Miljøvurdering af mobiltelefon

7 Repræsentativitet for produktfamilien

Formål
I det følgende gennemgås de væsentligste variationer der kan forekomme indenfor produktfamilien mobiltelefoner, som den er defineret i afsnit 3.1. Det er formålet at vurdere betydningen af disse variationer i forhold til de konklusioner, der er draget af miljøvurderingen af referenceproduktet GM 410.

Oplader
Der anvendes to typer af opladere. Den mest almindelige type (”standardopladeren”) indeholder en stor spole og lidt elektronik, mens den anden type ”rejseopladeren”, der ikke vejer så meget indeholder en lille spole og til gengæld mere elektronik. En gennemført miljøvurdering viser at der ikke er den store forskel på miljøpåvirkningerne fra de to typer, hvis man ser bort fra det forbrug af energi, der er hvis opladeren efterlades i en tændt stikkontakt, når opladningen er afsluttet (ref. 7). Det er ”standardopladeren”, der har det største forbrug i denne standby fase.

Batterier
Der anvendes også forskellige typer af batterier. Tidligere var det mest nikkel- cadmium batterier, der anvendtes. Siden er hovedvægten skiftet over på nikkel metalhydrid – og senere på lithium-ion batterier (LiIon).
Der er ikke afgørende forskelle på miljøpåvirkningerne fra de tre typer af batterier (ref. 7). De variationer, der er i brugsmønsteret, er langt mere afgørende for de miljøpåvirkninger, det samlede system giver anledning til.
Der er en ny type batterier af typen lithium-polymer under introduktion på markedet. Disse er ikke vurderet i denne rapport

Højtaler, mikrofon, print, komponenter og display
Disse er stort set de samme i alle mobiltelefoner, og de er baseret på samme teknologi (ref. 18). I sammenhæng med at mobiltelefonernes funktionalitet udvides, vil de anvendte displays blive større. Da de anvendte data for display ikke er særligt gode, er det ikke muligt at sige noget præcist om betydningen af denne udvikling

Antenne
Der anvendes dels integrerede antenner og dels traditionelle antenner, hvor der er en lille ”stav”, der peger ud fra kabinettet. Den integrerede antenne, der sidder i GM 410 er sammenlignet med en antenne med stav. En overslagsberegning viser at de vægtede miljøeffektpotentialer fra den integrede antenne er noget større end for stav antennen. Til gengæld udgør den integrerede antenne mindre end 1% af mobiltelefonens samlede belastning. Den integrerede antenne har også det største ressource træk. Dette skyldes den anvendte forgyldning, der trækker ressourcen guld. Ressource trækket til denne forgyldning udgør 10-15% af den samlede mobiltelefons træk på denne ressource.

Kabinet
De fleste mobiltelefoner er fremstillet med et kabinet af plast, mens andre (typisk de mere eksklusive) kan have et kabinet af magnesium. En overslagsberegningviser at de vægtede miljøeffektpotentialer og de vægtede ressourceforbrug for de to typer kabinetter ikke er væsentligt forskellige, når der er regnes med at kabinettet har samme masse. Dette skyldes blandt andet at magnesium er en rigelig ressource. Miljøbelastning og ressource træk fra kabinettet udgør kun nogle få procent af værdierne for den samlede mobiltelefon.