Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2003

4 Kampagner i 2003

4.1 Kampagner i 2003
   4.1.1 Kontrolanalyser af aktivstoffer i bekæmpelsesmidler
   4.1.2 Kontrol med forbudte bekæmpelsesmidler hos landmænd
   4.1.3 Kontrol med mærkning af tekstilvaskemidler
   4.1.4 Kontrol med mærkning af duftprodukter
   4.1.5 Kontrolanalyse af bly og cadmium i PVC-profiler
   4.1.6 Kontrolanalyser af konserveringsmidler i hårshampoo
   4.1.7 Kontrolanalyser af aktive stoffer i skælshampoo
   4.1.8 Kontrol af sæber og cremer for indhold af kviksølvjodid og
   hydroquinon

   4.1.9 Kontrol af phthalater i PVC-legetøj
4.2 Håndhævelse i forbindelse med kampagner

4.1 Kampagner i 2003

Kemikalieinspektionen har i 2003 iværksat 9 kampagner indenfor følgende områder:

Tabel 4: Kampagner 2003

Bekendtgørelsesområde Kampagne
Bekæmpelsesmidler - Kontrolanalyser af aktivstoffer i bekæmpelsesmidler
- Kontrol med forbudte bekæmpelsesmidler hos landmænd
Klassificering og mærkning - Kontrol med mærkning af tekstilvaskemidler
- Kontrol med mærkning af duftprodukter
Anvendelsesbegrænsning - Kontrolanalyse af bly og cadmium i PVC-profiler
Kosmetik - Kontrolanalyser af konserveringsmidler i hårshampoo
- Kontrol af aktive stoffer i skælshampoo
- Kontrol af hydroquinon og kviksølv i sæber/cremer
Legetøj - Kontrolanalyser af phthalater i PVC legetøj

4.1.1 Kontrolanalyser af aktivstoffer i bekæmpelsesmidler

Hvert år udtager Kemikalieinspektionen en række prøver af bekæmpelsesmidler, der på Danmarks Miljøundersøgelser analyseres for overensstemmelse med det deklarerede indhold af aktivstof, det vil sige tolerancetærsklen anført i bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler, § 11.

I 2003 blev der foretaget analyser af produkter indeholdende aktivstofferne: bitertanol, clodinafop-propargyl, clomazon, cypermethrin, cyromazin, deltamethrin, fenhexamid, fluroxypyr, fuberidazol, glyphosat, lambda-cyhalothrin, methopren, napthyleddikesyre, pencycuron. Alle de indsamlede produkter blev derudover analyseret for indhold af octylphenol og nonylphenol.

Der blev i forbindelse med undersøgelsen foretaget analyser af 47 produkter. I 3 tilfælde viste analysen et indhold af aktivstof, der ikke var i overensstemmelse med de accepterede tolerancer. I alle 3 tilfælde viste de for lavt indhold. I 5 tilfælde blev fundet nonylphenol, i 3 tilfælde dog kun i mindre mængde. Derudover blev fundet 1 etikette, hvor koncentrationsangivelserne var anført som saltet af aktivstoffet og ikke som syren.

Sagsbehandlingen af overtrædelserne er afsluttet. Med indskærpelser om at overholde bekendtgørelsen.

Resultaterne af undersøgelsen forventes udgivet i en rapport, jf. listen over publikationer(bilag B)

4.1.2 Kontrol med forbudte bekæmpelsesmidler hos landmænd

Kemikalieinspektionen foretog i 2003 tilsynsbesøg hos 96 landmænd i hele landet. Formålet var hovedsageligt at kontrollere, om der blev opbevaret ulovlige bekæmpelsesmidler.

Ulovlige midler kan være produkter, der ikke er godkendt - hvilket typisk indebærer, at de er ulovligt importeret - eller de kan være forbudt i henhold til en bekendtgørelse udstedt i medfør af kemikalieloven.

Resultatet af kontrollen viste, at 13 landmænd var i besiddelse af forbudte bekæmpelsesmidler. Der var tale om rester af tidligere godkendte midler, som ikke var bortskaffet. Sagerne blev afsluttet med påbud til de ansvarlige om at bortskaffe midlerne på lovlig vis og indsende dokumentation herfor til Miljøstyrelsen. To landmænd modtog vejledning om reglerne.

4.1.3 Kontrol med mærkning af tekstilvaskemidler

Miljøstyrelsen har som del i et nordisk tilsynsprojekt kontrolleret klassificeringen og mærkningen af en del vaske- midler som markedsføres på det danske marked. Kemikalieinspektionen besøgte 13 firmaer og kontrollerede 55 produkter.

Det viste sig, at vaskemidlerne for en dels vedkommende var klassificeret og mærket efter branchens egne retningslinier, de såkaldte AISE-guidelines. Branchen henholder sig til "furthermore klausulen" i præparatdirektivets artikel 6 i og mener, at de har videnskabelig bevis for, at de irritative effekter på hud og øjne på mennesker er forskellig fra de virkninger, som man kommer frem til ved at anvende enten resultater fra anerkendte dyreforsøg eller beregningsmetoden og derfor må klassificere vaskemidlerne ud fra AISE-guidelines.

Miljøstyrelsen har på baggrund af den indsendte dokumentation vurderet, at der ikke er videnskabelig bevis for dette og fastholder, at man ved klassificering af vaskemidler skal anvende beregningsreglen med mindre der foreligger testresultater fra anerkendte dyreforsøg, der viser andet.

Kemikalieinspektionen sendte derfor varslingsbreve om påbud om lovliggørelse af produkterne ud til virksomhederne i november måned.

I starten af 2004 sendte Inspektionen påbud om lovliggørelse af produkterne til 6 virksomheder, da de øvrige havde oplyst, at de fremover vil mærke vaskemidlerne efter beregningsreglerne. 3 virksomheder har rettet sig efter påbudet.

Lovligheden af påbuddet er efterfølgende blevet indbragt for Østre Landsret af de resterende 3 virksomheder. Det vides ikke, hvornår retssagen afsluttes.

4.1.4 Kontrol med mærkning af duftprodukter

Miljøstyrelsens Forbrugersektion fik et privat konsulentfirma til at kortlægge markedsudbuddet af duftkugler/airfresheners med det formål at undersøge om produkterne indeholdt allergene duftstoffer. Fra d. 30. juli 2002 skal kemiske produkter, som indeholder mere end 0,1% af sensibiliserende stoffer, forsynes med følgende påskrift: ”Indeholder (navnet på det sensibiliserende stof). Kan udløse allergisk reaktion.”.

19 produkter fra 8 firmaer blev udvalgt til analyse for indhold af 24 specifikke duftstoffer. Da resultatet forelå var 4 produkter udgået af firmaernes sortiment. Af de resterende produkter viste resultatet at indholdet af allergene duftstoffer ville medføre at 4 produkter ikke skulle faremærkes og 11 produkter skulle have en faremærkning på grund af indholdet af allergene duftstoffer. Idet produkterne var indkøbt inden d. 30. juli 2002 var produkterne ikke ulovlige på trods af den manglende faremærkning med den nye påskrift.

Produkterne er efterfølgende blevet lovliggjort. Kortlægningen er publiceret i en rapport, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside (jf. listen over publikationer, bilag B).

4.1.5 Kontrolanalyse af bly og cadmium i PVC-profiler

Bly og cadmium kan bl.a. anvendes som stabilisatorer i hård PVC. For at kontrollere om indholdet af bly og cadmium i PVC-profiler til byggeri ikke overskrider grænseværdien igangsatte Kemikalieinspektionen en kontrolkampagne. 20 forskellige vindues- og dørprofiler samt tagrender og nedløbsrør fra 11 forskellige firmaer blev analyseret. Resultatet viste at ingen af prøverne indeholdt cadmium over detektionsgrænsen. 17 af prøverne indeholdt bly, heraf for 8 prøvers vedkommende med koncentrationer over grænseværdien for bly på 100 ppm.

Firmaerne har fået indskærpelser om at overholde blybekendtgørelsen.

4.1.6 Kontrolanalyser af konserveringsmidler i hårshampoo

Der er i alt undersøgt 57 produkter for indhold af udvalgte konserveringsstoffer. Det er konserveringsstofferne methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparabener, 2-phenoxyethanol, benzoesyre, 2-hydroxybenzoesyre, salicylsyre, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.methyldibromo glutaronitril, katon CG(blanding af 5-chloro-2-methyl-4-isothiazolin-2-one og 2-methyl-4-isothiazolin-2-one) samt formaldehyd og paraformaldehyd.

Følgende konserveringsstoffer kan fraspalte formaldehyd: benzyl hemiformal, chloroacetamide, diazolidinyl urea, DMDM hydantion, imidazolidinyl urea, methenamine, quarternium-15 samt sodium hydroxymethyl glycinate.

I 10 af de undersøgte produkter er der uoverensstemmelser mellem analyseresultaterne og deklarationen af de undersøgte konserveringsmidler.

Koncentrationen af de undersøgte konserveringsstofferer ligger alle indenfor de begrænsninger der er beskrevet i kosmetikbekendtgørelsen.

Uoverensstemmelserne er påtalt overfor firmaerne.

4.1.7 Kontrolanalyser af aktive stoffer i skælshampoo

15 forskellige skælshampooer er analyseret for aktivstofferne zink pyrithion, piroctone olamine og climbazole. Stofferne anvendes typisk som konserveringsstoffer i kosmetiske produkter, jf. bilag 5 i kosmetikbekendtgørelsen, men det er også tilladt at anvende disse stoffer til andre formål og i andre koncentrationer end det angivne. Herunder som aktivt stof i skælshampoo. I sådanne tilfælde skal formålet med stoffets anvendelse fremgå af selve produktet.

Indholdet af aktivstoffer er korrekt deklareret i alle de undersøgte produkter.

4.1.8 Kontrol af sæber og cremer for indhold af kviksølvjodid og hydroquinon.

Kviksølvjodid og hydroquinon er ikke tilladte i kosmetiske produkter. I 2000 undersøgte Kemikalieinspektionen, om der blev solgt kviksølvholdige sæber i butikker, som typisk henvender sig til kunder med afrikansk baggrund. Sæber med kviksølvjodid bruges til at blege huden med. Da der dengang på trods af en aktiv informationsinsats i samarbejde med IND-Sams Health Information Centre blev fundet kviksølvholdige sæber, besluttede Kemikalieinspektionen i 2003 at gentage kontrollen og samtidig udvide den med en kontrol af hydroquinonholdige cremer og sæber.

Kemikalieinspektionen informerede via brev en række butiksindehavere i København og Århus om de ulovlige produkter. 15 butikker blev efterfølgende besøgt. I seks af butikkerne blev der fundet hydroquinonholdige cremer. Butiksindehaverne modtog indskærpelser om forbuddet. Der blev fundet én kviksølvsæbe. Butiksindehaveren forventes politianmeldt. Kemikalieinspektionen konstaterede, at der i nogle af butikkerne blev solgt lægemidler. Kemikalieinspektionen har orienteret Lægemiddelstyrelsen om dette.

Kampagnen fortsætter i 2004.

4.1.9 Kontrol af phthalater i PVC-legetøj

Phthalater i legetøj og småbørnsartikler til børn under tre år er ikke tilladt.

I december 2002-januar 2003 besøgte Kemikalieinspektionen 23 butikker/butikskæder for at udtage prøver af legetøj og småbørnsudstyr til analyse for indhold af phthalater. Kemikalieinspektionen vurderede 136 produkter i forretningerne. Der blev udtaget 15 produkter som kunne mistænkes for at indeholde phthalater. Produkterne blev i januar/februar 2003 analyseret på Danmarks Miljøundersøgelser. I 7 af produkterne blev der fundet et

phthalatindhold højere end grænseværdien på 0,05

vægtprocent. De ulovlige produkter var 3 pegebøger, 2 hagesmække og 2 stykker plastlegetøj. Ud af de syv ulovlige produkter er to fjernet fra markedet ved påbud, to sælges ikke længere, to er trukket tilbage af forhandlerne og for det sidste produkts vedkommende er forretningen ophørt.

4.2 Håndhævelse i forbindelse med kampagner

De gennemførte kontrolkampagner gav anledning til en

række sager om overtrædelse af kemikalielovgivningen.

Tabel 5: Sager i forbindelse med kampagner 2003, fordelt efter afslutningsform

Afslutnings-
form/kampagne
Ej over-
trædelse
Vejled-
ning/
indskær-
pelse
Påbud/
forbud
Anden
afslut-
ning*
Uaf-
slut-
tet
Kontrolanalyser af aktivstoffer i bekæmpelsesmidler (ikke afsluttet) 44 3 - -  
Kontrol med forbudte bekæmpelsesmidler hos landmænd (afsluttet) 81 2 13 - -
Kontrol med mærkningen af tekstilvaskemidler (ikke afsluttet) - - - - -
Kontrol med mærkning af duftprodukter (afsluttet) 4 11 - 4 -
Kontrolanalyse af bly og cadmium i PVC-profiler (afsluttet) 12 prøver 8 - -  
Kontrolanalyser af konserveringsmidler i hårshampoo(ikke afsluttet)         10
Kontrol af aktive stoffer i skælshampoo (afsluttet) 15 prøver       -
Kontrol af sæber og cremer for indhold af kviksølvjodid og hydroquinon (ikke afsluttet) 9 butikker 6 butikker     1
Kontrolanalyser af phthalater i PVC-legetøj (afsluttet) 8 prøver - 2 5 -

*)Kan f.eks. være frivillig tilbagetrækning af produkt eller ændring af produktets sammensætning.

Der er udstedt 15 påbud/forbud i forbindelse med de fem kampagner, der er afsluttet De øvrige fire kampagner er endnu ikke afsluttet.

Kemikalieinspektionen vil i nødvendigt omfang følge op på de sager, hvor der er udstedt påbud/forbud, for at se om afgørelserne efterkommes.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.