Etablering og drift af anlæg til opsamling, rensning og genanvendelse af gråvand til toiletskyl og maskinvask af tøj

Forord

Formålet med projektet var at etablere et fuldskalaforsøg til opsamling og behandling af gråt spildevand i en boligejendom med henblik på anvendelse til toiletskyl og maskinvask af tøj. Resultaterne skulle bidrage med øget viden om den mikrobiologiske og kemiske sammensætning af ubehandlet og behandlet gråt spildevand for derved at kunne fastsætte kvaliteten af behandlet og opbevaret gråt spildevand tilledt toiletter. Med gråt spildevand forstås i dette projekt, vand fra brusebade og håndvaske i badeværelser.

Der blev etableret et anlæg ved Foreningen af Socialt Boligbyggeri, FSB's ejendom "Nordhavnsgården". Nordhavnsgården gennemgik i begyndelsen af 1990'erne en større renovering, hvor der bl.a. blev etableret dobbelte faldstammer og separat rørforsyning til toiletter. Der har tidligere været et gråvandsanlæg i drift, hvor der blev opsamlet grå spildvand vand fra ca. 30 lejemål. Anlægget blev stoppet i midten af 1990'erne pga. lugtgener.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen under Aktionsplanen til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning, Tema 4: Håndtering af regnvand og gråt spildevand. Endvidere har FSB bidraget med midler til ombygning ved Nordhavnsgården i forbindelse med anlæggets centrale placering i bygningen.

Projektet er udarbejdet af en projektgruppe bestående af:

Morten Andersson Moe & Brødsgaard (projektleder)

Anders Dalsgaard Inst. f. Veterinær Mikrobiologi, Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, KVL.

FSB Nordhavnsgården v/Inspektør Jan Sørensen har deltaget meget aktivt i gennemførelsen af projektet. Jan Sørensen har således forestået den daglige drift og vedligehold af anlægget.

LOKUS GmbH har designet, leveret og opstillet anlægget til opsamling af det grå spildevandet. Moe & Brødsgaard A/S har projekteret VVS til opsamling af det grå spildevand samt fremføring af behandlet gråt spildevand til toiletter.

ROVESTA Miljø I/S har udtaget vandprøver og forestået de mikrobiologiske og kemiske analyser. Inst. f. Veterinær Mikrobiologi, KVL har for egen regning udtaget og analyseret yderligere et antal vandprøver, og stillet resultaterne til rådighed for dette projekt. Anna Ledin, DTU har fungeret som konsulent i forhold til vurdering af de kemiske parametre i måleprogrammet.

Projektet er gennemført i perioden januar 2001 til august 2003.

Projektet er blevet fuldt af en styregruppe bestående af:
Poul Thrane FSB
Ulrik Djupdræt FSB Nordhavnsgården (best.medlem)
Jan Sørensen FSB Nordhavnsgården (inspektør)
Linda Bagge Miljøstyrelsen
Tina Otterstrøm Miljøstyrelsen (til d. 1. oktober 2001)
Line Hollesen Miljøstyrelsen (fra d. 1. oktober 2001)
Maj-Britt Poulsen Københavns Energi, Vandsparerådgivningen (deltog i 1. styregruppemøde).

 



Version 1.0 Marts 2004, © Miljøstyrelsen.