Hot-Spot Finding

Bilag F: Afrapportering Sahva A/S

1 SAHVA A/S

Sahva A/S udvikler, producerer og markedsfører et bredt produktprogram af kvalitetsprodukter og service med hovedvægten på bandagistvirksomhed, ortopædisk skomagervirksomhed, bilindretning og hjælpemidler til bevægelseshæmmede. Sahva A/S er Skandinaviens største virksomhed med mere end 450 ansatte, og datterselskaber i Sverige og Polen.

Sahva Bandagisten, der er Sahva A/S’s største division med 180 medarbejdere og en årsomsætning på 125 mill. kr., producerer alle former for individuelle kropsbårne hjælpemidler til bevægelseshæmmede. Udviklingen og produktionen består primært af proteser, som er en erstatning for en manglende kropsdel, og ortoser (bandager), som aflaster og stabiliserer en defekt kropsdel.

1.1 Produktudviklingen på Sahva

Ideer til produktudvikling genereres af vore kunders ønske om bedre funktionalitet, holdbarhed eller kosmetik. Sahva Bandagisten har 7 hovedproduktområder, der hver har deres produktchef og produktgruppe, der består af bandagister og teknikere. Det er produktchefens opgave at lancere nye produkter, komponenter, materialer og produktionsmetoder for resten af divisionens personale. Alle medarbejdere bidrager med nye ideer og kommer med input til produktchefen. Inspirationen kommer fra både ind-og udland, dels fra virksomheder, der er underleverandører til bandagistvirksomheder World Wide, men også fra leverandører der intet kender til vores branche. Det kan f. eks være batterier til elektriske armproteser, termoplaster til emballagefabrikanter osv.

1.2 Hvorfor er miljøvurdering interessant for Sahva A/S?

Som producent af kropsbårne hjælpemidler finder Sahva A/S det ret naturligt at foretage en miljømæssig vurdering af vort nuværende og fremtidige produktsortiment. Der må ikke være nogen sundhedsrisiko for brugeren af vore produkter. Sygehusene i Danmark, som ofte er vore kunde, har nogle restriktioner for f. eks bearbejdning af hærdeplast på sygehusets område, som vi skal tage hensyn til.

Staten, amterne og kommunerne er vore største kunder, og de er også forpligtiget til at foretage en miljøvurdering af deres leverandører. Det betyder også meget for Sahva A/S, at vi kan tilbyde vore medarbejdere det absolut bedste interne arbejdsmiljø.

1.3 Afprøvningen og vurdering af Hot Spot-værktøjet

Hot Spot-værktøjet er afprøvet hos Sahva Bandagisten i Århus igennem 6 måneder. Regions- og produktchefen samt en tekniker deltog i arbejdet.

Sahva afprøvede SWOT og MEKA på to eksisterende produkter, en underbensprotese (TT-protese) samt et B.O.B.-korset.
Analysen viste, at mange af de miljøbelastende materialer ikke blev til et Hot Spot på grund af dens forholdsvis lille mænge af total produktet. Distributionen mellem vores centrale produktionscenter og det lokale bandageri er derimod et HOT SPOT som vi skal forbedre og gøre mindre energimæssigt belastende.
Vores konklusion på disse resultater er, at vi fremover vil øge genbrugen af aluminiums- og titaniumskomponenter og substituere vores gibsmodel med en lettere plastmodel, som giver et mindre distributions-ressourseforbrug.

Da produktudvikling er en del af mange medarbejderes hverdag, er det vigtigt, at Hot Spot–værktøjet er enkelt og brugervenligt for personer, der ikke har en akademisk baggrund. Det er vigtigt, at der er flere eksempler på værktøjets anvendelsesmuligheder og praktiske eksempler på forskellige produkter.

For Sahva har Hot Spot-værktøjet ikke umiddelbart været et let anvendeligt værktøj, da vi ikke er en serieproducerende virksomhed, og vi anvender mange forskellige materialer i meget små mængder. Livscyklusen på det samme produkt er meget varierende. Vores generelle baggrundsviden omkring miljøbelastninger har også været for ringe.

I løbet af efteråret vil alle Sahva Bandagistens produktgrupper blive præsenteret for værktøjet, og det er planen at livscyklustræet og SWOT- analysen skal gennemføres på mindst 3 af hver gruppes hovedprodukter.

Sahva Bandagisten forventer at Hot Spot-værktøjet vil være med til at øge genbruget af delkomponenter, substitution af de mest miljøbelastende materialer, reduktion af energiforbruget ved egen produktion, både i produktionsfasen og i distributionsfasen. Vi har i den forbindelse afprøvet anvendelsen af agrofibre som erstatning for glasfibre.
Hot Spot-værktøjet har været med til at afdække nogle miljømæssige belastninger, som vi vil forbedre, til gavn for vore kunder, medarbejdere og vor egen økonomi.