Risikovurdering af anvendelse af lokalt opsamlet fæces i private havebrug

9 Sundhedsmæssig vurdering

I dette kapitel foretages en samlet sundhedsmæssig vurdering af anvendelse af fæces i haver på baggrund af de foreliggende data og de risikovurderinger der er foretaget for kemiske stoffer og udvalgte mikrorganismer.

Som det fremgår af de foregående kapitler er grundlaget for en sundhedsmæssig risikovurdering af anvendelsen af fæces i haver usikkert på en række områder.

Der mangler detaljeret viden om omfang og varighed af udskillelse af kemiske stoffer og mikroorganismer i afføring og overlevelse af mikroorganismer i beholdere og have. Der findes heller ikke detaljeret viden om børns og voksnes adfærd i forbindelse med opbevaring og tømning af beholder og ved transport og spredning af afføring. Det samme gælder indtagelse af afføring i forbindelse hermed og ved kontakt med komposteret jord og ved indtagelse af afgrøder.

For kemiske stoffer i fæces har det været muligt at lave skøn over risici ved eksponering for primært metaller og medicinrester. Beregningerne tyder ikke umiddelbart på at menneskers eksponering for kemiske stoffer ved anvendelse af komposteret afføring i haver udgør en væsentlig sundhedsrisiko, mens der for 2 af de 3 analyserede medicinrester påpeges miljømæssige problemer ud fra en kemisk risikovurdering. Det skal dog understreges at der i beregningerne er foretaget en lang række skøn og antagelser og at data er få og usikre. Det må forventes, at mere viden om medicinrester vil medføre, at flere stoffer påpeges at udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Der er foretaget beregninger for de udvalgte patogene mikroorganismer, for hvilke der er fundet tilstrækkelige data. De valgte patogener formodes tilsammen at give et rimeligt billede af de forventede risici, bl.a. fordi de repræsenterer de mest modstandskraftige organismer, hvorfor andre bakterier, vira og parasitter formodes at medføre lavere risici.

Ved beregningerne af den mikrobielle risiko er der gjort en række væsentlige antagelser, som kun i et vist omfang afspejler de virkelige forhold. Af disse kan især fremhæves:

  • at én og kun en person i husstanden har været inficeret
  • at de personer der beregningsmæssigt eksponeres ikke har været inficeret før

Det indikerer, at de øvrige familiemedlemmer ikke er blevet inficeret mens den pågældende person udskilte organismerne, men at de kan inficeres mens de arbejder og opholder sig i haven. Dette er en problematisk antagelse fordi risikoen for infektion generelt vil være meget højere fra person til person end via udspredning i haven og efterfølgende eksponering. Antagelsen har været nødvendig for at kunne udføre beregningerne.

Risikoen for infektion pr. år vurderes derfor at være noget højere end den beregnede værdi. De beregnede risici pr. eksponering formodes derimod at være repræsentative f.eks. ved eksponering af besøgende gæster i haven, når dyr transporterer jord/fæces klumper ind i andre haver mv. Endvidere er der risici, der ikke er medtaget i modellen, f.eks. når disse gæster indtager uforarbejdede grøntsager dyrket i haven.

Resultatet af beregningerne tyder på er der en væsentlig infektionsrisiko forbundet med anvendelse af komposteret afføring i haver specielt i relation til Rotavirus og indvoldsormen Ascaris. Dette gælder selv efter opbevaring af afføring i 12 måneder før anvendelse. Såfremt afføringen ikke er opbevaret i 12 måneder er der beregnet meget høje risici for alle vira og parasitter såfremt et medlem af familien har været inficeret.

De sygdomme der kan komme på tale kan manifestere sig fra symptomløse tilfælde til svære diareer og eventuelt alvorlige almene og langvarige påvirkninger af organismen. Sværhedsgraden vil afhænge af en række faktorer, herunder alder, immunforsvar og infektionstype.

Der er i rapporten desuden beregnet en samlet sandsynlighed for infektion i løbet af et år, hvor infektionerne hos den primært syge i familien optræder med samme hyppighed som incidensen i den danske befolkning. Det indebærer, at mange af eksponeringerne ikke vil indebære en risiko, fordi der ikke er udskildt patogener til beholderen i løbet af året og den udspredte fæces derfor ikke indeholder patogene mikroorganismer. De beregnede risici er derfor mindre.

Det skal bemærkes at manglende observerbar sygdom i husstanden ikke giver sikkerhed for at der ikke er nogen i husstanden, der udskiller mikroorganismer, idet mange infektioner kan forløbe uden eller med kun lette symptomer.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.