig indikatorrapport. Udviklingen følges med en række indikatorer, der på en let forståelig måde giver et overblik over natur- og miljøforholdene.

Årets temarapport for natur og miljø sætter fokus på bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre. Dette tema beskrives med 32 udvalgte indikatorer. Det samlede indikatorsæt på omkring 100 indikatorer for natur og miljø vil derudover kunne findes på Internettet.

Rapporten viser udviklingen mod bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre i Danmark. Der er f.eks. indikatorer for sammenhængen mellem vækst og miljøpåvirkning, forbrug af naturressourcer og integration af miljøhensyn i sektorer. På en række områder viser indikatorerne en udvikling mod større bæredygtighed. Trods økonomisk vækst og stigende privatforbrug er energiforbruget således konstant, vandforbruget er faldet og forureningen på flere områder mindsket.

Rapporten peger samtidig på områder, hvor der er behov for en særlig indsats for at tilpasse vores forbrug og produktion, så miljøet påvirkes mindre og ressourcerne udnyttes bedre. Realisering af en bæredygtig udvikling er fortsat en stor udfordring. For eksempel er det på lang sigt et pejlemærke at begrænse forbruget af ressourcer til ca. en fjerdedel af det nuværende forbrug. Det fremgår af Danmarks nationale strategi for bæredygtig udvikling.

Temarapporten følger op på verdenstopmødet i Johannesburg i 2002, hvor bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre blev udpeget som en væsentlig udfordring. På topmødet blev der vedtaget en 10-årig ramme af programmer for bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre.

Temarapporten følger op på Regeringens initiativer om bæredygtig produktion og forbrug.

Temarapporten består af et afsnit om produktion og et om forbrug. Hver indikator er baseret på et datasæt, der indeholder information om udviklingen på det pågældende område. Til hver indikator hører der en tekst, som beskriver datasættets indhold og udviklingen over tid. Udviklingen sættes også i relation til politiske målsætninger på området.

Hans Christian Schmidt
Miljøminister

 



Version 1.0 Juni 2005, © Miljøstyrelsen.