Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

11 Justeringer af hvidblikmængden

Det gennemførte arbejde kommer til den konklusion, at forsyningsmængden af hvidblikemballager i den årlige emballageforsyningsopgørelse skal reduceres fra de omkring 35.000 tons til ca. 22.000 tons. Opgørelsen af hvidblikemballagemængden ved anvendelse af forskellige andre kilder til den samlede emballagemængde kommer alle frem til, at den årlige forsyningsmængde ligger på omkring 22.000 tons. Der er så næppe nogen tvivl om, at den korrekte mængde ligger på dette niveau.

Samlet består emballageforsyningsopgørelsen af følgende 5 delkomponenter:

  • Produktion af tomme hvidblikemballager
  • Import af tomme hvidblikemballager
  • Eksport af tomme hvidblikemballager
  • Import af fyldte hvidblikemballager
  • Eksport af fyldte hvidblikemballager

Af de 5 delkomponenter har det gennemførte arbejde bekræftet mængderne, der dækker produktion og udenrigshandel med tomme emballager. Tilsvarende er eksporten af fyldte emballager også bekræftet. Derved bliver det så på importen af fyldte emballager at fokus må rettes. Desværre kan denne mængde ikke undersøges nærmere på tilsvarende vis som de øvrige, eftersom der ikke er nogen aktør i markedet, der tilnærmelsesvis har samme overblik over markedet som ved de øvrige delkomponenter i opgørelsen. Det må derfor så være ved importen af fyldte emballager, at der skal foretages en justering.

På denne baggrund er der ved gennemførelse af emballageforsyningsstatistikken for 2001 foretaget yderligere undersøgelser af hvidblikemballageanvendelsen for de varepositioner, som indeholder importmængder af fyldte hvidblikemballager. Det drejer sig i alt om 932 varepositioner. Undersøgelsen har bestået i at undersøge den konkrete emballageanvendelse til grupper af varepositioner samt en undersøgelse af vægte af anvendte emballager. Dette arbejde har resulteret i, at input-data til i alt 111 varepositioner er blevet ændret. Det drejer sig om følgende grupper af varepositioner:

  • Fedt-produkter
  • Vegetabilske olieprodukter
  • Tomater på dåse og enkelte andre konserves produkter
  • Spartelmasse
  • Hårplejeprodukt
  • Smøreolier
  • Kemikalier til fotografisk anvendelsesområder

Justeringerne har bestået af ændret bulkandel, justering mellem emballagematerialer – hovedsageligt over til plast samt ændrede vægte af emballager. Sidstnævnte er f.eks. gældende for dåser til almindelige flåede tomater,hvor en gennemsnitsdåse tidligere var registreret med en vægt på 70 gram, hvor vægten på de dåser, der i dag findes i handelen ligger på mellem 51 og 55 gram.

Ved disse ændringer i datagrundlaget kan importen af fyldte hvidblikemballager for år 2001 opgøres til 28.630 tons, som igen giver en hvidblikemballageforsyningsmængde på 23.601 tons.

De aktuelle varepositioner og konkrete foretagne justeringer fremgår af bilag A.

Som nævnt er hele emballageforsyningsopgørelsen for år 2001 foretaget med ovennævnte justeringer. Derfor skal der ikke foretages nogen justering af mængden fra dette år. Men det skal der for de forrige år. De gennemførte justeringer er blevet indført i databasen for år 2000, således at der fremkommer nye forsyningstal for importen af emballage. Gennem denne korrektion er hvidblikemballagemængden for importen af fyldte emballager blevet reduceret med i alt 18,3%. For ikke at skulle gennemføre samme arbejde for alle de forrige år, er denne reduktionsprocent blot anvendt direkte for alle år i perioden 1994 - 1999.

På nedenstående skema ses hvilke mængdemæssige ændringer de foretagne korrektioner har afstedkommet i de enkelte år:


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 13‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 13‘‘


Som tidligere nævnt forårsages det lave tal for hvidblikemballageforsyningen i 1999 af svage ændringer i samtlige data-komponenter, men effekten bliver så stor fordi, ændringerne trækker i hver sin retning.

Når man ændrer på registreringen af emballageanvendelsen mellem forskellige emballagematerialer er det givet, at dette også har indflydelse på den samlede forsyning af de øvrige emballagematerialer, således at der også burde foretages en justering af disse. Men de konkrete ændringer har dog en så beskeden størrelse, at det ikke tjener noget større formål også at ændre disse – det drejer sig om et par procent.