Adskillelse af kommunernes myndigheds- og driftsherrerolle på affaldsområdet – Bind I

Forord

Denne rapport - der består af tre bind - er udarbejdet til Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren. Arbejdsgruppen er nedsat af Miljøministeren i 2002 for at give anbefalinger om den fremtidige tilrettelæggelse af affaldssektoren. Indholdet af rapporten er ikke nødvendigvis udtryk for Arbejdsgruppens holdninger eller vurderinger, men er alene konsulenternes ansvar. Rapporten er finansieret af Rådet for renere produkter

Projektet startede op medio januar 2004, og det blev afsluttet i juni 2004.

Bind I er hovedrapporten, der indeholder de overordnede beskrivelser af de retlige rammer, som er bestemmende for den kommunale affaldsforvaltning og de organisatoriske valg - herunder betingelserne for at overlade opgaveudførelsen til andre. De vurderinger, der er af de kendte organisationsformer - fordele og ulemper - samt anbefalingerne, er indeholdt i dette bind.

Bind II er et bilagsbind, der indeholder de mere detaljerede beskrivelser og analyser af de relevante retsområder. Bind III er ligeledes et bilagsbind, hvori der er gengivet centrale citater til forståelse af de skrevne og uskrevne retlige grænser og betingelser for myndighedsudøvelse, delegation af myndighedsbeføjelser m.v. Det er i dette bind, at Sundheds- og Indenrigsministeriets samt Miljøstyrelsen skrivelser om adgangen til at overføre beføjelser til de kommunale fællesskaber er gengivet mere systematisk, jf. dette binds kapitel 3. I Bind III er endvidere medtaget litteraturliste, liste over andre referencer, oplysninger om database, oplysninger om forfatterne m.v.

Der er blevet afholdt ét opstartmøde med Morten Therkildsen (Reno Djurs I/S) den 20. januar 2004, og ét opstartsmøde med Birgit Holmboe (Rambøll, Hannemann & Højlund A/S), Anders Christiansen (Rambøll, Hannemann & Højlund A/S) og Maria Douglas Stilling (Niras) den 3. februar 2004.

Der blev afholdt et opstartsmøde med Styregruppen den 3. februar 2004. Styregruppen består af:

  • Katrine Bom, Miljøstyrelsen
  • Charlotte Frische, Miljøstyrelsen, og
  • Marianne Munch Jensen, Miljøstyrelsen.

Der er endvidere den 3. februar 2004 afholdt møde med Claus Kastberg Nielsen som ansvarlig for projektet “Erfaring med konkurrence og kvalitet i genanvendelsen af affald”, og den 11. februar 2004 blev der afholdt et møde med Kathe Tønning som ansvarlig for projektet om “Affaldstransportørers og -mægleres rolle”.

Den 18. marts 2004 blev affaldstypologien udsendt til kommentering hos styregruppen, repræsentanter fra Arbejdsgruppen og underleverandørerne. Den 22. marts 2004 modtog styregruppen udkast til dele af rapporten. Den 2. april 2004 udsendtes andre dele af rapporten til styregruppen. Det samlede udkast til rapporten blev fremsendt til styregruppen den 27. april 2004 og af denne udsendt til Arbejdsgruppen.

Den 12. maj 2004 blev projektresultaterne mundtligt forelagt for Arbejdsgruppen og styregruppen. Arbejdgruppen fik endvidere mulighed for at fremsende skriftlige kommentarer til udkastet med afleveringsfrist den 26. maj 2004. Vi har modtaget skriftlige kommentarer fra Jens Purup, Miljøkontrollen, den 25. maj 2004 og synspunkter fra Lisbeth Hegelund Hansen, Dansk Industri, den 1. juni 2004. Den
15. juni 2004 modtog vi Miljøstyrelsens bemærkninger til rapportudkastet.

På baggrund af de modtagne mundtlige og skriftlige kommentarer er rapporterne blevet tilrettet og suppleret med manglende kapitler.

Rapporten, der er baseret på en ren juridisk analyse af det relevante retsområde, er udarbejdet af professor, dr. jur. Ellen Margrethe Basse og lektor, ph.d. cand. jur. Birgitte Egelund Olsen.

Cand. jur. Jacob Brandt har bistået med arbejdet - både med hensyn til udarbejdelse af tekstdele, gennemgang af det omfattende empiriske materiale og indtastning i databasen af oplysninger om de enkelte kommuner og kommunale fællesskaber.

Som studentermedhjælpere har stud. jur. Eva Klit Olesen, stud. jur. Christian Buch Sørensen og stud. jur. Karina Venø Jensen ligeledes bistået med indsamling og bearbejdelse af det omfattende materiale. Jeppe Basse, ReFactory, har udviklet den database, der er blevet anvendt.

Ansvaret for rapportens indhold er alene vores. Emnets kompleksitet og det omfattende materiale, som en kvalificeret vurdering af de aktuelle ordninger forudsætter, kunne begrunde en mere omfattende analyse, end det, der har været muligt inden for udbudsbetingelserne, hvor opgaven har skullet udføres inden for perioden medio januar til udgangen af juni 2004.

Århus, 30. juni 2004

 

Ellen Margrethe Basse og Birgitte Egelund Olsen

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.