Model for affaldsdata

3 Nuværende affaldsdatastrømme

Analysen af de nuværende datastrømme viser – ikke overraskende for et system, som har udviklet sig i tidens løb ved "knopskydning" – at systemet er overordentligt kompleks og stiller store krav til indberetning af data til de forskellige hovedaktører på markedet: Affaldsproducenter, affaldstransportører og affaldsbehandlere. Dette er illustreret i figur 3.1 på side 3. Illustrationen er ikke komplet, idet det ikke var muligt at illustrere kompleksiteten på en enkelt figur.

De oplysninger, som de tre aktørgrupper skal give, fremgår, sammen med den bestemmelse i affaldsbekendtgørelsen hvoraf dette fremgår, af tabel 3.1 på side 4.

Billedet kompliceres yderligere af, at mange kommuner i deres affaldsregulativer stiller specifikke krav om indberetninger.

Affaldsproducenterne ser det ofte som en ganske stor og administrativt krævende opgave at foretage de krævede indberetninger, eftersom fremstilling af affaldsdata jo ikke er virksomhedens hovedaktivitet. Affaldsproducenternes vanskeligheder findes både i forhold til at holde sig a jour om regelsættet på området og i fremstilling og indberetning af faktiske affaldsdata.

Figur 3.1 Affaldsdatastrømme i nuværende system

Figur 3.1 Affaldsdatastrømme i nuværende system

Affaldstransportørerne kan også have ganske store problemer med det nuværende system, ikke mindst fordi mange kommuner som nævnt har specifikke krav til indberetninger. Dette gælder såvel indberetningernes indhold som form. Transportører, som arbejder i flere kommuner, skal således sætte sig ind i de forskellige krav i hver enkelt kommune.

Affaldsbehandlerne er nok den aktørgruppe, som har lettest ved at foretage de krævede indberetninger, især fordi håndtering og behandling af affald jo er behandlernes hovedaktivitet. Men også denne aktørgruppe er belastet af specifikke indberetningskrav fra kommunerne, både med hensyn til indhold og form.

Tabel 3.1 Registreringskrav i henhold til affaldsbekendtgørelsen

Tabel 3.1 Registreringskrav i henhold til affaldsbekendtgørelsen

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.