Reduceret ammoniakemission fra hønsestalde med dybstrøelse

3 Kvælstof og fosfor massebalance i hønsestald med straw-flow udmugning

3.1 Opgørelse af kvælstoftab

Kvælstoftabet fra en stald afhænger både af luftskifte og af luftens indhold af ammoniak. I en økologisk dybstrøelsesstald, hvor dyrene har adgang til det fri, vil luftskiftet via udgangsåbninger være så stort, at stalden ikke behøver mekanisk ventilation, men i princippet er naturligt ventileret. Luftskiftet i en hønsestald med naturlig ventilation kan ikke skønnes, og er svært at måle. Et lavt ammoniakindhold i luften kan i lige så høj grad skyldes, at luftskiftet er højt, som at ammoniakfordampningen er lav. Det er således af interesse at måle det samlede kvælstoftab fra stalden, herunder opgøre hvor meget kvælstof der afsættes på udearealer.

I denne undersøgelse vil det samlede kvælstoftab i straw-flow systemet blive målt ved at lave en opgørelse af N og P massebalance for stalden. I massebalancen vil også indgå beregning, dels af hvor meget gødning, der afsættes på udearealet, og dels af hvor meget kvælstof og fosfor hønsene optager ved afgræsning af udearealer. Det vil også blive undersøgt, om en større halmtilførsel vil begrænse kvælstoftabet, enten fordi stigende halmmængder bidrager til at holde strøelsen tør eller som følge af et større C:N forhold og immobilisering af kvælstof.

3.2 Massebalancen

Figur 1 viser fosfor-flowet i produktionsanlægget. Fosfor tabes ikke ved fordampning (som tilfældet er med kvælstof), og det er derfor muligt at opstille en massebalance for fosfor i hele produktionssystemet. Den mængde fosfor, der afsættes på friland, kan ikke direkte måles, men beregnes som forskellen mellem tilført og fraført fosfor. Fosfor tilføres med strøelse og foder og fraføres med æg og gødning.

Den udskilte kvælstof fordeler sig mellem frilandsarealet og stalden i samme forhold som den udskilte fosfor. Ved at analysere for kvælstof i foder halm m.v., kan det beregnede forhold mellem fosfor og kvælstof i gødningen beregnes. Ved at analysere for fosfor og kvælstof i dybstrøelsen fås det målte forhold mellem fosfor og kvælstof. Forskellen mellem den beregnede mængde kvælstof i gødningen og den målte er tabet af kvælstof fra stalden

Det antages, at der ikke sker aflejring af kvælstof og fosfor i hønsene i løbet af perioden for beregning af massebalance. Til stalden føres kvælstof og fosfor i form af foder og i græs, som hønsene har spist på udearealerne, endvidere tilføres en del kvælstof og fosfor til stalden i strøelseshalmen. Fra stalden bortføres kvælstof og fosfor i form af æg, dybstrøelse og gødning, der afsættes på udearealerne.

Det er praktisk umuligt at give et præcist mål for den mængde kvælstof og fosfor, som hønerne optager via græs. Ved at udlægge høstparceller kan der gives et overslag over mængden af kvælstof og fosfor, som hønsene optager i græs på udearealerne. Mængden af tilført kvælstof og fosfor i foder og halm kan måles og mængden af udmuget kvælstof og fosfor i dybstrøelse kan ligeledes måles.

Figur 1. fosforflowet i produktionsanlægget

Figur 1. fosforflowet i produktionsanlægget

Det kan beregnes hvor meget fosfor hønerne afsætter i gødning totalt da:

fosfor afsat i gødning = fosfor i foder + fosfor i græs – fosfor i æg

Der vil være en mindre fejl, da hønsene æder en del af strøelseshalmen og derfor optager fosfor fra halmen. Mængden af fosfor afsat på udearealer kan beregnes da:

fosfor afsat på udearealer =
fosfor i foder + fosfor i græs+fosfor i halm – fosfor i æg – fosfor i dybstrøelse.

Med kendskab til forholdet mellem kvælstof og fosfor i gødningen kan det beregnes, hvor meget gødningskvælstof, der er afsat på udearealerne og mængden afsat i dybstrøelsen. Med kendskab til mængden af gødnings-kvælstof afsat i dybstrøelsen og mængden af kvælstof tilført i halmen og mængden af kvælstof udmuget kan kvælstof tabet beregnes (tabel 1).

Tabel 1. Massebalance for kvælstof og fosfor i en hønsestald med strawflow.

Til/fra Kilde Komponent  
Tilført Halm N og P Måles, formel
  Foder N og P Måles, formel
  Græs N og P Måles. formel
  Gødning (ab dyr) N og P formel
Bortført Gødning på udearealer N og P formel
  Dybstrøelse N og P Måles, formel
  Gasformig tab N formel

Referencer:
Kirchman, H. og Witter, E. (1989) Ammonia volatilization during aerobic an anaerobic manure decomposition. Plant and Soil 115, 35-41.

Kirchmann, H. 1985. Losses, Plant Uptake and Utilisation of Manure Nitrogen during a Production Cycle. Acta Agriculturæ Scandinavica, supplementum 24. Pp 40-41.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.