Genanvendelse af dansk plast,- pap- og papiraffald i udlandet

5 Eksportører

En række virksomheder har bidraget med oplysninger til projektet. Det drejer sig om Averhoff & Co. A/S, Danbørs A/S, EUREC Center Danmark ApS, Expladan A/S, Nordic Paper A/S, P.O.N. Genbrug A/S, Replast A/S, Runi ApS, Smørum Papir Gruppen A/S og Uniscrap A/S.

5.1 Plast

Nedenstående er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra EUREC Center Danmark ApS, Replast A/S, Runi ApS, Danbørs A/S, Smørum Papir Gruppen A/S og Uniscrap A/S.

Priserne ved eksport er for øjeblikket højere end ved salg til oparbejdning i Danmark. Der er i Danmark tre væsentlige eksportører af plastaffald hvis samlede markedsandel vurderes til mere end 80 %.

De største mængder af det indsamlede materiale sælges af de danske indsamlere til tyske opkøbere, men en del sælges også direkte til virksomheder eller agenter i Hong Kong og Kina. Ingen af de nævnte indsamlere oplyser at de afsætter direkte til Indien.

Afsætningen til Hong Kong og Kina sker typisk gennem kinesiske agenter som fordeler materialerne til kinesiske oparbejdningsvirksomheder.

Det er derfor vanskeligt at følge materialerne helt ud til den virksomhed som måtte genanvende fx indsamlet folieaffald fra Danmark.

I Tyskland findes adskillige store opkøbere og handelsfirmaer. De af danske eksportører mest anvendte firmaer er:

5.1.1 GFR – Fukutomi Company - EUREC

GFR Gesellschaft für Recycling mbH HAMBURG
Kollaustrasse 105 d
22453 Hamburg

GFR blev grundlagt i 1993 i samarbejde med Fukutomi Company LTD i Hong Kong.

Fukutomi er grundlagt i 1984 og har foruden samarbejdspartneren i Tyskland (GFR) også samarbejdspartnere i USA, England, Belgien, Spanien og Danmark.

Samarbejdspartneren i Danmark er EUREC Center Danmark ApS.

GFR opkøber plastaffald fra hele Europa, og via Hamburg sendes det til Fukutomi i Hong Kong.

GFR udfører kvalitetskontrol på det modtagne affald og sorterer det i henhold til Fukutomis specifikationer inden det lastes i containere og afskibes fra Hamburg.

Fukutomi oparbejder bl.a.:

  • PET-flasker til t-shirts og sweatshirts
  • LDPE-folie til skosåler og affaldssække
  • Pvc-affald til folier til kontorartikler
  • PS-affald til video- og musikkassetter
  • Indpakningstape til plastblomster.

GFR er certificeret efter den tyske Entsorgungsfachbetriebsverordnung svarende til en miljøcertificering efter ISO 14000.

Fukutomi har investeret i adskillige genanvendelsesfaciliteter i Hong Kong og Kina. Fukutomi importerer og oparbejder ca. 200.000 tons affaldsplast om året.

5.1.2 Otto Döerner Recycling GmbH

Otto Döerner Recycling GmbH
Hovestrasse 61

20539 Hamburg

Otto Döerner er et 20 år gammelt firma der er lokaliseret i Hamborgområdet. Firmaet varetager generel affaldshåndtering, herunder også indsamling/opkøb og genanvendelse af plast.

Otto Döerner er ISO 9002-certificeret.

Virksomheden har et stort moderne affaldssorteringsanlæg til byggeaffald, erhvervsaffald og DSD [35]-affald.

5.1.3 Øvrige

Af andre væsentlige modtagere af dansk plastaffald kan nævnes:

  • RVI Rohstoffvermarktung International Gmbh
    Brandshofer Deich 46-48
    20539 Hamburg
  • RDB
    Am Aalberg 1
    24644 Loop
  • B-Plast 2000
    Tjüchkampstrasse 34
    26605 Aurich
  • ebb
    Wartumer Heerstrasse 120
    28197 Bremen

RVI, RDB, B-Plast 2000 samt ebb er rene handelsselskaber.

Der har gennem 2 betydelige danske eksportører været taget kontakt til de ovennævnte tyske virksomheder, men det er kun GFR (EUREC) der har ønsket at oplyse nærmere om aftagere i Hong Kong og Kina.

Det har ikke været muligt at få konkrete oplysninger fra de andre tyske virksomheder fordi man gerne vil beskytte sig selv og de kontakter man måtte have i Fjernøsten.

5.2 Papir

5.2.1 Danske eksportører

Den danske eksport af returpapir og -pap forestås primært af returpapirhandlere og de såkaldte formidlere af returpapir (dvs. virksomheder der ikke selv forestår indsamling af returpapir, men som formidler videresalg til danske fabrikker og til eksport af returpapir og -pap indsamlet af returpapirhandlere, kommuner etc.).

Derudover er der en række papproducerende virksomheder og konverteringsindustrier der selv eksporterer afskær etc. (i alt ca. 43.000 tons) i 2001 /19/.

Der er i Danmark 3 formidlere af returpapir og -pap hvoraf de 2 formidler en meget væsentlig del af den mængde der går til eksport.

Nedenstående er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra Averhoff & Co. A/S, Danbørs A/S, Nordic Paper A/S og Uniscrap A/S.

Formidlerne og returpapirhandlerne mener for langt hovedparten af de eksporterede mængder at vide hvilke papirfabrikker der oparbejder materialet.

Afsætningskanalerne er stabile, og formidlere og returpapirhandlere har således for en meget lang række af aftagerne et mangeårigt kendskab til disse aftagere og har fx besøgt de returpapirforbrugende fabrikker. Dette gælder dog først og fremmest fabrikkerne i Europa.

Det bliver dog mere og mere hyppigt at det ikke er slutbrugeren eksportøren handler med, og det bliver dermed vanskeligere for eksportørerne at vide med sikkerhed at papiret går til oparbejdning på en specifik fabrik.

De store koncerner får i højere grad fælles indkøbskontor. Eksempelvis er det et fælles indkøbskontor (som er ejet af Stora Enso) der foretager indkøb for Stora Ensos fabrikker, Hyltebruk og den nyetablerede papirfabrik i Belgien (Langebrugge) som Stora Enso også ejer.

I Danmark har en af de returpapirforbrugende fabrikker fx etableret en stor fragtterminal som skal anvendes til oplagring af råvare (returpapir) og færdigvare for hele koncernen.

Derudover er det blevet mere udbredt at handlen foregår ab plads, således at materialet afhentes hos eksportøren. Eksportøren får oplyst en adresse, men i princippet ved eksportøren ikke hvor materialet køres hen eller ender.

For tæt på 100 % af papiret mener eksportørerne dog at de ved hvilken pulper papiret ender i. Dette begrunder eksportørerne med at de handler med folk de kender og har tillid til.

Andre forhold der er med til at bestyrke eksportørerne i deres formodning om at de ved hvilke specifikke papirfabrikker der oparbejder det eksporterede materiale, er fx når eksportørerne får reklamationer fra en fabrik over fejlsorteringer eller lignende.

Derudover er der for returpapirs vedkommende ikke tale om et højværdiprodukt der økonomisk kan bære meget transport.

De mængder eksportørerne med sikkerhed ikke ved hvor oparbejdes, er mængder hvor modtageren eksempelvis er en lagerhal i Hamborg. Det er muligt at en sådan mængde går til en tysk returpapirforbrugende fabrik, men det er også muligt at mængden videreeksporteres.

Der er rettet henvendelse til en række af de papproducerende virksomheder og konverteringsvirksomheder der indberetter til returpapirstatistikken, og som selv forestår eksport /19/. Disse virksomheder eksporterer typisk deres papiraffald til den papirfabrik hvorfra de modtager papir til konvertering eller papfremstilling.


Fodnoter

[35] Duales System Deutschland

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.