Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

Sammendrag

Foreliggende rapport har til formål at få verificeret den mængde hvidblik-emballager, der i de seneste 7 år er blevet opgjort i den årlige opgørelse af emballageforsyningen. I rapporten er der dog lagt speciel fokus på den seneste opgørelse omhandlende år 2000. Dog er der til visse opgørelser anvendt de foreliggende data forår 2001. I emballageforsyningsopgørelsen er den samlede emballageforsyning fordelt på enkelte materialer. I de seneste år er der desuden gennemført en række verificeringsarbejder for enkelte emballagematerialer for kortlægge, om de emballagemængder, som emballageforsyningsopgørelsen kommer frem til, også kan verificeres gennem andre indgangsvinkler og datakilder. Der er tidligere gennemført arbejder dækkende plast- og aluminiumsemballager. I år er det så besluttet, at der gennemføres et tilsvarende arbejde for hvidblik-emballager. Det er tanken, at man gennem en periode skal igennem alle de væsentlige emballagematerialer. Der vil blive anvendt samme metode til at verificere hvidblikemballagemængden som ved de øvrige emballagematerialer. Derfor vil såvel strukturen som selve indholdet af den færdige rapport meget ligne de tidligere rapporter.

I gennem alle de år emballageforsyningen er blevet opgjort, har forsyningsmængden af hvidblik ligget på mellem 18.670 og 44.230 tons pr. år. Den opgjorte forsyningsmængde har således svinget meget. Den opgjorte mængde bliver brugt til rapportering til EU og bliver brugt som basis for beregningen af, om Danmark når de indsamlingsmål, der er fastlagt i EU direktivet om emballage og emballageaffald.

Emballageforsyningsmængden bliver opgjort gennem anvendelse af materiale fra Danmarks Statistik. Herigennem opgøres forsyningen af tomme emballager samt netto-bidraget af hvidblikemballager gennem udenrigshandel med fyldte emballager.

For at få verificeret hvidblikemballagemængden er der benyttet følgende andre kilder:

  • Fordeling af hvidblikemballageanvendelsen fordelt på varegrupper
  • Undersøgelse af produktionsmængder hos danske hvidblik-emballageproducenter
  • Undersøgelse gennem en stor dansk detailhandelskæde
  • Affaldsundersøgelse
  • Emballageafgifter

Gennem hver af disse 5 andre angrebsvinkler er hvidblikemballagemængden kortlagt. Gennem samtlige disse kilder kommer man frem til, at emballagemængden er for stor i emballageforsyningsopgørelsen. Det er importen af fyldte emballager, der er blevet justeret. Importen af fyldte hvidblikemballager er blevet reduceret med 18,3% i år 2000.

På denne baggrund reduceres forsyningen af hvidblikemballager i år 2000 fra 35.850 tons til 29.396 tons. Den gennemførte justering er så efterfølgende også blevet indarbejdet i de forgående års forsyningsopgørelser. Forsyningsmængden af hvidblikemballager bliver for år 2001 på 23.601 tons.Projektet har også vist, at den hidtidige anvendte gruppering af emballager fremstillet af ”hvidblik” og ”jern og uædelt metal” ikke har været anvendt stringent. Basis statistikmaterialet er ikke præcist opbygget, så opdelingen er hensigtsmæssig. Derfor er det besluttet fremover, at slå de 2 emballagegrupper sammen til en som kaldes ”Hvidblik/stål”-emballager.