Bakterievækst og tilsætningsstoffer

7 Konklusioner

Siden 1995 er der ikke sket meget udskiftning af tilsætningsstoffer til etablering af drikkevandsboringer. I 1995-opgørelsen (Weber et al. 1995) foreligger der ikke mange oplysninger om de anvendte mængder af hvert tilsætningsstof. Derfor kan der ikke sluttes noget om forøget eller formindsket forbrug af det enkelte tilsætningsstof.

Det må betragtes som sandsynligt, at bakterievækst i visse tilfælde vil forekomme i prøvepumpningsvand. Bakterierne forekommer naturligt i boringen, og enkelte tilsætningsstoffer er egnede som bakteriers næringskilde. Det er dog en forudsætning, at tilsætningsstoffet er tilstede i en høj nok koncentration, fordi det skal være tilgængeligt for bakteriernes stofskifte. Forsøg har vist, at grænsen for tilgængelighed er ca. 10 g acetat-C-ækvivalenter/L vand (van der Kooij et al. 1992). Oftest må det dog formodes, at koncentrationen af et tilsætningsstof i det oppumpede råvand er meget lav alt andet lige på grund af den meget store volumen prøvepumpningsvand.

Projektet valgte undersøge to tilsætningsstoffer - bentonite og CMC - for deres potentiale som kulstofkilder. De to tilsætningsstoffer anvendes i store mængder og kan derfor resultere i relativt høje koncentrationer, og de kan indeholde kulstof, som kan være tilgængeligt for undergrundens bakterier.

Undersøgelserne viste, at hverken bentonite eller CMC påvirker koncentrationen af bakterier i det oppumpede råvand. Den eneste undtagelse er den høje koncentration af CMC af teknisk kvalitet (Gabrosa P 300 G) 1000 ug/L. Denne prøve resulterede i AOC på ca. 15 g acetat-C/L, hvilket er 3 gange højere end kontrollen. Det reneste CMC (Akucell AF 1985) gav ingen bakteriel vækst ved 1000 g/L, hvilket formentlig skyldes den større renhed og fravær af acetat.

Der er således ikke sandsynligt, at de aktuelt anvendte tilsætningsstoffer til etablering af drikkevandsboringer kan bidrage til mikrobiologisk vækst i drikkevandet. Dog kan anvendelsen af store mængder teknisk CMC bidrage til mikrobiologisk vækst, hvis CMC har et betydeligt acetat-indhold som urenhed.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.