Håndbog om vurdering af spredning af dioxin og andre miljøskadelige stoffer fra ukontrollerede brande

Bilag 2. Udslip af dioxin ved Bantex-branden i Allerød. Danmarks Miljøundersøgelser.

Miljø & Energiministeriet, logo

Danmarks
Miljøundersøgelser

National Environmental
Research Institute

Jørgen Vikelsøe             14-06-00

Udslip af dioxin ved Bantex-branden i Allerød

Indledning
Dioxin kan dannes blandt ved forbrænding, for eksempel ved affaldsforbrænding hvilket der findes mange undersøgelser over. Det danske årlige udslip fra affaldsforbrænding skønnes til omkring 20 g ITEQ. Dioxin findes også i spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg, som indeholder en gennemsnitlig koncentration omkring 10 ng ITEQ/kg. Denne koncentration ligger betydeligt under den tyske grænseværdi på 100 ng ITEQ/kg. Det totale årlige udslip af dioxin er omkring 1,5 g ITEQ fra de i alt 150000 t spildevandsslam, der produceres i Danmark. Heraf anvendes omkring 90000 t som gødning i landbruget, denne andel indeholder lidt under 1 g ITEQ dioxin.

Dioxin dannes også ved brande, men den eksisterende viden herom er ikke særlig omfattende, hvilket især skyldes de store vanskeligheder ved at udtage prøver af brandgasserne under en fuldt udviklet brand. En væsentlig del af den viden, der findes om dioxinudvikling ved brande, stammer derfor fra prøver af sod, jord eller vegetation udtaget omkring brandsteder. En anden fremgangsmåde til undersøgelser af brande er brandforsøg, hvor forskellige materialer brændes under kontrollerede betingelser.

Dioxin indhold i prøver fra Allerød branden.
Efter branden i Allerød blev der af firmaet dk-TEKNIK taget et antal prøver af overfladen på og omkring brandstedet, som blev analyseret for dioxin af et tysk laboratorium i Hamburg. Analyserne viste et indhold af dioxin på 9 ng ITEQ/m2 på et vindue på selve brandstedet, og der var 6 ng ITEQ/m2 i jorden 220 i m afstand og 4 ngITEQ/m2 i 450 m afstand i røgfanens retning. Udenfor røgfanen blev udtaget nogle jordprøver til sammenligning (referenceprøver), som havde et indhold af 1-1,5 ng ITEQ/m2 . Prøverne i røgfanen er derfor forhøjet omkring 4 gange i forhold til reference prøverne.

I Tyskland gælder en grænse på 10 ng ITEQ/m2 for forurening med dioxin fra brande, idet der skal foretages en rengøring hvis dioxinindholdet overskrider grænsen. Dioxinindholdet i prøverne fra Allerød ligger alle under denne grænse, men prøven på selve brandstedet ligger kun ubetydeligt under. Dioxin-koncentrationen i den øverste centimeter af jordoverfladen kan udregnes til henholdsvis 0,3 og 0,2 ng ITEQ/kg for de to prøver i røgfanens retning. Dette er betydeligt mindre end koncentrationen i spildevandsslam, der som nævnt kan anvendes til jordbrugsformål. I sand f.eks. i sandkasser vil dioxin koncentrationen være flere gange lavere, fordi opblandingen i sand er større end i jord.

Risikoen ved forurening af jorden i Allerød med dioxin må derfor anses for ubetydelig. Den direkte forurening af spiselige afgrøder vil blive vurderet af Fødevaredirektoratet.

Andre PVC-brande
Der findes flere fortilfælde af PVC brande, hvor dioxin er analyseret, såvel i Danmark, Tyskland og Sverige, hvoraf et dansk skal omtales. I 1997 nedbrændte en plastvirksomhed beliggende i Egå ved Århus, med et lager af omkring 50 t PVC. Der blev taget jordprøver dels i røgfanens retning, dels en referenceprøve udenfor røgzonen. Røgfane prøven viste et indhold på 0,2 ng ITEQ/kg, hvilket er 4 gange forhøjet sammenlignet med referenceprøven, der kun indeholdt 0,05 ng ITEQ/kg. De fundne 0,2 ng/kg samt forhøjelsen i forhold til referenceprøven ligger meget tæt på resultaterne fra Allerød. Men prøverne fra Århus er taget i noget større jorddybde (4-5 cm), hvorfor resultatet herfra reelt er større. Dette passer med, at der brændte en betydelig større mængde af PVC i Århus.

Laboratorieforsøg med forbrænding af PVC
På DMU er der udført en række forsøg i samarbejde med Risø for at undersøge dannelsen af dioxin ved brande. Der anvendtes specielt laboratorieudstyr til forbrænding af en række stoffer, herunder PVC, under forhold der simulerede en brand. Ved disse forsøg dannedes i værste tilfælde (ved 600 °C) 0,1 ng ITEQ dioxin ved forbrænding af 1 g PVC. På grund af en "skalaeffekt" fundet ved andre forsøg regnes med at der dannes omkring 4 gange så meget ved en større brand, altså i værste tilfælde 0,4 ng ITEQ pr g PVC. Hvis man som et "worst case" regner med denne værdi, og at der ved Bantex-branden er brændt 2 tons PVC, vil der være dannet omkring 1 mg ITEQ dioxin i alt. Det meste af dette vil være steget op i atmosfæren, og kun en mindre del have været i kontakt med jordoverfladen, og haft mulighed for at forurene denne. Hvis man som et yderligere worst case regner med, at hele mængden er slået ned i nærheden af brandstedet på et areal af 0,2 km2 vil det svare til 5 ng ITEQ dioxin pr m2, Dette resultat ligger meget tæt på resultaterne fra Allerød.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.