Undersøgelse af effekten af intervention på børns eksponering for bly

Forord

I mange større byer er jorden forurenet med tungmetaller og tjærestoffer. Visse byområder har således koncentrationer af tungmetaller og tjærestoffer i jorden, der kræver iagttagelse af forholdsregler for at undgå overskridelse af sundhedsmæssige grænser. En måde til begrænsning af børns udsættelse for jordforurening er at reducere kontakten til den forurenede jord. Dette kan gøres gennem fysiske omlægninger af legearealer. Målet med nærværende undersøgelse er at vurdere, hvorvidt en begrænset intervention resulterer i en nedsat eksponering vurderet på basis af mængden af bly adhæreret til hænderne efter udeleg. Undersøgelsen er gennemført i foråret og efteråret 2002 på tre børnehaver med børn i alderen 3-6 år, men forventes at have generel gyldighed også for andre legearealer.

Der er tale om en ren eksponeringsundersøgelse, hvorfor sammenhængen mellem den mængde bly børnene får på hænderne og den mængde bly de som følge heraf indtager oralt ikke er diskuteret.

Undersøgelsen er gennemført for Miljøstyrelsen og finansieret af Miljøstyrelsens teknologiudviklingsprogram, jord og grundvand. Forfatterne har modtaget konstruktive kommentarer fra den af Miljøstyrelsen nedsatte følgegruppe bestående af repræsentanter for Miljøstyrelsen (Irene Edelgaard, Poul Bo Larsen, Preben Bruun), Embedslægerne (Annelise Troest, Anne Fabricius), Københavns Kommune (Nancy Hamburger), Amternes Videncenter for Jordforurening (Charlotte Weber), Fødevaredirektoratet (Dorthe Licht), Sundhedsstyrelsen (Ole Mygind, Barbara Hjalsted), Københavns Amt (Helena Hansen) samt Kommunernes Landsforening (Niels Remtoft).

Fra forfatterne skal der komme en tak til de ansatte i børnehaverne

Voldparken, Møllelængen og Stolemagerstien for hjælp med organisering af prøvetagningen og for at hjælpe os med at holde styr på hvem der var hvem af børnene! Og naturligvis en stor tak til alle børnene, både dem som lagde hænder til, og til dem som ikke deltog, men som alligevel altid modtog os med den utilslørede imødekommende nysgerrighed, som kun børn udviser.

Endelig vil vi også takke Anne Abildtrup, Ulla Tegner og Dorrit Meincke for omhyggelig forberedelse af alle de praktiske aspekter af prøvetagning, for udførelse af selve prøvetagningerne, samt for den store indsats med kemisk nedbrydning og analyse af alle de indsamlede servietter.

Marts 2003

Jesper Bo Nielsen & Jesper Kristiansen