Model for affaldsdata

6 Forslag til ændringer i Affaldsbekendtgørelsen

Indførelsen af en ny datamodel vil nødvendiggøre en række ændringer i specielt affaldsbekendtgørelsen. Dette er en naturlig følge af, at indberetterne ikke er de samme i det nye system som efter de gældende regler.

En række mulige ændringer er opregnet i faserapport 4. Disse præsenteres ikke her, da det blot ville være en gentagelse af fremstillingen i rapport 4.

Desuden vil forslaget om etablering af en central liste af godkendte aktører i affaldssektoren medføre, at kommunernes rettigheder/pligter i relation til registrering af disse aktører (og den deraf afledte "godkendelse", som faktisk har fundet sted i nogle kommuner) falder bort. Dette vil på den anden side, som anført tidligere, medføre lettere adgang for aktørerne til at operere i flere kommuner (som ikke længere vil kunne stille krav om særlige rapporteringsformater), og vil derved, i hvert fald på det formelle plan, medføre en øget liberalisering af affaldssektoren.

Ændringerne i kommunernes rettigheder/pligter må i de fleste kommuner ventes at føre til, at kommunernes erhvervsaffaldsregulativer skal ændres. Det samme er sandsynligvis ikke tilfældet for husholdningsaffaldsregulativerne, da ordninger for husholdningsaffald fortsat vil være kommunernes ansvar, hvad enten disse vælger at udføre dem ved egne driftsafdelinger eller ved at udlicitere opgaverne.

Endelig skal der muligvis ske ændringer i §20 i bekendtgørelsen om deponeringsanlæg, som omhandler deponeringsanlæggets kontrol med modtagelse af affald. Disse ændringer vil dog sandsynligvis allerede være en følge af gennemførelsen af forslagene i ERISDA-projektet.

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.