Udredningsprojekt for anvendelsesområder for genbrug af sekundavand til industrielle formål, herunder identifikation af potentielle risici

1 Indledning

1.1 Baggrund

I 1997 indgik den daværende regering en 4-årig aftale om at afsætte midler til en Aktionsplan for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning. I 2000 blev ordningen forlænget i 4 år. I forbindelse med finanslov 2002 blev det besluttet at stoppe bevillingen af midler til gennemførelse af aktionsplanen.

"Aktionsplanen for byfornyelse og spildevandsrensning" blev oprindeligt inddelt i følgende temaer:

  • Tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land
  • Tema 2: Økologiske byggematerialer og konstruktioner
  • Tema 3: Næringsstoffer fra by til land
  • Tema 4: Håndtering af sekundavand

Nærværende projekt er opstartet, før det blev besluttet at nedlægge "Aktionsplanpuljen". Projektet er dog stort set gennemført uden væsentlige ændringer i forhold til den oprindelige "Projektbeskrivelse".

Der er dog ikke opstillet og gennemført udvidede måleprogrammer på virksomhederne, som deltog i detailundersøgelserne, idet der ikke var afsat midler til analyserne. Der er i stedet for anvendt foreliggende analyser til karakterisering af vandkvaliteten af spildevand og sekundavand på de undersøgte virksomheder.

Der er opstillet et katalog over projekter, hvor Miljøstyrelsen evt. senere kan yde tilskud til detaljerede udredningsprojekter. Idet "Aktionsplanpuljen" blev nedlagt med udgangen af år 2003 vil der dog ikke være midler til gennemførelse af sådanne projekter.

Målgruppen for projektet er hovedsageligt Miljøstyrelsen og virksomheder med potentiale for produktion og/eller genanvendelse af sekundavand.

Ved sekundavand forstås i dette projekt flg. typer vand:

  • Regnvand
  • Gråvand
  • Renset spildevand
  • Vand fra afværgeboringer

Andet vand, som ikke har drikkevandskvalitet, herunder overfladevand (vand fra søer og åer) og havvand, betragtes i denne sammenhæng ikke som sekundavand.

1.2 Formål

I henhold til projektbeskrivelsen er formålet med projektet,

  • at gennemgå virksomheder i Danmark med henblik på at identificere virksomheder med egnede kilder til produktion af sekundavand samt virksomheder, hvor sekundavand hensigtsmæssigt kan anvendes,
  • at identificere potentielle risici ved anvendelsen af sekundavandet,
  • at udrede de kontraktlige forhold mellem producent og modtager af sekundavandet, og
  • at udarbejde et udkast til standardaftale mellem producent og modtager af sekundavand.

1.3 Rapportens opbygning

Rapporten indeholder et forord, et dansk sproget "Sammenfatning og konklusioner" og et engelsk sproget "Summary and conclusions".

Rapportens kapitel 1 indeholder en beskrivelse af baggrunden for projektet og formålet med projektets gennemførelse. I dette afsnit er der også beskrevet, hvad der har været grundlaget for projektrapportens udarbejdelse.

Rapportens kapitel 2 indeholder en kortlægning af potentielle sekundavandskilder og anvendelsesområder for sekundavand indenfor industrien. Resultaterne af en gennemgang af 320 virksomheders Grønne Regnskaber fra 2002 og en kortlægning af afværgepumpninger fra 1997 er rapporteret. Baseret på denne gennemgang er der udpeget områder og virksomhedstyper, hvor der hensigtsmæssigt kan ske henholdsvis produktion og anvendelse af sekundavand.

Rapportens kapitel 3 indeholder en sammenfatning af detailundersøgelserne gennemført på Danisco Sugar i Nakskov, Novozymes A/S i Kalundborg og CP Kelco i Ll. Skensved. Der er fokuseret på kortlægning af nuværende vandforbrug, spildevand og potentielle områder for enten produktion og/eller anvendelse af sekundavand på den enkelte virksomhed.

Der er foretaget en overordnet gennemgang af potentielle risici og gennemført overordnede økonomiske betragtninger af delprojekternes lønsomhed.

Rapportens kapitel 4 indeholder en gennemgang af de juridiske forhold, som skal overvejes ved indgåelse af aftale omkring udveksling af sekundavand mellem en producent og en aftager af sekundavand.

Rapportens kapitel 5 indeholder projektgruppens anbefalinger.

Der er valgt fortløbende nummerering af tabel og figurer indenfor hvert hovedafsnit.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.