Undersøgelse af kommunernes kloakfornyelse

7 Kendskab til kloaksystemets tilstand

For at få kendskab til kloaksystemets tilstand er det nødvendigt at gennemføre forundersøgelser. Tv-inspektion er den mest anvendte metode til undersøgelse af ledningssystemets tilstand. For at få et overblik over omfanget af kommunernes forundersøgelser af ledningssystemet og dermed kendskab til dettes tilstand er der derfor spurgt til den gennemførte og den planlagte tv-inspektion af kloaksystemet.

Undersøgelsen viser, at 39 % af det offentlige kloaksystem i dag er tv-inspiceret. I 1993 var det tilsvarende tal 19 %. Der er således sket en fordobling af ledningslængden, hvor der er foretaget tv-inspektion.

Undersøgelsen viser endvidere, at 4 % af de offentlige stikledninger er tv-inspiceret. Der blev ikke spurgt hertil i 1993.

Der er endvidere spurgt til, hvor stor en del af ledningssystemet der planlægges tv-inspiceret, samt hvornår denne opgave forventes afsluttet. Undersøgelsen viser, at 64 % af ledningssystemet planlægges tv-inspiceret, og at kommunerne som gennemsnit vil være færdige med den planlagte tv-inspektion i år 2010. Stort set alle kommuner forventer at være færdige med den planlagte tv-inspektion inden 2020. Det skal dog bemærkes, at opgaven med at tv-inspicere reelt aldrig kan afsluttes, idet der vil være et stadigt behov for at tv-inspicere, i kraft af at kloakkerne til stadighed ældes. Resultatet af en tv-inspektion er ikke nødvendigvis repræsentativt for ledningens tilstand, nogle år efter at tv-inspektionen er gennemført. I en række tilfælde kan det således være nødvendigt at gennemføre tv-inspektion, umiddelbart inden den konkrete fornyelse iværksættes, selvom ledningen er tv-inspiceret tidligere.

Nogle kommuner har en politik om kun at tv-inspicere visse ledningstyper – f.eks. er der en række kommuner, der ikke har planer om at tv-inspicere separate regnvandsledninger. Hvis disse ikke medregnes, bliver den samlede ledningslængde mindre, og dermed bliver den tv-inspicerede andel større.

Omfanget af den tv-inspektion, der er gennemført gennem de sidste tre år (1999-2001), fremgår af bilag 3 fordelt på hovedledninger som stikledninger.

Hovedparten (86 %) af den gennemførte tv-inspektion af hovedledninger er foretaget i planlægningsøjemed, dvs. som led i en generel tilstandsvurdering af ledningerne, mens den resterende del er foretaget i forbindelse med driften, f.eks. for at lokalisere årsag til forstoppelse, lugt mv. For stikledninger er 60 % gennemført i planlægningsøjemed. Stikledninger tv-inspiceres altså i højere grad i forbindelse med den almindelige drift end hovedledninger.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.