HACCP - et værktøj til risikostyring i vandforsyningen

1 HACCP principperne

1.1 Begrebet HACCP
1.2 HACCP og vandforsyning
1.3 HACCP og kvalitetssikring
1.4 Elementerne i HACCP

1.1 Begrebet HACCP

HACCP er en forkortelse af Hazard Analysis and Critical Control Point - på dansk oversat til risikofaktoranalyse og kritiske styringspunkter. En vigtig og absolut ikke triviel ting her er en korrekt oversættelse af det engelske ord "control". Dette ord dækker over begrebet styring - et nøgleelement i HACCP-principperne.

Først når man har defineret sin målsætning og formuleret sin politik for vandsikkerhed, kan man fastsætte konkret vandkvalitetsmål. Disse vandkvalitetsmål er sammen med målsætning og politik udgangspunkt for den efterfølgende HACCP- undersøgelse.

HACCP beskriver på konceptniveau en metode til, hvordan man systematisk kan kortlægge, hvad der kan gå galt, samt beskrive hvilke forebyggende tiltag man foretager for at undgå noget går galt. HACCP handler altså ikke om at kontrollere kvaliteten, men om at styre kvaliteten. Formålet er at sikre både vandets kvalitet og sikkerheden for, at vandet altid lever op til den målsatte kvalitet.

HACCP-princippet er udviklet primært til drift, men principperne kan også anvendes i projekterings- og anlægsfasen.. Principperne i HACCP er baseret på en trinvis gennemgang, hvor man 1) identificerer, hvad der kan gå galt - såkaldte risikofaktorer, 2) prioriterer disse risikofaktorer efter hvor stor sundhedsrisiko, der er forbundet med den enkelte risikofaktor, og 3) med baggrund i denne prioritering iværksætter såkaldte styrende foranstaltninger for at sikre at man i god tid, altså før det går galt, kan iværksætte såkaldte korrigerende handlinger. Et vigtigt element i HACCP er, at man løbende dokumenterer dette arbejde, samt at man ved ændringer revurderer sine risikofaktorer og styrende foranstaltninger.

En mere detaljeret beskrivelse af HACCP er indsat i Bilag 1 – Introduktion til HACCP.

1.2 HACCP og vandforsyning

I forbindelse med drikkevand er der på internationalt plan arbejdet en del med emnet. Dette arbejde er afrapporteret forskellige steder. Dette projekt har primært støtte sig op ad WHO's retningslinier som beskrevet i nedenstående to publikationer:

  • Rewised draft - Water Safety Plans (WSP) – WHO/SDE/WSH/02.09
  • Draft - Guidelines for Drinking Water Quality, Third edition, 2003 – afsnit 4. Water Safety Plans

På to meget væsentligt punkter har projektet afveget fra WHOs anbefalinger. A) WHO anbefaler, at risiko skal vurderes i forhold til, hvilke andre kilder der kan være til en given forureningskomponent, eksempelvis fra fødevarer, luft eller anden eksponering. Her har vi i projektet i stedet valgt at arbejde ud fra den danske holdning om, at sikkert drikkevand er drikkevand der overholder de grænseværdier som er angivet i lovgivningen – uden at tage hensyn til andre kilder der måske vil udgøre den største påvirkning. B) WHO anbefaler, at gruppere risici efter et for danske forhold for bredt spektrum. Eksempelvis opereres der med, om det er få eller mange der potentielt vil dø. I projektet har vi valgt at differentiere ud fra langt mildere konsekvenser.

Grundet de to beskrevne væsentlige forskelle mellem vores arbejde og WHOs anbefalinger har vi valgt ikke at benytte begrebet Water Safety Plans i vores arbejde. Vi har i stedet brugt danske betegnelser for de forskellige elementer – eksempelvis HACCP-undersøgelse og HACCP-planer.

1.3 HACCP og kvalitetssikring

HACCP-tankegangen er så væsentlig en del af kvalitets- og sikkerhedsarbejdet, at det skal forankres i hele organisationen, lige fra den øverste ledelse til den aktivt udførende. Ledelsens engagement er kort diskuteret i afsnit 3.1 men ellers er selve implementeringen af HACCP i eksisterende ledelsessystemer ikke omfattet af dette projekt.

Figur 1.1 Beskrivelse af hvorledes HACCP-undersøgelsen indgår i andet produktsikringsarbejde.

Figur 1.1 Beskrivelse af hvorledes HACCP-undersøgelsen indgår i andet produktsikringsarbejde.

HACCP er kun en del af et kvalitetsstyringssystem. Figur 1.1 indeholder en oversigt over emner i henholdsvis HACCP-håndbogen og vandforsyningens systemhåndbog.

HACCP kan med fordel anvendes af langt de fleste vendforsyninger, men for at opnå det fulde udbytte skal nogle forudsætninger være opfyldt. HACCP er et ledelsessystem, og derfor er en vigtig forudsætning for succes, at ledelsen er engageret i implementering af HACCP i hverdagen. For at gennemføre en HACCP-undersøgelse skal vandforsyningerne have inddraget medarbejdere med den nødvendige viden om det system, der skal undersøges, og deltagerne skal kende og kunne arbejde efter HACCP-principperne.

1.4 Elementerne i HACCP

Elementerne ved arbejdet med HACCP i vandforsyning er beskrevet i nedenstående figur.

Figur 1.2 Elementerne ved udvikling af HACCP-system til vandforsyning.

Figur 1.2 Elementerne ved udvikling af HACCP-system til vandforsyning.

Elementerne 1-5 er indledende punkter der nødvendigvis må lægges fast inden det egentlige HACCP-arbejde begynder. Elementerne 6 til 12 svarer til HACCP's syv hovedelementer, se eventuelt bilag 1.

Det har været ønsket med projektet at evaluere anvendeligheden af HACCP i danske vandforsyninger. Det har ikke været nødvendigt at arbejde med punkt 11 og 12 for at foretage denne evaluering. Disse er kun introduceret ved indlæg fra Teknologisk Institut. Der er således ikke opnået erfaringer med disse punkter.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.