HACCP - et værktøj til risikostyring i vandforsyningen

Sammenfatning og konklusioner

Projektet er første trin i udviklingen af en branchespecifik vejledning i anvendelse af HACCP i danske vandforsyninger, en såkaldt branchekode. Projektets specifikke formål er at opbygge viden i de involverede vandforsyninger og høste de erfaringer, der opnås undervejs.

Projektet "HACCP i vandforsyningerne" har i løbet af syv måneder i 2004 konkretiseret og evalueret anvendelsen af proaktiv risikostyring. Med udgangspunkt i et anerkendt risikostyringsprincip fra fødevarebranchen, HACCP, samt WHO's anbefalinger til hvorledes HACCP kan anvendes i vandforsyning, er metodikken evalueret i forhold til danske forhold.

HACCP er i sin grundlæggende form en metodik der sikre at man tænker sig om og implementerer en aktiv styring af de processer, der kan påvirke det risikoniveau under hvilket vandet leveres. Det handler altså om, hvilken sikkerhed man har for at drikkevandet ikke udgør en sundhedsrisiko. HACCP handler om at sikre sig før ting går galt.

HACCP metodikken kan i ultrakort form beskrives som en iterativ to trins proces:

  • Gennemfør risikofaktoranalyse - find ud af hvad der kan gå galt, og identificer hvad der skal overvåges
  • Operationaliser overvågningen og beskriv aktion ved overskridelse af vandkvalitetsmål

I forbindelse med arbejdet er der opnået en del erfaringer, hvad angår generel anvendelse af HACCP samt erfaring med, hvorledes det bør tilpasses danske forhold:

  • HACCP konceptet kan med fordel anvendes til en prioritering af indsatsen overfor specifikke risikofaktorer således der sikres en optimal ressourceanvendelse. Projektet har udarbejdet en relativ metode, således at de enkelte risikofaktorer kan vurderes i forhold til hinanden. Denne metode er baseret på danske forhold og holdninger til vandkvalitet.
  • Projektet har arbejdet med holdninger til sikkerhed omkring vandforsyning. Ved at flytte fokus fra kontrol af vandkvalitet til styring af de processer, der potentielt kan påvirke kvaliteten, kan man reducere risikoen for at miste styringen og dermed undgå situationer hvor man potentielt leverer vand der ikke lever op til vandkvalitetsmålene.
  • Vidensdeling mellem vandforsyningerne vedrørende risikostyring vil sikre at den samme fejl ikke begås to steder.
  • HACCP supplerer eksisterende ledelsessystemer.
  • HACCP skaber et godt grundlag for at diskutere hvilket risikoniveau danske vandforsyninger skal arbejde hen i mod.
  • Arbejdet med risikostyring i dansk vandforsyning har påvist et behov for at fastlægge et fælles basisniveau for sikkerhed ved produktion og leverance af drikkevand. Dette basisniveau vil hjælpe den enkelte vandforsyning og den enkelte person i de situationer hvor der skal træffes en konkret beslutning.

Det er de deltagende vandforsyningers opfattelse, at HACCP er et nyttigt værktøj, der kan skabe overblik og dermed være med til at øge sikkerheden af dansk drikkevand.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.