Håndbog om vurdering af spredning af dioxin og andre miljøskadelige stoffer fra ukontrollerede brande Bilag 3. Ang. den sundhedsmæssige betydning af evt. dioxin-forurening af hjemmedyrkede afgrøder som følge af nedbrændingen af Bantex, Allerød, den 31. maj 2000. Fødevaredirektoratet.FØDEVAREDIREKTORATETInstituttet for Fødevareundersøgelser og Ernæring Ang. den sundhedsmæssige betydning af evt. dioxin-forurening af hjemmedyrkede afgrøder som følge af nedbrændingen af Bantex, Allerød, den 31. maj 2000. På baggrund af foreliggende data om nedbrændingen af plastvirksomheden BANTEX den 31. maj 2000 har Fødevaredirektoratet foretaget beregninger og vurderinger af den sundhedsmæssige betydning af dannelsen og spredningen af dioxin dannet ved branden. Beregningerne er foretaget ud fra en konservativ vurdering af forholdene, og de viser klart, at ikke er behov for særlige initiativer eller forholdsregler. Det konkluderes i den forbindelse,
I det efterfølgende er der foretaget en nærmere gennemgang af sagen og forudsætningerne for denne konklusion. Dioxin som generel baggrundsforurening Dioxin findes i dag som en generel forurening i det omgivende miljø og i vore fødevarer. Vi er således alle udsat for en permanent og kronisk eksponering for dioxin, med kosten som den helt dominerende kilde til indtagelsen af stoffet. Niveauerne og dermed den humane påvirkning har været faldende gennem de senere år, som et resultat af miljømyndighedernes indsats for at begrænse kilderne til dannelse og spredning af stoffet. På grund af dioxins fedtopløselige egenskaber opkoncentreres stoffet gennem fødekæden og akkumuleres i den menneskelige organisme. Det er karakteristisk, at de uønskede effekter af stoffet afhænger af den samlede akkumulerede mængde, medens den "normale" daglige baggrundspåvirkning er så lav, så den ikke i sig selv kan udløse sådanne effekter. Stoffets fedtopløselighed er også betingende for, at stoffet især findes i de fedtholdige animalske fødevarer, medens forekomsten i frugt og grøntsager normalt er af mindre betydning. Ud fra en konservativ vurdering er gennemsnitsdanskerens indtagelse af dioxin beregnet til ca. 360 picogram/dag svarende til 5 picogram/kg legemsvægt/dag for en person på 70 kg. Beregningerne inkluderer indtagelsen af de dioxinlignende PCB-forbindelser. Indtagelsen fordeles mellem de forskellige fødevaretyper som angivet i efterfølgende tabel 1.
Tabel 1. Gennemsnitsindtagelse af dioxiner gennem kosten beregnet på baggrund af litteraturdata for dioxinindholdet i fødevarer. Dioxin fra BANTEX-branden En evt. dioxinpåvirkning af beboerne i området omkring BANTEX vil primært komme fra forurenet frugt og grøntsager dyrket i private nyttehaver i området. Til brug for en nærmere vurdering af denne påvirkning, er der foretaget beregninger over omfanget af en evt. forurening af sådanne afgrøder og af indtagelsen af dioxin ved konsum af afgrøderne. Beregningerne er foretaget ud fra en konservativ vurdering af forholdene og den beregnede mulige dioxinindtagelse er derfor en klar overgrænse for den reelle påvirkning, og den kan betragtes som en "worst case" situation. Iflg. oplysninger fra Danmarks Miljøundersøgelser vil der dannes 0,1 mg dioxin pr. tons forbrændt PVC. Ved BANTEX branden gik ca. 2 tons PVC op i flamme, og på den baggrund baseres beregningerne på en samlet dannelse ved branden på 1 mg TEQ-dioxin. Under hensyntagen til vindstyrke og –retning på brandtidspunktet antages det desuden, at dioxinen blev spredt jævnt over et begrænset område ud fra BANTEX, Solvang 42, i en 90o vinkel over en afstand på 500 meter i østlig retning op mod Tokkekøb Hegn. Ved jævn spredning af 1 mg dioxin over dette areal kan nedfaldet beregnes til 0,5 picogram pr. cm2 = 5 nanogram pr. m2, hvilket er i meget fin overensstemmelse med det målte indhold i sodprøver fra området udtaget efter branden De estimerede tal for dioxinindtagelsen fra hjemmedyrkede afgrøder fremgår af tabel 2. Dioxin optages kun i meget begrænset omfang gennem rodsystemet og et indhold i frugt- og grøntafgrøderne vil derfor primært skyldes nedfald fra atmosfæren. Der er derfor ikke foretaget beregninger for kartofler, gulerødder og andre rodafgrøder, der kun blive forurenet i meget begrænset omfang. Beregningerne er gennemført ved et normal konsum af afgrøderne, således som det er registreret ved Fødevaredirektoratets kostundersøgelser. Desuden er der gennemført beregninger for et storforbrug af afgrøderne svarende til 4-5 gange normal konsumet. Dette vil overstige forbruget for mere end 95% af befolkningen. Endelig er der foretaget beregninger for et ekstremt forbrug svarende til 600 g/dag af den enkelte afgrøde. Dette svarer til, at Fødevaredirektoratets anbefaling om konsum af 600 g frugt og grøntsager om dagen opfyldes af den enkelte afgrøde.
Tabel 2. Estimeret dioxinindtagelse fra hjemmedyrkede afgrøder
Konklusion Beregningerne er gennemført for området i umiddelbar nærhed af brandstedet omfattende beboelsesejendommene i Ørnevang og Uglevang, men de beregnede tal kan ligeledes anvendes på afgrøder dyrket i f.eks. villakvarteret i Horsemose eller andre steder, idet det dog må antages, at tallene vil ligge endnu mere over de sande værdier jo længere afstanden til brandstedet bliver. Det skal understreges, at beregningerne er gennemført ud fra en forsigtig og konservativ vurdering af de mange parametre. De beregnede værdier vil derfor ligge klart over den reelle indtagelse af dioxin fra hjemmedyrkede afgrøder. Beregningerne viser også, at indtagelsen af dioxin fra BANTEX-branden vil være forsvindende i forhold til den akkumulerede indtagelse. Indtagelsen af dioxin fra BANTEX-branden vil være stærkt begrænset og uden sundhedsmæssig betydning i forhold den akkumulerede dioxinindtagelse. Anbefalinger
|