Miljøvurdering af mobiltelefon

8 Forbedrings analyse

8.1 Diagnose
8.2 Forbedringspotentialer

8.1 Diagnose

Eksisterende produkt
Miljøeffektpotentialerne fra en mobiltelefon fremgår af figur 1. Det ses at brugsfasen dominerer i alle faser bortset fra farligt affald. En væsentlig del af dette bidrag kommer fra det energiforbrug, opladeren trækker når den står standby i en tændt stikkontakt. Hvis man tænker sig dette forbrug elimineret vil miljøeffektpotentialerne reduceres til omkring det halve, som det fremgår af figur 5.
På ressourcesiden stammer de væsentligste bidrag fra materialefasen, mens brugsfasens bidrag er marginalt (figur 2).

Produktets hardware
For at analysere hvordan miljøbelastningerne er fordelt på selve hardwaren er der foretaget en beregning af et livsforløb, hvor brugsfasens belastning er udeladt. Resultaterne fremgår af figur 3, hvor miljøeffektpotentialerne er opdelt på selve mobiltelefonen, opladeren, batteriet og emballagen. Det er mobiltelefonen der dominerer efterfulgt af opladeren og batteriet. Emballagens bidrag er marginalt. På ressourcesiden (figur 4) er det de vægtede ressourceforbrug af cobalt og lithium fra batteriet, der dominerer sammen med ressourceforbrug af guld, palladium og tin fra mobiltelefonen. Når ressourceforbrugene for cobalt og lithium slår så hårdt igennem, skyldes det at der i modellen ikke er regnet med genvinding af disse ressourcer, fordi der ikke i Europa er anlæg, der kan oparbejde lithium ion batterier (ref. 7).

Færre IC-kredse
De næste generationer af mobiltelefoner vil indeholde færre IC-kredse. Det anslås at antallet af IC-kredse vil kunne halveres (ref 18).
Der er derfor gennemregnet et scenario, hvor antallet af IC-kredse er reduceret fra 21 til 10. Resultaterne fremgår af figurerne 10 & 11. Mht. miljøeffektpotentialerne er der kun tale om marginale forbedringer; mens der på ressourcesiden er reducerede ressourceforbrug for guld, kobber og tin.

Der er ikke taget hensyn til evt. ændringer i bortskaffelsesfasen, da disse skønnes at være af mindre betydning.


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 10‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 10‘‘

Figur 10.
De vægtede miljøeffektpotentialer for en mobiltelefon, hvor antallet af IC kredse er reduceret fra 21 til 10 sammenlignet med referenceproduktet.

 


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 11‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 11‘‘

Figur 11.
De vægtede ressourceforbrug for en mobiltelefon, hvor antallet af IC kredse er reduceret fra 21 til 10 sammenlignet med referenceproduktet. (Ressourcer med forbrug under 0,01 mPRW90 er ikke vist på grafen).

Printarealet halveret
En endnu mere radikal udvikling vil være at brutto arealet af printet halveres (ref. 18). Der er derfor gennemregnet et scenario, hvor arealet af printet er halveret, og antallet af de tilhørende komponenter ligeledes antages at være halveret.
Resultaterne er gengivet i figurerne 12 & 13. Der er tale om en mindre reduktion af miljøeffektpotentialerne økotoksicitet, persistent toksicitet og farligt affald samt marginale reduktioner af de øvrige effekter. For ressourcerne guld, palladium og tin er reduktionerne på 36-, 44-, hhv. 50%.

 
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 12‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 12‘‘

Figur 12.
De vægtede miljøeffektpotentialer for en mobiltelefon, hvor bruttoarealet af printet er halveret sammenlignet med referenceproduktet. Antallet af komponenter er reduceret tilsvarende.

 


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 13‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 13‘‘

Figur 13.
De vægtede ressourceforbrug for en mobiltelefon, hvor bruttoarealet af printet er halveret sammenlignet med referenceproduktet. Antallet af komponenter er reduceret tilsvarende. (Ressourcer med forbrug under 0,01 mPRW90 er ikke vist på grafen).

Større genvinding af Lithium og cobalt
Inden for en overskuelig fremtid må det forventes at der etableres anlæg i Europa til oparbejdning LiIon batterier (ref. 7). Der er derfor gennemregnet et scenario, hvor det er antaget at 80 % af batteri pakken’s materialer genvindes.

Der er ingen væsentlige reduktioner for så vidt det angår miljøeffektpotentialerne (figur 14).

På ressourcesiden er der ikke overraskende en betydelig reduktion af ressourceforbrugene af lithium og cobalt (figur 15). Desuden er der en mindre reduktion af ædelmetallerne guld og palladium, der skyldes at elektronikken i batteriet også genvindes.


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 14‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 14‘‘

Figur 14.
De vægtede miljøeffektpotentialer for en mobiltelefon, hvor det er antaget at 80% af batteripakkens materialer genindvindes sammenlignet med referenceproduktet.

 


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 15‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Figur 15‘‘

Figur 15.
De vægtede ressourceforbrug for en mobiltelefon, hvor det er antaget at 80% af batteripakkens materialer genindvindes sammenlignet med referenceproduktet. (Ressourcer med forbrug under 0,01 mPRW90 er ikke vist på grafen).

8.2 Forbedringspotentialer

Opladerens standby forbrug
Det mest oplagte forbedringspotentiale ligger i at eliminere eller reducere det energiforbrug opladeren har, når batteriet er opladet eller opladeren sidder i en tændt stikkontakt uden telefon (Standby forbruget).
Dette kan gøres ved:

• Indbygning af noget automatisk kontrol af batteriets lade tilstand i systemet, der slukker for strømforsyningen når batteriet er fuldt opladet, eller når telefonen er fjernet fra opladeren. Det er i dag muligt at indbygge en sådan styring. Det anvendte kredsløb vil dog fortsat have et lille energiforbrug. Det vil være på 0,1 W sammenlignet med de 0,6 W, der er på reference produktet (ref. 19).

• Indbygge en styring (eller en mekanisk kontakt?) der afbryder strømforsyningen mellem oplader og stikkontakt, når telefon fjernes fra opladeren.

• Informere brugeren

Reduktion af printet’s areal og antallet af komponenter
Et andet miljøforbedringspotentiale ligger i at reducere den fysiske størrelse af elektronikken f. eks. ved at reducere bruttoarealet af printet og antallet af tilhørende komponenter. Denne målsætning falder fint i tråd med bestræbelserne for at gøre telefonerne mindre, billigere og mere driftsikre. Med den teknologiske udvikling bliver det muligt at indbygge stadig mere funktionalitet i et produkt med færre komponenter.

Større genvinding af ressourcerne Li & Co i batteripakken
På grund af den manglende oparbejdning af brugte LiIon batterier giver mobiltelefonen anledning til et stort træk af ressourcerne cobalt og lithium. Der ligger derfor et miljøforbedringspotentiale i at sikre, at disse batterier bliver genbrugt, når de går ud af brug.
Dette er selvfølgelig ikke en forbedring mobiltelefon producenten kan gennemføre alene; men det er vigtigt at være opmærksom på problemet, og gennemføre de tiltag der måtte være behov for, når tiden er moden til det.