Principper og terminologi for mikrobielle risikovurderinger

3 Praktiske eksempler på risikovurderinger

3.1 Vurdering af Campylobacter jejuni i kyllingeprodukter, Rosenquist et al (2001)
3.2 Infektioner med Cryptosporidium sp. via drikkevand, Haas og Eisenberg (2001)
3.3 Infektioner med Cryptosporidium sp. via drikkevand, Pouillot et al (2002)
3.4 Tilstandsmodel for infektion og sygdom forårsaget af spildevandsudledninger, Soller et al (2003)
3.5 Opsamling på eksempler

I nærværende kapitel vil den praktiske fremgangsmåde i forbindelse med en risikovurdering blive belyst gennem en række eksempler. Eksemplerne er refereret med den terminologi, der benyttes i den pågældende publikation. Hvert eksempel afrundes med en sammenstilling af den benyttede terminologi og de generiske termer, der er foreslået i det foregående kapitel.

3.1 Vurdering af Campylobacter jejuni i kyllingekød, Rosenquist et al (2001)

Risikovurderingen er den første danske undersøgelse, der er baseret på WHOs og FAOs principper for risikovurdering af fødevarer (Codex Alimentarius Commission, 1999). Formålet er at udpege de faktorer fra slagteri til forbruger, der har størst betydning fro risikoen for at blive syg af Campylobacter ved at spise kylling.

Der er opstillet to modeller: En for håndtering fra slagteri til forbruger og en for håndtering af kyllinger i private køkkener. De to modeller er skitseret i Figur 5.

Klik her for at se Figur 5

Figur 5 Skematisk diagram over de to risikomodeller. Risikoen for sekundære infektioner er medtaget i form af krydskontamineringer.

På baggrund af modellerne konstateres det, at antallet af Campylobacter på kyllingekødet har stor betydning for risikoen for sygdom. Der er særlig stor sandsynlighed for at blive syg, hvis måltidet er tilberedt af en ung mand, der tilbereder en kylling, der ikke har været nedfrosset. Modelberegningerne blev endvidere benyttet til at undersøge effekten i form af mindsket sandsynlighed for sygdom ved at modellere forskellige håndteringsmæssige tiltag i kyllingeproduktionen og ved tilberedning af måltider i private hjem.

Tabel 5 Sammenhæng mellem de generiske termer angivet i det foregående kapitel og den praktiske anvendelse Rosenquist et al (2001).

Generisk term Praktisk anvendelse
Fareidentifikation Identifikation af sundhedsfare
Dosis-respons analyse Karakterisering af sundhedsfare
Vurdering af eksponering Vurdering af eksponering
Risiko-karakterisering Karakterisering af risiko pr. kyllingemåltid opdelt på alder og køn

3.2 Infektioner med Cryptosporidium sp. via drikkevand, Haas og Eisenberg (2001).

Der er udarbejdet en risikovurdering af infektionsrisikoen for Cryptosporidium via vandforsyningen til New York City. For at beregne det potentielle niveau for infektion er følgende input nødvendige:

  • vandindtag pr. dag, V
  • oocyst koncentration ved indtagningspunktet, C
  • dosis-respons sammenhæng for Cryptosporidium, f(V C)

Ovennævnte betegnes Eksponeringsvariable for input.

Målet er at beregne risikoen for infektion pr. dag pr. individ.

Eksponeringsvariable for input
Vandindtag, V

V skønnes til at være lognormalfordelt ud fra et litteraturstudie.

Oocystkoncentration ved indtagningstidspunktet, C
Målingerne er vist på Figur 6. Forfatterne har bemærket følgende karakteristika:

  • Niveauet af oocyster er meget variabelt
  • Der er en tendens til faldende indhold af oocyster over tid
  • En væsentlig del af prøverne har et indhold af oocyster under detektionsgrænsen.

Mængden af oocyster modelleres herefter som lognormal-fordelte. Der angives en fordeling for alle målinger kombineret for hvert reservoir. Der er endvidere angivet en række estimater for hvert år baseret på forskellige statistiske metoder til at estimere fordelinger, når mange målepunkter er under detektionsgrænsen.

Figur 6 Total koncentration af oocyster i rå vandprøver ved de betydende reservoirer

Figur 6 Total koncentration af oocyster i rå vandprøver ved de betydende reservoirer

Dosis-respons sammenhæng
På baggrund af litteraturhenvisninger antages det, at sammenhængen kan beskrives ved en eksponentiel model, hvor parameteren kan beskrives ved en lognormalfordeling på baggrund af et litteraturstudie.

Resultater
På baggrund af de indsamlede parameter beregnes dels et punktestimat for hvert år separat og for hele perioden samlet. Endvidere blev der udført en Monte-Carlo simulation med de bestemte parametre. Fordelingen af risikoen pr. dag pr. individ afrapporteres i form af 5 værdier: middelværdi, median, spredning, øvre og nedre 5% grænse. En sensitivitetsanalyse af Monte-Carlo simuleringen viste, at det primært var variationen af koncentrationen af oocyster, der havde betydning for usikkerheden på resultatet.

Til slut fremhæves en række forbehold omkring repræsentativiteten af de benyttede data.

Tabel 6 Sammenhæng mellem de generiske termer angivet i det foregående kapitel og den praktiske anvendelse i Haas og Eisenberg (2001)

Generisk term Praktisk anvendelse, terminologi
Fareidentifikation Risiko for cryptosporidiose pr. dag pr. individ.
Dosis-respons analyse Der er anvendt en parametrisk model mellem indtaget dosis og risiko for infektion. Terminologien i Haas og Eisenberg (2001) inkluderer dosis-respons analysen i eksponeringen.
Vurdering af eksponering Eksponeringen omfatter skøn for koncentrationen af oocyster i vandet samt det forventede daglige vandindtag. I Haas og Eisenberg (2001) betegnes eksponering og dosis-respons analyse samlet for eksponeringsvariable
Risiko-karakterisering Der beregnes en risiko for infektion pr. dag pr. individ. Begrebet risiko karakterisering anvendes ikke eksplicit.

3.3 Infektioner med Cryptosporidium sp. via drikkevand, Pouillot et al (2002)

Rapporten er blevet til som led i en videnskabelig udrening om risiko for smitte med cryptosporidiose fra fødevarer og vand udarbejdet af det franske fødevaredirektorat (Agence Française de securite sanitaire des aliments). Terminologien og fremgangsmåden er anskueliggjort i Figur 7. Der er for hver af processerne i figuren angivet forslag til statistiske fordelinger, ligesom der er angivet en række tabelopslag for udvalgte (rimelige) parametre i fordelingen.

Figur 7 Generelt skema til beregning af risiko relateret til Cryptosporidium sp i ledningsnet beregnet til human indtagelse. Figuren er direkte oversat fra fransk fra Pouillot et al. (2002).

Figur 7 Generelt skema til beregning af risiko relateret til Cryptosporidium sp i ledningsnet beregnet til human indtagelse. Figuren er direkte oversat fra fransk fra Pouillot et al. (2002).

Tabel 7 Sammenhæng mellem de generiske termer angivet i det foregående kapitel og den praktiske anvendelse i Pouillot et al (2002)

Generisk term Praktisk anvendelse, terminologi jf. Figur 7
Fareidentifikation Risiko for cryptosporidiose pr. år pr. individ.
Dosis-respons analyse Der er anvendt en parametrisk model for sammenhængen mellem dosis og sygdom. Terminologien i Pouillot et al (2002) angiver, at dette sker som led i processen Effekt (den del, der er uden for individ og dag)
Vurdering af eksponering Eksponeringen vurderes ud fra en særskilt vurdering af mængden af oocyster i vandprøver, andelen af viable oocyster samt det humane indtag. Terminologien i Pouillot et al (2002) angiver, at eksponering består af processerne Udledning, Indtagelse og Eksponering
Risiko karakterisering Karakteriseringen består af koblingen mellem Eksponering og den del af Effekt, der ikke er en del af dosis-respons analysen, udregnet som en risiko pr. dag pr. individ. Dernæst udregnes en risiko pr. år pr. individ.

3.4 Tilstandsmodel for infektion og sygdom forårsaget af spildevandsudledninger, Soller et al (2003).

Risikovurderingerne kan opbygges af mere fysisk baserede modeller, hvorved de parametre, der indbygges nemmere, kan fortolkes, ligesom simulering af betydningen af forskellige indgreb bliver væsentligt nemmere at forstå. En af hovedpersonerne bag anvendelsen af den type modeller på mikrobiologiske risikovurderinger er Eisenberg, professor på Berkeley. I Soller et al (2003) benyttes denne type model på at beregne effekten af forskellige typer af rensning ved et renseanlæg, der udleder til en badestrand ved et vandløb.

Figur 8 Oversigt over tilstande og processer i tilstandsmodellen i Soller et al (2003). Personer kan være i fem tilstande, smitte-modtagelige, inficerede asymptomatisk, syge, inficerede asymptomatisk post-syge og resistente. For patogenerne benyttes en forsimplet model, hvor mængden af inficerede personer ikke påvirker udledningen fra renseanlægget, men kun via fækale uheld i recipienten. Efter Soller et al. (2003)

Figur 8 Oversigt over tilstande og processer i tilstandsmodellen i Soller et al (2003). Personer kan være i fem tilstande, smitte-modtagelige, inficerede asymptomatisk, syge, inficerede asymptomatisk post-syge og resistente. For patogenerne benyttes en forsimplet model, hvor mængden af inficerede personer ikke påvirker udledningen fra renseanlægget, men kun via fækale uheld i recipienten. Efter Soller et al. (2003)

Risikovurderingen omhandler mave-tarm katar forårsaget af virus.

Eksponering omfattede indhentning af følgende data:

  • Fysisk afgrænsning af projektområde
  • Type og antal af aktiviteter i vandet over tid
  • Antal både i området
  • Areal- og tidsmæssig fordeling af personer i området
  • Samlet population der deltager i rekreative aktiviteter

Endvidere blev der estimeret værdier for inaktivering af virus i vandløbet og renseanlæg ud fra eksperimentelle data.

Om dosis-respons analyse bemærkes det, at det antages, at de undersøgte vira har samme kliniske egenskaber som rotavirus, fordi rotavirus har den højeste smitsomhed blandt kendte dosis-respons data. Bemærkningen er angivet under overskriften "Sammenhæng mellem vandkvalitet og sundhedstilstand"

Hovedresultatet er, at den rekreative anvendelse bidrager med lidt flere tilfælde af mave-tarm katar end udledningerne fra renseanlægget, og at baggrundstallet for infektioner er omtrent 1000 gange højere end de fundne tilfælde forårsaget af rekreative aktiviteter i vandløbet.

Tabel 8 Sammenhæng mellem de generiske termer angivet i det foregående kapitel og den praktiske applikation i Soller et al (2003)

Generisk term Praktisk anvendelse, terminologi jf. Figur 7
Fareidentifikation Risiko for mave-tarm katar forårsaget af virus i forbindelse med rekreativ anvendelse af vandløb. Begrebet fareidentifikation anvendes ikke eksplicit.
Dosis-respons analyse Dosis-respons analysen er ikke gengivet i artiklen.
Vurdering af eksponering Eksponering baseres på en omfattende beskrivelse af, hvornår og hvordan individer benytter vandløbet rekreativt samt data for udskilning og henfald for virus i vandløb og ved forskellige typer af rensning. Soller et al (2003) benytter termen eksponering om individers indtag af vandløbsvand. Dette indtag samt data for virus samles under termen eksperimentelle data.
Risiko-karakterisering Antal mave-tarm katar tilfælde opdelt på forskellige kilder og sammenlignet med basis-tilstanden i befolkningen. Begrebet risikokarakterisering anvendes ikke eksplicit.

3.5 Opsamling på eksempler

Som det fremgår af de fire eksempler er principperne for en god risikovurdering overholdt i alle tilfælde. Der tænkes her især på følgende forhold:

  • Formålet med risikovurderingen er angivet eksplicit og i kvantificerbare enheder
  • Eksponering og dosis-respons analysen er strukturelt uafhængige af hinanden
  • Eksponeringen er parametriseret, så det er muligt at definere forskellige scenarier som led i risikostyringen.

Der er dog en stor variation omkring terminologien. Der er ikke fundet en anvendelse, hvor den her foreslåede terminologi og opdeling er fulgt. I det første eksempel er benyttet den foreslåede opdeling, men med andre termer.

I de øvrige eksempler er der større forskelle mellem den anbefalede metode og terminologi, end der er i det første eksempel. Det er specielt brugen af ordet "eksponering", der varierer meget. Der er kun i få tilfælde en grundig vurdering af usikkerheden på de beregnede værdier af risikoen, herunder angivelse af de vigtigste årsager til usikkerheden.

 



Version 1.0 September2004, © Miljøstyrelsen.