Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

1 Indledning

1.1 Formål
1.2 Baggrund

1.1 Formål

Nærværende projekt har til formål at få verificeret den mængde af hvidblik-/stålemballage på markedet i Danmark, der er opgjort i den årlige opgørelse af emballageforsyningen. Projektet omhandler primært den seneste opgørelse af emballageforsyningen, som dækker år 2000. Men principielt vil den også dække de tidligere års emballageforsyningsopgørelser. Resultatet fra projektet vil blive anvendt i de fremtidige opgørelser af hvidblik-/stålemballageforsyningen. Om nødvendigt vil de tidligere års opgørelser eventuelt blive justeret.

1.2 Baggrund

I forlængelse af den årlige opgørelse af emballageforsyningsmængden er der forrige år gennemført nogle arbejder, der har haft til formål at verificere de opgjorte emballagemængder – og om nødvendigt at justere disse. Der er gennemført arbejder for plast- og aluminiumsemballager. Netop arbejdet med aluminiumsemballager har bl.a. afstedkommet, at der er sket nogle forskydninger mellem anvendelsen af aluminium og hvidblik som emballage til visse produktgrupper. Derfor har det været naturligt, at ”turen” nu er kommet til, at materialet ”hvidblik” skal igennem et tilsvarende verificeringsarbejde.

Mængden af hvidblik-/stålemballage i Danmark anvendes som udgangspunkt for beregning af hvor mange procent af hvidblikemballagen, som skal indsamles til genanvendelse. Denne procent indrapporteres hvert år til EU Kommissionen. Dette er et krav i EU‘s emballagedirektiv. Det er derfor vigtigt at mængden, som der regnes procent af, er korrekt. Den indrapporterede procentsats anvendes til at angive i hvor stor udstrækning Danmark lever op til målene i EU direktivet om emballage og emballageaffald.

I de hidtidige opgørelser af emballageforsyningen har metalemballager været opdelt i følgende 3 kategorier:

  • Aluminium
  • Hvidblik
  • Jern og uædelt metal

Men statistikgrupperingen mellem hvidblik og andre metalemballager end aluminium er ikke stringent. Derfor har der været nogle problemer med at foretage en præcis afgræsning. Den sidst nævnte gruppe omfatter også andre metaller end jern, men langt hovedparten af emballagerne heri er fremstillet af jern/stål. Emballagerne i denne gruppe består af kapsler, tromler, dunke, forskellige former for rulle- og gitterbure, andre stålemballagekonstruktioner m.v. og andre emballagegenstande. På grund af den nævnte usikkerhed er det besluttet fra og med år 2001 opgørelsen at slå ”hvidblik-” og ”jern og uædelt metal-” grupperne sammen til én gruppe, der samlet kaldes ”Hvidblik/stål”. Selvom gruppen også reelt omfatter emballager, der er fremstillet af andre metaller end jernbaserede, erdenne betegnelse dog valgt. Det er meget små mængder af andre metaller, der anvendes til emballageformål.

På trods af denne samling til én gruppe vil nærværende rapport hovedsageligt beskæftige sig med den del af metalemballagefraktionen som udgøres af materialet ”Hvidblik”. Når der i rapporten skrives ”hvidblik/stål” refereres der til den samlede gruppe, mens når der skrives ”hvidblik” specifikt menes emballager, der udelukkende er fremstillet af hvidblik.

Af nedenstående skema fremgår de hvidblikemballagemængder, der er fremfundet i emballageforsyningsopgørelsen for 2000.

Samlet forsyning af hvidblikemballager Tons pr. år
Forsyning af tomme hvidblikemballager 53.224
Netto-forsyning af fyldte hvidblikemballager -17.374
Samlet forsyning af hvidblikemballager 35.850