Risikohåndtering og risikokommunikation

Forord

Der er som regel stor fokus, når ny viden om en risiko for sundheden eller miljøet dukker op. Interessen i medierne er stor, og der kan være mange vinkler på en sag. Miljøstyrelsen er opmærksomme på, at risikosagerne en gang imellem kan skabe en unødig frygt hos borgerne.

CASA og Valør & Tinge har for Miljøstyrelsen gennemført et analysearbejde, der skal bruges til at optimere Miljøstyrelsens håndtering og kommunikation i sager om risiko. Rapporten her er en sammenfatning af undersøgelsen.

Undersøgelsen har dannet udgangspunktet for udvikling af en elektronisk guideline til håndtering og kommunikation af risikosager for medarbejderne i Miljøstyrelsen. Den elektroniske guideline er udformet som en hjemmeside til brug på Miljøstyrelsens Intranet.

Undersøgelsen er gennemført for Miljøstyrelsen og finansieret under Program for Renere Produkter. Undersøgelsen er gennemført i perioden 1.6.03 til 30.11.03.

Undersøgelsen og rapporten er udarbejdet af en projektgruppe bestående af:

Lis Husmer og Karl Vogt-Nielsen, Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA)

Birgitte B. Nielsen og Michael Larsen, Valør & Tinge

Ulf Hjelmar, TNS Gallup

Jens Voxtrup Petersen fra CASA har fulgt projektet med henblik på faglig kvalitetssikring af projektet.

Miljøstyrelsens Kommunikationskontor har indgået i en tæt dialog ved gennemførelse af projektet, herunder en første afprøvning af den elektroniske guideline.

I forbindelse med projektet er der gennemført to fokusgruppemøder med 18 borgere fra Middelfart og København. Møderne har sigtet på at afdække tilfældige borgeres holdninger og ønsker til risikohåndtering og risikokommunikation. Derudover har 1.006 borgere indgået i en såkaldt omnibusundersøgelse (telefoninterview) gennemført af Gallup.

Projektgruppen vil her gerne takke alle, som har bidraget med deres positive engagement og konstruktive bidrag til undersøgelsen og rapporten.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.