Anti-pæleorm

27 Teknologivurdering

Denne del har til hensigt at beskrive aktuelle løsningsmetoder, med baggrund i første dels teoretiske indgang.

Teknologivurderingen laves på baggrund af :

- teoretisk viden og kontakter til ressourcepersoner i industrien
- laboratorieforsøg i samarbejde med Force, Esbjerg
- laboratorieforsøg i samarbejde med Yxlon, København
- teknologivurderingsrapport på udvalgte teknikker udarbejdet på baggrund
   af laboratorieforsøg, Force afd. for sensorteknologi (bilag til dette afsnit)
- praktiske forsøg på træskib af udvalgte teknologier

Hverken skibe af træ eller diagnostik generelt, kan betegnes som ny teknologi. Men kombinationen er dog relativ ny. Teknologibegrebet anvendes i det kommende afsnit, som et mere helhedsorienteret begreb. Ikke kun som betegnelsen for selve teknikken, eks. røntgenapparatet, men om de sammenhænge det indgår i. Teknologibegrebet skal således omfatte både teknologiens tilblivelse og anvendelse. Vi har valgt en analyseramme, der både er enkel og tager højde for de mange sammenhænge diagnostik af træskibe indgår i.

Analysen opdeles i 4 hovedområder:

Teknik
Viden
Organisation
Produkt

Sker der kvalitative ændringer i et eller flere af områderne, påvirkes de andre områder i mere eller mindre grad.

Det skal samtidig præciseres, at dette projekt ikke har til formål, at udpege den præcise og endegyldige løsning, men kaste lys over de muligheder, der findes og afdække muligheder og barrierer i praksis.

Teknik
Omfatter de fysiske apparater eller hjælpemidler og indbefatter materialer af enhver art der indgår i processen. Teknikdelen defineres som sammenføjningen af arbejdsmidler, arbejdsgenstande og arbejdskraft.

Viden
Her er der primært tale om menneskets viden og anvendelse teknikken. Viden deles op i 2 typer: Den teoretiske indsigt (know-why), der dog kan være indbygget i arbejdsmidlerne som automatiserede styresystemer.

Den praktiske erfaring der primært består i erfaring med at kunne håndtere arbejdsgenstande. (eks. røntgen apparat) At huske hvordan processen gennemføres, eller hvilken know-how man behøver.

Organisation
Dette er den sammenføjende bestanddel af teknologien, og handler primært om arbejdsprocessernes organisering. Arbejdsprocessens eventuelle opdeling i mindre processer. Desuden omfatter denne del, ledelse, ansvar, kommunikation og koordination.

Produkt
Det vil sige resultatet af at kombinere teknik, viden og organisation, netop fordi arbejdsprocessen er formålsrettet. Ofte vælges produktet først, og det bestemmer da kombinationen af de andre områder, men ofte må valget af produkt forklares med reference til et foregående valg. De økonomiske overvejelser og beregninger sammenføjes ligeledes her.