Integreret miljø- og energiledelse

6 Bambo Produktion A/S

Denne beskrivelse er udarbejdet af Svend Erik Brødsgaard, Enervison og Hans Andersen, Teknologisk Institut i samarbejde med virksomheden.

6.1 Virksomheden og dens produktion

1.1Virksomhedens navn Bambo Produktion A/S
Adresse Egelund 37, 6200 Aabenraa, tlf. 74311800

www.Bambo.dk
Kontaktperson Jørgen Nellemose, Kvalitets- og miljøchef
1.2 Virksomhedens størrelse Nøgletal 2003:

Antal medarbejdere : - funktionærer 40

- timelønnede 310

Omsætning i mio. kr.: 660

Abena Bambo Produktion A/S er en del af koncernen Abena Group der omfatter en række tyske, svenske, franske, hollandske, norske, australske, britiske virksomheder som leverer produkter til sundhedssektoren samt det private og industrielle marked. Bambo sidder på 60-70% af markedet for engangsbleer i Danmark indenfor den offentlige sektor.

Abena Bambo Produktion A/S har følgende mission :

For at kunne konkurrere med markedslederne er det vores højeste prioritet at sikre, at produkterne altid udvikles i takt med den kvalitet og de specifikationer vore kunder ønsker. Avancerede udviklingsmetoder stiller store krav til vore medarbejdere og deres evner. Derfor prioriterer vi medarbejderudvikling og efteruddannelse særligt højt, og vi stræber efter at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø. Alle produkter fremstilles med henblik på et minimalt forbrug af råvarer og energi og dermed mindst mulig indflydelse på miljøet – samt med den mest optimale udnyttelse af ressourcerne.
1.3 Produkter Abena Bambo Produktion A/S fremstiller engangsbleer til børn og voksne.

Produkterne sælges under såvel eget navn som under de virksom-heders navne for hvem man er underleverandør til.

Fra produktionsvirksomheden i Aabenraa leveres der produkter til hele verdensmarkedet for voksen og børnebleer. Markedsandelen i Danmark inden for den offentlige sektor er ca. 70 %.

Produkterne udformes i komplekse til dels manuelt betjente maskiner som den vist i figuren. Forbruget af råvarer samt kavaliteten af den færdige ble afhænger i høj grad af operatørernes evne til at opsætte og justere maskinen i forhold til valgt produktserie.
figur
1.4 Væsentlige miljøforhold Abena Bambo Produktion A/S væsentligste miljøpåvirkning er forbrug af energi i form af el til produktionsudstyr, ventilation m.v.

Virksomheden er beliggende i et industriområde der grænser op til en motorvej. Der er således ikke særligt skærpede krav vedr. støjgrænser fra transport og ventilationsanlæg.

Virksomheden er ikke kategoriseret som en særligt forurenede eller energi tung virksomhed.

De væsentlige miljøforhold kan listes til :

- Affald (genbrug, forbrænding, deponering, farligt affald)

- Forbrug af ressourcer (energi, råvarer og hjælpestoffer)

- Fejlproduktion, øget forbrug af energi og råvare samt affald
1.5 Miljøgodkendelse Aabenraa kommune er tilsyns myndighed for virksomheden.

Abena Bambo Produktion A/S er ikke kategoriseret som en kap. 5 virksomhed, hvorfor der ikke foreligger en miljøgodkendelse.
1.6 Miljøledelse I sommeren 2000 afsluttede virksomheden en miljøstatus – navnet på et værktøj - opbygget efter ISO 14001 og EMAS konceptet, dog uden certificering. Det var virksomhedens mål at blive certificeret året efter, hvilket er sket 2002.

Siden 1994 har virksomheden været produktcertificeret via. 4 licenser til Svane-mærkning af produkter.
1.7 Kvalitetssikring I efteråret 1999 blev virksomheden kvalitetscertificeret jf. ISO 9002.

I 2002 er den seneste recertificering gennemført jf. ISO 9001.
1.8 Energiledelse På trods af at Bambo ikke er "aftalevirksomhed" har man I sommeren 2000 udvidet kvalitetssikringskonceptet til også at omfatte Energiledelse. Det samlede systen er certificeret i efteråret 2000.

6.2 Det aktuelle (integrerede) system

2.1 Systemets omfang Abena Bambo Produktion A/S har selv beskrevet omfanget af deres systemer på følgende måde :

Miljø: er de påvirkninger, af nær og fjerne omgivelser, vor virksomhed har, når der produceres og leveres ydelser. Med miljø menes påvirkninger fra produkter, råvarer, hjælpestoffer, energi, vand, luftemissioner, spildevand, støj, røg, affald, risici m.v.

Gennem økonomisk forsvarlige valg, søges bevidst, at reducere påvirkningerne af nær- og fjernmiljøet.

Miljøstatusen er et selvudviklet ledelsesværktøj, der sætter miljøarbejdet i system. Værktøjet sikrer, at virksomheden arbejder struktureret og styret med dens miljøpåvirkninger. Ledelsessystemet beskriver, hvem der skal gøre hvad, hvornår og hvordan. Ledelsessystemet sikrer ligeledes, at gældende miljølovgivning overholdes, og at der sker en løbende reduktion af miljøbelastningen fra virksomheden.

Miljøstatussen omfatter også energiledelse.

Miljøstatussen er opbygget efter nedenstående modelskitse :
Miljøstatussen
2.2 Politik Abena Bambo Produktion A/S miljøpolitik omfatter såvel ekstern miljøpåvrikning som ressourceforbrug (materiale og energiforbrug).

Miljø og energipolitik for Abena Bambo Produktion A/S:

Det er Abena Bambo Produktion A/S's mål gennem helhedsorienteret miljøarbejde, at optimere virksomhedens produkter og processer for at nå en bæredygtig produktions- og ledelsesform.

Bambo A/S ønsker at fremstå som en "Grøn" og miljøbevidst virksomhed. I den forbindelse er det vigtigt at nedbringe energiforbruget og fastholde forbruget på et lavest muligt niveau. Eventuelle nedbringelse af energiforbrug skal ske med skyldig hensyn til den teknologiske udvikling og skal være økonomisk forsvarlig.

Energimålsætning:
Energiforbrug i produktionsapparat skal reduceres med 5 % per år i forhold til den producerede varemængde.
Energiforbrug til service installationer reduceres med 3 % per år i forhold til den producerede varemængde / virksomhedens areal.

Politikken efterleves i praksis ved at :
Gennemføre rentable energibesparende foranstaltninger. Der accepteres simple tilbagebetalingstider på 5 – 7 år for bygningsdele og tekniske installationer med levetider på mere end 10 år. På produktionsudstyr må den simple tilbagebetalingstid ikke være længere end 3 år.
Hvert år udvælges et eller flere områder, til en speciel grundig gennemgang. Det tilstræbes at nå hele virksomheden rund hvert 5. år (Der anvendes ekstern rådgivningshjælp i det omfang virksomheden ikke besidder den nødvendige kompetence)
Fokusere på energiforbruget ved ny investeringer og ombygninger.
Registrere energiforbrug og udarbejde brugbare nøgletal for energiforbrug og produktion.
Synliggøre energiforbruget for de enkelte medarbejdere, og sammen med dem klarlægge hvordan de kan påvirke energiforbruget, uden at belaste produktionen.
Motivere medarbejdere til at stille forslag der kan medvirke til at nedbringe energiforbruget.
2.3 Formål med systemet Miljøstatus er udarbejdet med det formål at blive certificeret inden for ISO 14001 og EMAS ordningen. Miljøledelsessystemet skal sikre, at Bambo A/S 's miljøpolitik efterleves. Systemet skal igangsætte og fastholde en proces hvor miljøforhold sættes i fokus både i forbindelse med den daglige drift og i forbindelse med større procesomlægninger og nyanlæg, endvidere gennem motivering af medarbejderne til øget opmærksomhed om virksomhedens miljøforhold.

Energiledelsessystemet skal sikre, at Bambo A/S 's energipolitik efterleves. Systemet skal igangsætte og fastholde en proces hvor energiforbruget sættes i fokus både i forbindelse med den daglige drift og i forbindelse med større procesomlægninger og nyanlæg, endvidere gennem motivering af medarbejderne til øget opmærksomhed om virksomhedens energiforbrug.
2.4 Organisation og ansvar Bambos miljø, kvalitet og energiledelse er knyttet til den gældende organisation.

I Abena Bambo Produktion A/S ledelsessystem er ansvar og kompetencer angivet. De væsentligste funktioner er her nævnt :
•Administrerende direktør
•Miljø, energi og kvalitetschef
•El-chef og tekniskchef
•Personalechef
•Produktionschefer
•Produktionsledere
•Medarbejdere

Ledelsessystemet er opbygget omkring selvstyrende grupper.
2.5 Løbende forbedringer Forslag til løbende forbedringer indsamles via interne og eksterne audit. Interne audits afholdes 6 gange årligt via et særligt udvalgt auditørkorps. Eksterne audits afholdes 2 gange pr. år i tæt samarbejde med 2 andre virksomheder i koncernen.

Forslag til forbedringer prioriteres, afhængigt af hvor store investeringer eller organisatoriske ændringer de involverer, direkte af de timelønnede medarbejdere, produktionschefer, - ledere eller af den administrerende direktør.

6.3 Integrationsprocessen

3.1 Hvem initierede det første system? Hans Schmidt (daværende kvalitetschef) og Arne Terp Nielsen (dir.) var initiativtager til indførelse af det første kvalitetssikringssystem tilbage i 1998.

Systemet blev indført efter ønske fra de offentlige kunder.
3.2 Ressourceforbrug ved etablering af det første system Ressourceforbruget ved indførelsen af det første kvalitetssikring er ikke tilgængelig, men det menes at der er anvendt det meste af et mandeår.

Ved opstart af systembeskrivelse har Teknologisk Institut være anvendt som ekstern konsulent. Omfanget har kun været begrænset.
3.3 Gevinster efter etablering af det første Ved indførelsen af kvalitetssikring opnåede man en klar synliggørelse af interne afvigelser. Disse afvigelser afstedkom ofte fejl i produktion eller direkte produktionsstop.

Synliggørelsen flyttede således fokus fra korrigerende handlinger over på forebyggende handlinger. Resultatet blev en væsentlig produktionsforøgelse.
3.4 Hvem initierede implementering af det andet system? Hans Schmidt (daværende kvalitetschef) og Arne Terp Nielsen (direktør) var initiativtager til revidering og udbygning af det første kvalitetssikringssystem, til også at omhandle miljø og energi. Revisionen medførte at hele systemet ændrede karakter og blev et ledelsessystem.

I 2000 overtog Jørgen Nellemose rollen som miljø-, energi- og kvalitetschef.

Formålet ved udbygningen af systemet var dels at opnå en ISO 14001 samt EMAS godkendelse, men også at forsøge at højne produktiviteten.
3.5 Er det 2. system integreret i det første system. I dag er alle problemstillinger vedr. kvalitet, miljø og energi integreret i Miljøstatusen (inkl. ledelses/instruktions håndbog på i alt kun 20 intranet-sider).

Som nævnt startede hele arbejdet på det operationelle niveau indenfor emnet kvalitet og siden hen har man med dette udgangspunkt bygget problemstillingerne mijø- og energi på samtidig med det egentlige ledelseslag

Systemerne er i dag integreret i en sådan grad at såvel praktisk som organisatorisk adskillelse ikke lader sig gøre.
3.6 Ressourceforbrug ved indførelse af det 2. system De interne ressourcer til etablering til den udvidede anden generation af systemet vurderes meget mindre end opstarts omkostningerne. Det vurderes at der kun er brugt 25% set i forhold til 1. generation – dvs. 3 mandmåneder.

Anden generation af systemet omfatter en stor mængde af målepunkter, som benyttes i den løbende energi- og kvalitetsstyring. Til etablering af målepunkter er anvendt ca. 500.000 kr.

Endelig kommer omkostningerne for certificering af systemerne.
3.7 Gevinster efter etablering af det integrerede system I forbindelse med indførelsen af det integrerede system blev der udarbejdet en følgende handlingsplan for energiområdet:

Det er virksomhedens intention at gennemgå et område/felt hvert år de næste fem år.

2001 er området : vakuum var det centrale punkt der blev arbejdet med.

2002 er området : varmegenvinding fra proces maskiner

2003 er området : varmecentral evt. konvertering til biobrændsel alle har bidraget til at mindske miljøpåvirkningen fra produktionen

Samlingen af problemstillingerne kvalitet og energi har endvidere bevirket en ændret ledelsesmæssig adfærd hvad angår rekruttering af nyt personale samt organisering af samme. I og med de manuelle maskinbetjeninger er dokumenteret som meget afgørende ansætter man i dag folk med henblik på lang ansættelse samt organiserer dem i selvstyrende teams. Disse teams har selv direkte adgang til nøgletalsoplysninger vedr. kvalitet og energi on-line på maskinerne.

6.4 Fordele ved det integrerede system

4.1 Administrative forhold Bambo Produktion A/S mener klart, at det er en administrativ fordel at systemerne er integrerede. Det forenkler i høj grad vedligeholdelsen af systemerne, at de er integrerede. I Bambos tilfælde er succes 100% afhængigt af at alle medarbejdere har accepteret systemet og handler derefter. Det meget enkle integrerede intranet baserede system er en forudsætning for at denne totalt dækkende medarbejderinddragelse har kunnet opnås.
4.2 Konkrete forbedringer I forbindelse med indførelsen af det integrerede ledelsessystem er der frem til i dag gennemført følgende projekter :

Energi :

- nyt luftbefugtningsanlæg 141 MWh/år 50.000 kr/år

- Varmegenvinding på ventilation 1320 MWh/år 446.000 kr/år

- Belysningsanlæg(kantine) 35 MWh/år 14.000 kr/år

- Belysningsanlæg (nye haller) 141 MWh/år 58.000 kr/år

- Belysningsanlæg (lagerhal) 25 MWh/år 10.000 kr/år

- Elvarmekonvertering (vent. Kontor) 9.000 kr/år

- Cirkulationspumpe 78 MWh/år 33.000 kr/år

- Trykluft 374 MWh/år 158.000 kr/år

- Vakuumanlæg 293 MWh/år 124.000 kr/år

Alt i alt er der altså i løbet af en periode på tre år gennemført enegibesparende projekter med en årlig reduktion i omkostningerne på godt og vel 900.000 kr.

Kvalitet :
•Selvstyrende grupper øget produktivitet ca. 30 %. Spildprocenten er halveret fra 7% til 3,5%.
•Reduceret energiforbrug pga. reduceret tomgangskørsel og øget belægning på produktionsapparatet, værdi ca. 3,9 mio. kr.

Miljø:
•Reduceret spil og affald værdi ca. 35 mio. kr.
4.3 Øvrige forbedringer Produktudviklingsarbejdet går primært på at gøre produkterne mere miljøvenlige. Målet er at producere bleer af 100 % bio- nedbrydelige materialer. Målet er næsten nået. PT består produkterne af ca. 70 % nedbrydelige materialer.

Når prisen på stivelsesprodukter (folier) kommer ned i et rimeligt leje vil virksomhedens produkter være helt bionedbrydelige.

Bambo har fremadrettet lavet en aftale med eksterne konsulenter vedr. at modtage besøg af kort varighed 1-2 gange om måneden. Besøgene skal sikre "friske øjne" ude fra på ledelsessystemet og produktionsapparatet med ambitionen om at forbedre tingenes tilstand yderligere, på trods af de store gevinster som allerede er "høstet".

6.5 Kommunikationsformer

5.1 Er der sket ændringer Alle medarbejdere har adgang til en pc i forbindelse med deres arbejdsplads. Som følge heraf sker al kommunikation i dag på virksomhedens intranet. På samme net ligger ledelsessystemet.

Tidligere bestod ledelsessystemet af ca. 350 sider papir og blev anvendt af ca. 20 medarbejdere – primært i ledelsen. Nu er ledelsessystemet reduceret til 21 skærmsider på intranettet og anvendes af alle (350) medarbejdere i virksomheden.

En følge af de indbyggede kvalitetscirkler i ledelsessystemet, har været indførelsen af selvstyrende grupper. Handlefriheden og resultatpara-metre er således lagt helt ud til de enkelte grupper.

Ydermere har man kommunikeret sin miljøprofil ud til alle de offentlige indkøbere i Danmarks via. en udarbejdet pjece indeholdende ressourcenøgletal i forbindelse med Bambos produktion af bleer.
5.2 Hvad har det betydet? Den enkelte medarbejder han fået meget større indsigt og dermed også større interesse for sin arbejdsplads og sit teams resultater.
5.3 Har der været en efterspørgsel på oplysninger om miljø og energi? I og med systemet er netbaseret kan man direkte måle antal gange, der har været en medarbejder inde og søge oplysninger på området.

Alene 1. kvartal 2003 var der 1800 "hits". Til sammenligning blev det gamle papirbaserede system kun efterspurgt 5-10 gange på et helt år.

Ydermere er der en klar stigende interesse blandt de 350 medarbejdere med henblik på at blive optaget i det interne auditørkorps bestående af ca. 20 ansatte.
5.4 Andet Ved indførelse af selvstyrende grupper har det vist sig at produktiviteten er steget med ca. 30 % . Det bliver interessant at følge udviklingen fremover, for at konstatere om systemet kan fastholde – om muligt forbedre – den opnåede effektivitet.

6.6 Økonomiske konsekvenser

6.1 Konsekvenser internt Grundet øget effektivitet, mindre spild, fokus på miljø i forbindelse med affald og udvikling, er det økonomiske resultat forbedret ganske markant – "synligt på bundlinien".
6.2 Konsekvenser eksternt Der skal selvfølgelig ofres nogle ressourcer på fornyelse af certifikaterne hvert andet år. Men i og med Bambo aldrig har fået en anmærkning for afvigelser er dette forbrug meget begrænset.
6.3 Markedsfordele Som førende leverandør til offentlige indkøbere er det et "must" at være helt på forkant hvad angår energi- , miljø- og kvalitet såfremt positionen ønskes fastholdt. Den høje miljøprofilering vurderes også at være et stigende aktiv i fremtiden på ekportmarkederne – her tænkes i første omgang på Sydeuropa og Australien

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.