Reduceret omkostninger i forbindelse med analyse af pesticider i små vanforsyningsanlæg

3 Kommercielle immunkemiske kit

Listen med de forskellige immunkemiske kit, se bilag A, er frembragt ved henvendelse til danske og udenlandske leverandører. I Danmark er der kun en som forhandler immunkemiske kit til pesticidanalyse, resten kan kun købes i udlandet. Langt den overvejende del produceres og forhandles i Nordamerika eller igennem en af firmaernes oversøiske filialer.

Det er et svært marked at få overblik over, idet biokemiske firmaer åbnes, lukkes og dele af produktionen frasælges i et væk. Der kan være en to år gammel artikel omhandlende et bestemt kommercielt kit, men i dag eksisterer produktet ikke mere eller også forhandles det under et andet navn af et andet firma.

Listen omhandler kun immunkemiske kit, der kan anvendes til kvantitativ analyse af pesticider i vand. Der findes enkelte semi-kvantitative immunkemiske kit, som i løbet af meget kort tid kan vise, om pesticidindholdet i vandet er over en bestemt værdi. Som regel er den værdi så høj (3-5μg/l), at disse semi-kvantitative kit ikke passer til det danske marked og derfor ikke er medtaget.

Listen omhandler ligeledes kun de pesticider, der normalt indgår i drikkevands-bekendtgørelsen plus glyphosat og AMPA. Der findes mange kommercielle kit til andre pesticider deriblandt DDT, dieldrin ect., som måske kan være interessante ved udvidet grundvandsovervågning, men de er ikke medtaget i dette projekt.

Det er umiddelbart ikke mange af drikkevandsbekendtgørelsens pesticider, der kan bestemmes med kommercielle immunkemiske kit, men på grund af krydsreaktion vil for eksempel et atrazin kit ligeledes bestemme mange af nedbrydningsprodukterne såsom DE-atrazin og DIP-atrazin, og derved dækkes et bredere felt end lige navnet antyder.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke noget kommercielt tilgængeligt kit til det nok mest problematiske stof BAM, hvilket formentlig skyldes, at de immunkemiske kit hovedsagligt anvendes i Nord Amerika, hvor BAM åbenbart ikke er noget problem.

Det er dog muligt at få specielfremstillet det ønskede immunkemiske kit eller eventuelt for den mere erfarne selv at fremstille et, idet der kan købes antistoffer til stort set alt, og der findes artikler, som nøjagtigt beskriver fremgangsmåde til flere af de pesticider, hvor der ikke kan fås kommerciel immunkemiske kit[18,19].

I Danmark findes en enkelt instans, der tilbyder udførelse af BAM-bestemmelse med et immunkemisk kit, de selv har fremstillet ud fra kommerciel tilgængelige antistoffer.

Der må påregnes en merudgift til spektrofotometer eller pladelæser, pipetter både enkelt- og flerkanalspipette, vortexmixer, vægt, pladeryster samt eventuel magnetisk rack til Rapid assay kit, før de enkelte immunkemiske kit kan anvendes. Der er enkelte forhandlere, som tilbyder udlejning af komplet udstyr.

Der medfølger til de fleste kit udførlige manualer, som præcist beskriver fremgangsmåden. Såsom inkubationstider, stofmængder samt den almindelige håndtering og opbevaring af kemikalier. I enkelte manualer er der ligeledes angivet et absorptionsinterval for de enkelte standarder. Derved kan der hurtigt observeres om metoden virker optimalt.

Som regel er der en liste med 5 til 20 forskellige krydsreaktanter vedlagt, men uden en nærmere beskrivelse af disse stoffer. Er der tale om nærtbeslægtede stoffer, nedbrydningsprodukter, stoffer der tit findes sammen med analyten eller er det bare nogle tilfældige stoffer fra kemikaliehylden. For den uøvede vil det derfor kræve ekstra arbejde at identificere, om krydsreaktanterne overhovedet vil kunne være til stede i prøven.

Antallet af medfølgende standarder ligger fra 3 til 6. Da standardkurven er relativt kompliceret, er 3 standarder langt fra nok. Der vil derfor være behov for yderligere standardniveauer enten ved fortynding af de medfølgende standarder eller anvendelse af egne opløsninger.

Der er kun to immunkemiske kit, som kan overholde de danske krav til detektionsgrænsen, og et kit, der ligger lige på grænsen.

Usikkerheden ved bestemmelse af pesticidindholdet ved hjælp af kommercielle immunkemiske kit er ikke noget, som normalt angives. Det er kun på Rapid ® assay kit, der er angivet usikkerheder. På resten er det ikke oplyst.

Om de enkelte immunkemiske kit kan overholde de danske krav til detektionsgrænse og usikkerhed, kan umiddelbart først afgøres ved en ordentlig metodevalidering. Nogle af detektionsgrænserne ligger så langt fra kravet, at det ikke virker sandsynligt, at de nogensinde vil kunne komme i nærheden af kravniveauet.

 



Version 1.0 Juli 2004, © Miljøstyrelsen.