Energieffektivitet i miljøgodkendelser

5 Tema 4: Informationsflow

5.1 Indberetninger
     5.1.1 Status og problemstillinger
     5.1.2 Identificerede potentialer og løsningsmuligheder
     5.1.3 Barrierer for at udnytte potentialerne
5.2 Udveksling af information
     5.2.1 Status og problemstillinger
     5.2.2 Identificerede potentialer og løsningsmuligheder
     5.2.3 Barrierer for at udnytte potentialerne

5.1 Indberetninger

5.1.1 Status og problemstillinger

Virksomhederne oplever til tider, at de skal indberette de samme oplysninger flere gange men til forskellige myndigheder. Det gælder til miljø- og energimyndigheder, men også til Told og Skat. Bl.a. indberettes der en række energiforbrugsoplysninger til Told & Skat til beregning af energiafgifter. Samme oplysninger oplyses i vidt omfang til Energistyrelsen i sammenhæng med energiaftalen. Mange virksomheder efterlyser ét samlet sted, hvor alle relevante oplysninger til myndighederne kan indberettes. Og gerne via internettet, f.eks. virk.dk. Det gælder i det hele taget om at reducere arbejdsbelastningen på dette område mest muligt.

I andre situationer er det virksomhedernes opfattelse, at der indberettes flere oplysninger end nødvendigt for myndighedsopgaven. Enkelhed og koordination mellem indberetningen til forskellige myndigheder bliver derfor efterspurgt.

5.1.2 Identificerede potentialer og løsningsmuligheder

Indberetning skal være så enkelt som mulig, og i den grad det er muligt, så ens som mulig til forskellige myndigheder.

Erhvervs- og selskabsstyrelsen har oprettet en industriportal på internettet (virk.dk), hvor det bl.a. vil blive muligt for energiaftalevirksomheder at lave deres indberetning. Miljøoplysninger bør indberettes samme sted.

Tilsvarende er alle relevante dokumenter vedrørende energiaftale tilgængelige på Energistyrelsens hjemmeside. En lignende mulighed på miljøområdet vil være hensigtsmæssigt. (Findes allerede i Vestsjællands Amt).

Det vil være optimalt at indberetninger, der skal bruges af flere myndigheder, kan ske på det samme dokument og kun en gang.

Kan der skabes en tilsvarende sammenhæng mellem fakta-indberetningen i forbindelse med energiaftalerne og virksomhedernes indberetninger til grønne regnskaber. Energistyrelsen har i flere omgange overvejet dette.

5.1.3 Barrierer for at udnytte potentialerne

Koordination mellem offentlige myndigheder kan være både svær og tidskrævende. Mange forhold som er begrænsende gør sig gældende. Dels er beslutningsprocesser hos offentlige myndigheder ofte både lange og komplekse, dels er samarbejde på tværs mellem myndigheder noget, der som regel kun sker i formaliserede samarbejder.

Andre barrierer kan være, at der en fysisk/geografisk afstand mellem de forskellige myndigheder. Der er oplagte potentialer i at udnytte internettet i denne sammenhæng.

5.2 Udveksling af information

5.2.1 Status og problemstillinger

Udover den formelle indberetning af informationer om overholdelse af vilkår og aftaler, er der en række informationer, som udvekslet på den rette måde, kan smidiggøre sagsbehandling og tilsyn. Dette er dog ikke specielt for energieffektivitet. F.eks. vil en tidlig information til myndighederne om virksomhedens evt. planer for ændringer eller udvidelser af produktionen være en god idé. Information om personudskiftninger i begge ”lejre” er også en god idé, så man kan tage højde for dette og sørge for en god overlevering af sager og give en gensidig introduktion til eksisterende sagsgange.

5.2.2 Identificerede potentialer og løsningsmuligheder

Mere udveksling af information og dialog om myndighedsforhold vil give mere gennemsigtighed og mulighed for gensidig forståelse af komplekse sammenhænge mellem f.eks. energi- og miljøforhold og dermed mulighed for tættere sammenhæng og synergieffekter mellem energi- og miljørelaterede myndighedsforhold.

Herudover vil klare aftaler mellem miljømyndigheden og den enkelte virksomhed om, hvilke informationer (udover de lovbestemte) man ønsker at udveksle. Det kan f.eks. være virksomhedens miljøhandlingsplaner eller en årlig auditrapport.

5.2.3 Barrierer for at udnytte potentialerne

At der hos alle parter er travlhed og knappe ressourcer, gør det svært at skabe tid til en yderligere informationsudveksling.

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.