Evaluering af Miljøstøtte til Arktis for årene 1993 - 2003

Forord

Denne rapport indeholder resultaterne af evalueringen af Miljøstøtten til Arktis fra 1994 til 2003. Miljøstøtteordningen for Arktis har eksisteret i mere end 9 år, og har udviklet sig fra primært at være en ordning, der varetog Rigsfællesskabets forpligtelser vedr. miljøovervågning af det arktiske miljø, samt vidensopbygning om miljø og natur og støtte til de oprindelige folks organisationer, til også at støtte miljørelaterede aktiviteter i Grønland, på Færøerne og i den arktiske del af Rusland. Samtidig er den bevillingsmæssige ramme øget fra ca. 15 mio. kr. til ca. 40 mio. kr. Udviklingen er foregået, uden at der tidligere har været gennemført en samlet ekstern evaluering.

I henhold til Finansministeriets retningslinier er eksempelvis sektorprogrammerne normalt underlagt et krav om en ekstern evaluering, og Miljøstyrelsen har derfor fundet det hensigtsmæssigt også for denne ordning at igangsætte en evaluering. Evalueringen er foretaget i forhold til følgende evalueringskriterier: relevans, effektivitet (målopfyldelse), effekter, omkostningseffektivitet, levedygtighed og muligheder for forbedring af administration og målsætninger. Evalueringen af indsatsen er tænkt som et input til, hvordan støtten skal videreføres.

Der har fra Miljøstyrelsens side været lagt vægt på, at evalueringen skulle foretages af et firma og personer med erfaring fra evaluering af lignende programmer. For opfyldelse af retningsliniernes krav om uafhængig evaluering, har der endvidere ikke måttet være sammenfald mellem personer og/eller firmaer, som skulle forestå evalueringen, og personer og/eller firmaer, som har deltaget i projekter, der skal evalueres.

På den baggrund har Miljøstyrelsen ved et begrænset udbud udvalgt Kvistgaard Consult, som lever op til kravet om uafhængighed og erfaring med hensyn til evalueringer af sektorprogrammer. Kvistgaard Consult har gennemført evalueringen som planlagt. Der har i forbindelse med evalueringen været gennemført interviews projektholdere, interessenter, og personer med viden om miljøforholdene i Arktis, og der har været afholdt en workshop med henblik på at høre flest mulige parter i forbindelse med evalueringen. Miljøstyrelsen vil gerne takke alle, der har bidraget til evalueringens gennemførelse.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.