Vandværkssamarbejde mellem private vandforsyninger

Bilag E: Region Syd –Rødekro Kommune

Der er ni private vandværker i Rødekro Kommune.

Kommunen blev valgt af Region Syd fordi vandværkerne igennem flere år har haft et kontaktudvalg, hvor vandværkerne på skift har været ansvarlige for at indkalde til det næste møde, og derfor kunne bidrage til projektet, som et godt eksempel for andre vandværker, der skal i gang med at oprette kontaktudvalg.

Derudover havde det betydning, at vandværkerne allerede var parate til at bearbejde amtets indsatsplaner for området, hvor en stor del af de indledende jordbundsundersøgelser allerede er gennemført og store dele af kommunen er udpeget som Område med Særlig Drikkevandsinteresse (OSD).

Der er generelt en stor variation i jordbundsforholdene i kommunen, hvor der er randmoræne og sandjord mod vest, og lerjord med tykke dæklag over grundvandet mod øst. Dertil kommer en række af potentielle forureningskilder i form af motorvej, jernbane og flere gamle grusgrave i området.

1. møde:

Det første møde blev afholdt i Rødekro Svømmehal med deltagelse af cirka 40 personer fra alle kommunens ni vandværker, samt en repræsentant fra kommunen og tre bestyrelsesmedlemmer fra Region Syd.

Efter en gennemgang af projektet og indlæg fra Region Syd var der en livlig debat med flere gode indlæg om vandværkssamarbejde og erfaringer fra kommunen om kontaktudvalgets arbejde. Det blev besluttet at arbejde videre med projektet i Rødekro Kommune, således at vandværkerne var parate til at indgå i en dialog med amtet, når amtet får udarbejdet indsatsplaner for området.

2. møde:

På det 2. møde deltog 38 personer fra alle kommunens ni vandværker. Der var afbud fra kommunen, der var forhindret i at deltage.

Aftenen blev indledt med en kort orientering og gennemgang af et informationsmøde i amtet, hvor der blev informeret om de igangværende undersøgelser i hhv. fase 1 og fase 2 i amtets kortlægning mv. i området omkring Rødekro.

Efter debat var der enighed om, at det desværre ikke var muligt at inddrage amtets grundvandsundersøgelser og arbejde med indsatsplaner i projektet i Rødekro Kommune, da amtet tidligst vil kunne afslutte undersøgelserne omkring Rødekro i år 2004.

En gennemgang af spørgeundersøgelsen viste, at der var størst tilslutning til at arbejde videre med opgaver som regionplaner, beredskabsplaner, ringforbindelse og fælles vandanalyser.

Der var derimod ikke stemning for opgaver som fælles drifts- og administrationskontor og fælles vandfond, der dog kan blive aktuel igen, når amtet bliver færdig med at udarbejde indsatsplaner.

Derudover var der en gennemgang af statusundersøgelsen, hvoraf det blandt andet fremgår, at vandværkerne i Rødekro er godt informeret, har nye vedtægter og ser positivt på fremtiden. Alle tror således, at de selv vil overleve som vandværk og føler generelt ikke, at vandværket har problemer.

Som afslutning på mødet blev det besluttet at fortsætte med den nuværende ordning, hvor vandværkerne på skift er formand og ansvarlig for kontaktudvalgets møder i en periode på ét år.

Derudover blev det vedtaget at arbejde videre med kommunens beredskabsplan, der skal udarbejdes i samarbejde med kommunens Beredskabschef og efter samme model som vandforsyningsplanen, hvor alle vandværkerne deltog med én person i en arbejdsgruppe, der holdt møder på kommunekontoret. Dette arbejde forventes at skulle i gang i løbet af foråret 2003

Efter debat blev det besluttet ikke at arbejde videre med fælles vandanalyser, men udsætte denne opgave til senere. Blandt andet som følge af, at vandværkerne allerede tidligere havde forsøgt at indhente tilbud på fælles vandanalyser i kontaktudvalget og en del af vandværkerne efterfølgende havde indgået aftaler om vandanalyser for en længere årrække.

Som afslutning på mødet blev der valgt et medlem til FVDs amtskontaktudvalg, der skal repræsentere vandværkerne i FVDs amtsudvalg.


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Spørgeundersøgelse‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Spørgeundersøgelse‘‘