Udpegning af områder med indtrængning af perchlorethylen til indeluften: "Sniffermetoden"

5 Diskussion

Projektets laboratorieforsøg har vist, at aluminiumsfolien, benyttet til sniffermetodens ”mundstykke”, kan anvendes, uden at der er nogen væsentlig risiko for adsorption af PCE til folien. Samlet vurderes PI-detektoren at være særdeles velegnet til måling af PCE i forbindelse med sniffermetoden.

Feltforsøgene viste, at det er muligt ved hjælp af sniffermetoden at kortlægge, hvordan PCE- indtrængning fordeles over et gulv. Dette blev vist på både lokaliteter, hvor indtrængningen sker som følge af en jordforurening under gulv, og på en lokalitet hvor indtrængningen sker til en lejlighed over et eksisterende renseri. Der blev ved sammenlignende målinger i felten generelt fundet god overensstemmelse mellem PI-detektoren og en PAS-detektor med mulighed for specifik bestemmelse af PCE. Der kan opstå ”falsk positivt” respons med PI-detektoren i enkelte tilfælde, idet der blev fundet et relativt kraftigt udslag med PI-detektoren, hvorimod en efterfølgende måling med PAS-detektoren ikke viste nogen tegn på indtrængning af PCE til VaporCover mundstykket.

Sniffermålingerne kunne udføres på relativt kort tid (ca. ½ dag) og udgjorde derved et effektivt værktøj til en hurtig udpegning af områder med kraftig indtrængning, og hvor indtrængningen efterfølgende kan bestemmes kvantitativt ved hjælp af foliemetoden.

I forbindelse med case B blev der målt med foliemetoden på et område, hvor der med sniffermetoden var fundet den højeste indtrængning, og på et område med laveste indtrængning. Ud fra disse to punkter blev der opstillet en korrelation mellem det målte niveau af indtrængning med sniffermetoden, og den målte faktiske indtrængning med foliemetoden. Denne korrelation er naturligvis behæftet med en vis usikkerhed, da der er tale om kun to punkter. Korrelationen gjorde det imidlertid muligt at estimere den samlede indtrængning fra hele gulvet ved omregning ud fra de enkelte punkter i det netværk på ca. 1m x 1m, der var kortlagt med sniffermetoden. Denne estimerede, samlede indtrængning kan direkte sammenlignes med det krav, Miljøstyrelsen stiller til det maksimale bidrag fra jordforureningen i form af luftkvalitetskriterierne i vejledning 6 og 7 fra 1998.

I case D blev indtrængningen af PCE kortlagt i en lejlighed beliggende over et eksisterende renseri. Der blev ved hjælp af sniffermetoden lokaliseret en særlig kraftig indtrængning af PCE fra et gulvområde omkring et dørtrin. På denne måde blev der påvist en særlig stor utæthed i den pågældende etageadskillelse. Resultatet har senere kunnet udnyttes til at forbedre tætningen mellem renseri og lejlighed.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.