Integreret miljø- og energiledelse

4 Specialbrød

Denne beskrivelse er udarbejdet af Lennart Staal Olsen i samarbejde med virksomheden og redigeret af Kirsten Pommer, Teknologisk Institut.

4.1 Virksomheden og dens produktion

1.1 Virksomhedens navn Specielbrød Aps
Adresse Gladsaxe Torv 2B, 2860 Søborg
Kontaktperson Robert Leth
1.2 Virksomhedens størrelse 9 medarbejdere i 2002.

Virksomheden er grundlagt 21.02.1996.

Omsætning: 7 mio. kr. 2002.
1.3 Produkter Specielbrød Aps er et bageri (Branchekode: 15 81 20), der producerer brød efter egne opskrifter

Specielbrød lægger vægt på kun at bruge gode råvarer. Gennem valg af f.eks. miljørigtige melprodukter medvirker virksomheden til at skåne naturen for unødvendig sprøjtning og gødning.
1.4 Væsentlige miljøforhold Direkte miljøforhold:

Energi (el, varme)

Affald

Ressourcer (Forbrug af stoffer og materialer)

Transport (brændstofforbrug til kørsel)

Andre forhold, bl.a. lovregulerede

Indirekte miljøforhold:

Miljøforhold vedrørende produktion af brødhvede og andre råvarer

Disse forhold er blevet gennemgået detaljeret og er så vidt muligt blevet kvantificerede.
1.5 Miljøgodkendelse Reguleres efter Miljøbeskyttelseslovens § 42
1.6 Miljøledelse ISO 14001 certificeret fra 1998 til 2001

EMAS registreret siden 2001

Dansk Standard (akkrediteringsnr. DK-V- 6003) har verificeret miljøredegørelse 2001, dateret 16. August 2002.
1.7 Energiledelse Indgår som en del af det integrerede miljø og energiledelsessystem

4.2 Det aktuelle (integrerede) system

2.1 Systemets omfang Systemet omfatter miljø, energi og levnedsmiddelsikkerhed.

Før indføringen af miljøledelse er der blevet arbejdet med energiledelse i virksomheden. Dette arbejde blev integreret i det certficerede miljøledelsessystem. Senest er virksomhedens egenkontrolprogram for levnedsmiddelsikkerhed også blevet en del af miljøledelsessystemet.
2.2 Politik Miljøpolitik for Specielbrød Aps:
•Specielbrød Aps vedkender sig og accepterer, at hensyntagen til miljøet er vigtigt. Vi vil medvirke til at værne om natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag med respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre og planteliv.

Som ansvarsbevidst virksomhed vil Specielbrød Aps løbende forbedre indsatsen inden for det ydre miljø ved at:
1. Mindske ressourceforbruget, herunder energi til opvarmning, energi til transport, elforbrug, vandforbrug, stoffer og materialer
2. Bortskaffe affaldstoffer på forsvarlig vis og fremme genanvendelse
3. Tilstræbe god kontakt med myndigheder og gæster vedrørende miljøpåvirkninger
4. Tilskynde leverandører til at levere miljømæssigt forsvarlige produkter og serviceydelser
5. Kommunikere åbent, både internt og ekstern om det miljømæssige ansvar
6. Informere medarbejdere til at handle i overensstemmelse med denne politik
7. Forpligte os til at overholde gældende miljølovgivning

Ledelsen er ansvarlig for at miljøpolitikken efterleves.

Miljømålsætninger

Udfra rapporterede miljøpåvirkninger og miljønøgletal opstilles miljømålsætninger og konkrete miljømål for Specielbrød Aps.

Miljømålsætninger for Specielbrød Aps.:
•Begrænsning af elforbrug ved energistyring af ovnene.
•Forbedret information til kunderne vedrørende de miljømæssige forhold ved brug af brødprodukter solgt af Specielbrød Aps.
•Effektivisering af transport: Begrænsning af brændstofforbrug.
•Kildesortering af affald
•Brug af miljøvenlige rengøringsmidler
•Afhentningsordning for genbrugsmaterialer
•Kompostering af grønt affald
2.3 Formål med systemet Ledelsen har opbygget og implementeret et miljøledelsessystem, der overholder kravene i EMAS.

Miljøledelsessystemet sørger for at tage fat på det miljømæssige i alle Specielbrød Aps's aktiviteter, produkter eller tjenesteydelser, herunder deres virkning på de økonomiske resultater og om muligt den konkurrencemæssige position.
2.4 Organisation og ansvar Organisationen er opdelt i direktør, miljøchef og medarbejdere.

Specielbrøds organisationsplan er opdelt efter virksomhedens enkelte funktioner. Dette skyldes, at hver enkelt funktion ofte deles mellem flere medarbejdere. Dog vil enhver af disse medarbejdere have indsigt i alle de miljømæssige sider af lige nøjagtig de funktioner som medarbejderen bestrider.

Miljøchefen er ledelsens representant og overordnet ansvarlig for miljøledelsessystemet, samt miljøarbejdet på virksomheden.

Alle har pligt og ret til sammen med miljøchefen, at foretage forebyggende og korrigerende handlinger
2.5 Løbende forbedringer Miljøledelsessystemet sørger for at fremme miljømæssige forbedringer gennem årligt opdaterede miljøhandlingsprogrammer i henhold til EMAS. Ideerne kommer f.eks fra de ugentlige virksomhedsmøder hvor alle medarbejdere deltager. Prioriteringen af programmerne sker primært efter deres virkning på de legale forhold, økonomiske resultater og den konkurrence-mæssige position

4.3 Integrationsprocessen

3.1 Hvem initierede det første system? Direktør Robert Leth satte i 1998 processen i gang for profilere virksomheden skarpere overfor storkunder, herunder offentlige institutioner.
3.2 Ressourceforbrug ved etablering af det første system Der er internt i virksomheden brugt 8 mandmåneder ved indførelse af systemet og 120 timers ekstern konsulentbistand
3.3 Gevinster efter etablering af det første Markedsføringsmæssigt har det været af betydning. Besparelser på energi og forbrug af råvarer er opnået.
3.4 Hvem initierede implemen-tering af det andet system? Ingen bemærkninger.
3.5 Er det 2. system integreret i det første system. Ingen bemærkninger
3.6 Ressourceforbrug ved indførelse af det 2. system Ingen bemærkninger
3.7 Gevinster efter etablering af det integrerede system Ingen bemærkninger

4.4 Fordele ved det integrerede system

4.1 Administrative forhold For denne mindre virksomhed har det ikke været på tale at have to systemer. Argumentet herfor har været at man ønskede størst mulig enkelhed i administrationen.
4.2 Konkrete forbedringer Følgende konkrete forbedringer er opnået:
  Reduktion af energiforbrug, el

(periode 1998-2001)
42 % KWh/ton mel
  Minimering af affald

(periode 1998-2001)
38 % Kg/ton mel
  Reduktion af transport, eksternt

(periode 1998-2001)
24 % l diesel/ton mel
4.3 Øvrige forbedringer Der er valgt leverandør af brødhvede, der kan garantere at produktionen af brødhveden er foregået uden anvendelse vækstregulerende midler.

4.5 Kommunikationsformer

5.1 Er der sket ændringer I løbet af perioden efter certificering af miljøledelsessystemet blev der kommunikeret mere med myndigheder, kunder og medarbejdere.
5.2 Hvad har det betydet? Virksomheden har i dag en bedre kommunikation med myndigheder, kunder og medarbejdere.
5.3 Har der været en efterspørgsel på oplysninger om miljø og energi? Kun angående forhold der direkte berører produktet (brødhvede, olivenolie og tilsætningsstoffer til brødet).
5.4 Andet Ingen bemærkninger.

4.6 Økonomiske konsekvenser

6.1 Konsekvenser internt Besparelser på energi, affald, transport og forbrug af råvarer er opnået.
6.2 Konsekvenser eksternt Antallet af eksterne audit og dermed omkostningen er den samme om systemerne rent administrativt er integrerede eller ikke er det.
6.3 Markedsfordele Markedsføringsmæssigt har det været af positiv betydning. Virksomheden har været istand til at øge omsætningen i et meget svært marked.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.