Gennemsigtighed i kommunale affaldsgebyrer

Forord

Denne rapport er udarbejdet til Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren. Arbejdsgruppen er nedsat af Miljøministeren i 2002 for at give anbefalinger om den fremtidige tilrettelæggelse af affaldssektoren. Indholdet af rapporten er ikke nødvendigvis udtryk for Arbejdsgruppens holdninger eller vurderinger, men er alene konsulentens ansvar. Rapporten er finansieret af Rådet for renere produkter.

Et af de første emner, arbejdsgruppen skal arbejde med, er tilvejebringelse af gennemsigtighed i de kommunale affaldsgebyrer. Da der såvel i konkrete sager som projekter er konstateret manglende gennemsigtighed, har Miljøstyrelsen ved udbudsbekendtgørelse af 10. oktober 2002 udbudt udførelse af tjenesteydelse om Gennemsigtighed i kommunale affaldsgebyrer.

Miljøstyrelsen har bedt en projektgruppe bestående af PricewaterhouseCoopers i samarbejde med advokatfirmaet Accura og rådgivningsfirmaet Plan og Miljø om udførelse af tjenesteydelsen. Denne skal tage udgangspunkt i Notat om gebyrer på affaldsområdet, udarbejdet af Miljøstyrelsens Husholdningskontor september 2002 og inddeles i to faser.

Fase 1 Udarbejdelse af konkret(e) forslag til at tilvejebringe gennemsigtighed i de kommunale affaldsgebyrer.

De konkrete forslag skal ud over hensynstagen til de væsentligste problemområder beskrevet i Notat om gebyrer på affaldsområdet også belyse fordele og ulemper af miljømæssig, juridisk og økonomisk karakter.

Fase 2 Operationalisering af forslag fra fase 1 ved påpegning af hvilke konkrete typer af instrumenter, der bedst kan anvendes for gennemførelse af løsning, fx i form af standardvedtægter, vejledning eller lovændringer.

Denne rapport af 30. juni 2003 indeholder projektgruppens forslag til at tilvejebringe gennemsigtighed i de kommunale affaldsgebyrer, og hvorledes disse forslag kunne operationaliseres.

Projektgruppens medlemmer har omfattet Birgitte Mogensen (projektansvarlig), Per Timmermann, Trine Damgaard, Jens Pultz Pedersen og Rikke Brinch Jørgensen fra PricewaterhouseCoopers, Bjarne Knudsen fra Plan & Miljø og Henrik Groos og Marlene Rasmussen fra Accura Advokataktieselskab. Miljøstyrelsens projektansvarlige har været Katrine Bom, Husholdningsaffaldskontoret. Derudover har Leif Mortensen, Christian Fischer, Charlotte Münter, Marianne Munch Jensen og Thomas Ginnerup-Nielsen deltaget i projektarbejdet.

Projektet er gennemført med bidrag fra arbejdsgruppens ekspertpanel, kommuner og øvrige interessenter i affaldssektoren. Projektgruppen vil gerne takke for bidrag og imødekommenhed fra: Danske Entreprenører, Dansk Industri, Dansk Transport og Logistik, Horsens kommune, Håndværksrådet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Kommunernes Landsforening, Københavns kommune, Næstved kommune, Reno-Sam, Svendborg kommune og Århus kommune.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.