Udpegning af områder med indtrængning af perchlorethylen til indeluften: "Sniffermetoden"

1 Indledning

Forurening med perchlorethylen forekommer ofte under ejendomme med nuværende renserier, eller hvor tidligere renserier har været beliggende. Indtrængningen kortlægges typisk ved hjælp af en beregningsmodel. Beregningsmodellen er angivet i Miljøstyrelsens vejledning nr. 6 af 1998 /1/. Nyere undersøgelser har vist, at beregningsmodellen ikke altid kan bruges til at forudsige kraftige indtrængninger /2/. Dette gælder, hvis indtrængningen sker fra områder på gulvet, hvor det ikke er muligt at udføre måling af poreluftkoncentrationer, såsom områder omkring rørgennemføringer, faldstammer o.l., hvor der er synlige revner i gulvet og samtidig forekommer en forurenet zone under gulv. Indtrængningen fra sådanne hotspots kan være helt dominerende i forhold til den samlede indtrængning fra gulvet.

Indtrængningen fra sådanne ”hot spots” kan kvantificeres ved hjælp af foliemetoden, som for nyligt er udviklet for Miljøstyrelsen /2/, /3/ af dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ.

Miljøstyrelsen iværksatte nærværende projekt i 2003 med det formål at kunne udpege gulvarealer, hvor der bør udføres måling med foliemetoden, og hvor der i øvrigt måtte være behov for afværgetiltag. Idéen har været at udvikle og validere en hurtig og billig målemetode, som kan bruges til en orienterende kortlægning af indtrængningen af PCE fra et gulvareal. Metoden kaldes sniffermetoden. Ud fra en orienterende kortlægning med sniffermetoden kan kvantitative metoder benyttes på udpegede lokaliteter til at bestemme indtrængningen. Herved vil den samlede indtrængning kunne bestemmes mere præcist.

Miljøstyrelsen har med renseribekendtgørelsen /4/ i 2003 fastsat grænser for, hvor stor indtrængningen af PCE fra renserier til lejligheder må være. Såfremt bidraget fra renseriet er over de fastsatte grænser, skal der foretages afværgeforanstaltninger. Det har i denne forbindelse været et ønske at benytte sniffermetoden til hurtigt og billigt at udpege områder, hvor særlig høj indtrængning forekommer fra renserier til lejligheder, for dermed at kunne udpege områder, hvor etageadskillelsen mellem renseri og lejlighed bør tætnes. Sniffermetoden er derfor under felttesten også blevet afprøvet til udpegning af gulvarealer med særlig stor indtrængning til en lejlighed fra et eksisterende renseri.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.