Forenkling af kommunale affaldsregulativer - samlerapport

Forord

Denne rapport er udarbejdet til Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren. Arbejdsgruppen er nedsat af Miljøministeren i 2002 for at give anbefalinger om den fremtidige tilrettelæggelse af affaldssektoren. Indholdet af rapporten er ikke nødvendigvis udtryk for Arbejdsgruppens holdninger eller vurderinger, men er alene konsulentens ansvar. Rapporten er finansieret af Rådet for renere produkter.

Projektet "Forenkling af kommunale affaldsregulativer" er gennemført i perioden primo januar 2004 til ultimo maj 2004 med støtte fra Miljøstyrelsen.

Baggrunden for projektet er, at antallet af regulativfastsatte ordninger i Danmark er meget højt, og at regulativerne er udformet meget forskelligt. Dette gør det vanskeligt for aktørerne at finde ud af, hvilke regler der gælder i hvilke kommuner. Ligeledes er det svært at få et samlet overblik over gældende affaldsregulativer i hele landet og sammenligne, hvordan kommunerne løser opgaven. Affaldsbekendtgørelsen stiller samtidig mange krav til, hvad affaldsregulativerne skal og kan indeholde. Dette har givet en uensartet og i nogle tilfælde forkert implementering i kommunerne.

Projektet har bestået af 4 faser, der grundet en stram tidsplan til dels er gennemført tidsmæssigt overlappende:

  • Fase 1: Kortlægning af centralt fastsatte krav
  • Fase 2: Konkrete forslag til regulativtekst
  • Fase 3: Forslag til ændringer af affaldsbekendtgørelsen
  • Fase 4: Elektronisk videndeling

Hver fase er detaljeret beskrevet i en separat faserapport. Projektets resultater fremgår kortfattet af denne sammenfattende rapport. For mere detaljeret information, henvises til de enkelte faserapporter og www.affaldsdata.dk. På denne hjemmeside findes en testversion af det internetbaserede system til at udarbejde og indberette affaldsregulativer samt formidle oplysninger herom.

Sideløbende med dette projekt, er der gennemført en række andre projekter i relation til de øvrige emner, som Miljøministerens arbejdsgruppe beskæftiger sig med. Det drejer sig bl.a. om:

  • Model for affaldsdata
  • Affaldstransportørers og mægleres rolle
  • Adskillelse af kommunernes myndigheds- og driftsherrerolle på affaldsområdet
  • Erfaringer med konkurrence og kvalitet i genanvendelsen af affald

Dette projekt er, hvor det har været muligt, koordineret med de øvrige projekter, da delelementerne i projekterne er indbyrdes afhængige. Der er dog fortsat en del problemstillinger, som først kan afklares, når Miljøministerens arbejdsgruppe afslutter sit arbejde.

Projektet er gennemført af Rambøll og Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere. Som ekstern kritiker har været tilknyttet professor dr. jur. Peter Pagh, Københavns Universitet.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.