Adskillelse af effekter af herbicider og kvælstof på vegetation og leddyr i hegn og græslandsvegetation

Bilag A

Beskrivelse af de undersøgte læhegn

Udvælgelsen af de økologiske læhegn der opfyldte de opstillede kriterier var ikke let. Dels findes der ikke mange af slagsen, dels var de vanskelige at opspore. Derimod var det ikke vanskeligt at finde tilsvarende konventionelle hegn. De udvalgte læhegn er beskrevet i tabel 1. Generelt om hegnene kan det siges, at der ikke er nogen forskel mellem økologiske og konventionelle hegn i anlæggelsesfasen fra Hedeselskabets side med hensyn til planteafstand, planteteknik, artsvalg mv. Se nyskrevet bog om danske hegns historie, hvor det moderne koncept er beskrevet (Fritzbøger 2002).

1.1 Anlæg af læhegn

Kort beskrivelse og kvalitetetsspecifikationer af anlæggelse af kollektive læplantninger, etableret efter reglerne i "Lov om læhegn og tilskud til læplantning" med tilhørende bestemmelser.

1.1.1 Jordarbejde

Jordarbejdet udføres som en kombination af fræsning og harvning, reolpløjning til en dybde af normalt min. 50 cm og efterharvning. Hvor jordtypen gør en dybdepløjning uhensigtsmæssig (f. eks. svær lerjord) kan reolpløjning erstattes af anden dybdebearbejdelse og pløjning i mindre dybde. Plantebedet skal være gennembearbejdet og jævnt.

1.1.2 Planteplan

Planteplanen skal være i overensstemmelse med den neden for angivne læhegnsmodel/principskitse. Plantesammensætningen skal tage hensyn til lokaliteten og det omgivne landskab.

1.1.3 Planter

I Landsforeningen De Danske Plantningsforeningers "Kvalitetskrav til læplanter" er kravet til de enkelte plantearter til læplantning beskrevet. Planterne leveres i de til læplantninger i det åbne land egnede arter og provenienser. Planterne skal leveres i henhold til den af LDDP godkendte artssammensætning, der gælder for lauget.

1.1.4 Plantning

Plantningen udføres manuelt eller maskinelt med de plante- og rækkeafstande, der er aftalt for lauget, normalt en planteafstand på ca. 1,0 m og en rækkeaftsand på ca. 1,2 m.

1.1.5 Efterbedring

Der efterbedres i den 3-årige vedligeholdelsesperiode, hvor manglende eller udgåede planter erstattes efter behov og med hensyn til mængde og type. Ved efterbedring bør der ikke plantes nærmere naboplanter end disses højde.

Hvis der mangler 1 plante, efterbedres ikke, med mindre der er stort udfald af en hovedtræart. Hvis der mangler 2 planter, efterbedres med 1 plante. Hvis der mangler 3 planter, efterbedres med 2 planter.

1.1.6 Renholdelse

Læplantningerne renholdes i 3 vækstsæsoner, indtil afleveringsforretningen. Første år renholdes mekanisk/manuelt. 2. og 3. år kan der renholdes mekanisk, manuelt og/eller kemisk, ligesom biologisk nedbrydelige dækmaterialer kan anvendes. Ved økologiske avlere anvendes ikke kemisk ukrudtsbekæmpelse. Ukrudtsvegetationen må derfor aldrig nå en størrelse og/eller tæthed, som vil vanskeliggøre mekanisk rensning.

1.1.7 Læhegnsmodel/principskitse

I de tre- og flerrækkede hegn kan de enkelte rækker have forskellige funktioner, idet vindpresset og lysforholdene ikke er ens i de 3 rækker. Selv om hegnet i det følgende er lidt skematisk opdelt, må det dog aldrig glemmes, at hegnet er et organisk hele, idet et 3- og flerrækket hegn skal opfattes som et enkeltrækket med 3 eller flere rødder. Af hensyn til beskrivelsen kan det være hensigtsmæssigt at opdele hegnet således:

1.1.7.1 Vindrække(r) (vestvendt(e) række(r)

Hovedformålet er at give et stabilt læ for vestenvinden/den dominerende vindretning. Arter til denne/disse række(r) skal være hårdføre, vindfaste og længelevende med mulighed for rimelig højdeudvikling.

1.1.7.2 Højderække(r)

Hovedformålet er at give læhegnet en betydelig højde. Arter til denne række skal være højdegivende, længelevende og med rimelig hårdførhed og vindfasthed.

1.1.7.3 Karakterrække(r)

Hovedformålet er at afrunde og stabilisere hegnet i læsiden. I denne/disse række(r) er der mulighed for indplantning af blomstrende buske og træer, ligesom det er muligt at tage egnsindividuelle hensyn, dog sådan at hegnets primære opgave som lægiver ikke sættes til.

Afhængig af klimatiske forhold kan hegnet bestå af 1-3 vindrækker, 1-3 højderækker og 1-2 karakterrækker, iflg. læplantningsloven dog sammenlagt normalt ikke over 7 rækker.

Principskitse for 3 rk. læplantning

• = buske, ⊕ = varige bestandstræer, + = ammetræer

(vest)          
+ + +
+ + + +
+ + +
(øst)          

1.2 De undersøgte hegn

1.2.1 Træartssammensætningen

Der er ikke foretaget analyse af den reelle træartssammensætning i de enkelte hegn, da det er vurderet, at de strukturelle variable er langt mere betydende for urtevegetationen og den tilknyttede fauna. Der har ikke efterfølgende været muligt at få oplyst præcise planteplaner for de enkelte hegn, men ifølge Hedeselskabets lokale konsulenter er der sjældent den store variation inden for et område.

Tabel A.1. Typisk sammensætning for 3-rækkede læhegn i undersøgelsesområderne omkring 1990. Der kan dog være tale om visse lokale variationer, som dog formentlig ikke betyder meget for urtevegetationens sammensætning.

Række Arter
vest/nord rødel, bærmispel/glansbladet hæg, eg, tjørn
midt grønel, elm, grønel, eg
øst/syd røn/ahorn, gedeblad, rødel, sargents æble, røn/ahorn, blærespirea, rødel, slåen
vest/nord rødel, tjørn, seljerøn, hvidel, tjørn, elm, tjørn
midt eg, hyben, dugpil, syren, eg, grønel/poppel, gråpil, snebær
øst/syd birk, gedeblad, ahorn, argents æble, rødel, bærmispel, eg, kornel
vest/nord gråpil, eg, tjørn, seljerøn, gråpil, eg, tjørn, syren
midt eg, grønel, ask, grønel
øst/syd rødel, ahorn, tjørn, 'blomst' (fem forsk. arter), rødel, røn, tjørn, blomst

1.2.2 Hegnskarakteristika

Tabel A.2 viser grundoplysninger for de undersøgte hegn. Udvælgelse af økologiske-konventionelle er bestræbt inden for samme postdistrikt, men i enkelte tilfælde har der været tale om nabodistrikter.

Tabel A2 Grundoplysninger om de enkelte hegn.

Klik her for at se Tabel A.2.

Forklaring til tabel A.2.

Fodposebredde Afstand fra trærække til afgrødekant
Træbredde Afstand mellem de to yderste trærækker ved stammen
Kanthøjde Højden af en evt kant målt fra markniveau
Total bredde Afstand fra afgrøde til afgrøde, dvs 2 fodposer+træbredde
Eksponering 0= nord, 90= øst, 180= syd, 270= vest
Afgrøde 1 Afgrøde på den undersøgte side
Afgrøde 2 Afgrøde på modsat side

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.