Model for affaldsdata

4 Hvad dækker modellen

I starten af projektet blev nedenstående oversigt over dobbelt- og parallelindberetninger udarbejdet. Oversigten er her blevet udvidet med markering af de databehov, der dækkes af modellen. Datamodellen er udformet med specielt sigte på datakvalitet og koncentration om væsentlige data, men som det fremgår, kan den dække en meget stor del af databehovet.

Figur 7 Modellens dækning af databehov

Figur 7 Modellens dækning af databehov

Videncenter for Affald vedligeholder det såkaldte kommunekatalog, der indeholder en lang række oplysninger om de kommunale affaldsordninger, og et anlægskatalog, der indeholder oplysninger om leverandører og anlæg på affaldsområdet. Datamodellen kan anvendes til at supplere disse oplysninger med oplysninger om mængder, så oplysninger fra de to kataloger kan indgå som en del afrapporteringen til EU mv. Samspillet med de øvrige systemer er søgt illustreret gennem nedenstående figur. Realisering af visionen forudsætter aktivt samarbejde mellem de berørte aktører og myndigheder. Med de beskrevne potentialer for ressourcebesparelser, kan det næppe skorte på politisk vilje til implementering.

Figur 8 Samspil mellem de forskellige datasystemer

Figur 8 Samspil mellem de forskellige datasystemer

Som illustreret kan data, der indsamles via datamodellen ikke stå alene. Specielt i forbindelse med international rapportering vil der være behov for supplerende data, eksempelvis kvalitative data om affaldshåndtering, om implementering af direktiver og om udgifter til affaldshåndtering mv.

Det ville være logisk at etablere en fælles brugerflade, der centraliserer og ensretter brugernes adgang til data fra de forskellige kilder. Etablering af en sådan brugerflade ville være et naturligt element i implementering af datamodellen.

Bemærk, at den skitserede model er baseret på en række forudsætninger, som det ligger uden for projektet at styre. Hvis Told og Skat eksempelvis ikke er indstillet på at basere opkrævning af affaldsafgifter på oplysninger fra datamodellen, kan databehovet for Told og Skat naturligvis ikke dækkes af modellen.

I forbindelse med materialestrømmene kan der være en række ønsker om detaljerede oplysninger, som det ikke vil falde naturligt at indbygge i den terminologi, der skal defineres til modellen. Eksempelvis skelnes der i statistikken for glas mellem hvide og farvede flasker og skår.

I stedet for at indrette terminologien til at dække den slags specialoplysninger, hvilket vil medføre en kraftig udvidelse af listen med affaldsfraktioner, og som tidligere omtalt dermed en reduceret datakvalitet, kunne man overveje at fremskaffe nøgletal for sådanne fordelinger fra centrale aktører. Dermed sikres solide oplysninger om Glas i systemet, som med nøgletallene kan opdeles på de ønskede kategorier.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.