Indsamling og genanvendelse af metalemballage fra husholdninger

5 Dansk Retursystem

Dansk Retursystem A/S arbejder efter "Bekendtgørelse om pant og indsamling mv. af emballager til øl og læskedrikke", som trådte i kraft d.4. september 2002.

Bekendtgørelsen omfatter alle emballager til øl og kulsyreholdigt mineralvand og pålægger alle, som sælger øl og læskedrikke at opkræve pant for emballagen.

Dansk Retursystems indsamlere henter al engangsemballage (dåser) i butikker og hos andre returmodtagere (hoteller, restauranter, kiosker, institutioner) over hele landet, og emballagen transporteres til Dansk Retursystems tælleanlæg i Hedehusene eller Vejle. Her bliver mængden af engangsemballage per returmodtager optalt, således at panten kan tilbagebetales til den enkelte butik.

I 2003 forventer Dansk Retursystem at afhente ca. 100 mio. tomme engangsemballager, heraf ca. 90 mio. dåser.

Returtagningen hos returmodtagere (bl.a. butikker) og indsamlingen af den pantbelagte engangsemballage samt den efter følgende pantadministration betales af producenter og importører af øl og sodavand ved hjælp af gebyrer.

Logistikgebyret dækker investeringsomkostninger til teknisk udstyr i butikker med henblik på effektivisering af disse, samt håndteringsgodtgørelse og DRS' administration.

Indsamlingsgebyret dækker omkostninger til indsamling og transport, tælleomkostninger, samt administration af engangsemballagerne.

Gebyrerne kan ses på Dansk Retursystems hjemmeside, og udgør for metalemballager følgende (Tabel 5.1):

Tabel 5.1 gebyrer for metaldåser i Dansk Retursystem. Oktober 2003

  Volumen Logistik gebyr Indsamlingsgebyr Gebyr i alt
  Liter Øre pr. stk
Aludåser 0,33 7,19 13,3 20,59
0,5 7,19 15,9 23,09
Ståldåser 0,33 7,19 20,2 27,39
0,5 7,19 24,3 31,49

Det samlede gebyr for indsamling af metaldåser via Dansk Retursystem er angivet i tabellen længst til højre. Dette kan måske umiddelbart virke som et relativt højt gebyr for at få noget metalemballage samlet ind. Men man må også huske på, at der via dette gebyr skal betales for den administration, der er forbundet med opkrævning og udbetaling af pant på emballagerne. Desuden er gebyrerne mængdeafhængige, så en stigende mængde vil bevirke betydelig lavere gebyr.

Endvidere vil den forestående installation af komprimatorer i butikkerne kunne bidrage til at nedbringe omkostningerne til indsamling og transport, og dermed gebyrerne.

Såfremt der skal udarbejdes en bredere returtagning af drikkevareemballage af metal uden pant via Dansk Retursystem, bør der således regnes på de marginale omkostninger, for at finde et lavere gebyr. Det skal dog præciseres, at det p.t. ikke findes finansiering til at betale for denne indsamling.

Effektiviteten i indsamlingen af ikke-pantbelagt drikkevareemballage via Dansk Retursystem afhænger af hvorvidt, man via information kan få forbrugerne til at anvende denne mulighed. Usikkerheden og den relative lave returandel (p.t. ca. 5,1 promille), må give anledning til grundige overvejelser omkring muligheden for at få forbrugerne til at returnere metalemballage til butikkerne - selv ved store informationskampagner.

Der gives ikke pant for engangsemballage uden Dansk Retursystems pantmærke. Dvs. at der f.eks. ikke udbetales pant for engangsemballage, der stammer fra grænsehandlen. Imidlertid har Miljøministeren aftalt med bryggerierne og Dansk Retursystem, at forbrugerne kan putte både danske og tyske dåser i de automater, der er opstillet i danske butikker, uanset om man har betalt pant for dåserne eller ej.

Det er imidlertid den enkelte butik, der selv vælger om den vil tage imod udenlandske dåser. Dansk Retursystem afhenter kun udenlandske dåser fra butikker, der i forvejen har opstillet automater til modtagelse af pantbelagte danske engangsemballager. Det står den enkelte butik frit for, om den vil modtage de udenlandske dåser eller ej.

Dansk Retursystem forventer i 2003 at modtage ca. 30 tons (2,17 mio. stk.) ikke-pantbelagte alu-dåser og ca. 23 tons (0,81 mio. stk.) ikke-pantbelagte ståldåser. I alt ca. 53 tons. Sættes disse 53 tons i relation til grænsehandlen på 10.400 tons (se afsnit 1.4) indsamles der gennem dansk retursystem ca. 5,1 promille af de ikke-pantbelagte dåser.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.