Kortlægning og vurdering af kemiske stoffer i glas- og porcelænsfarver

1 Indledning

Glas- og porcelænsfarver findes i lighed med vinduesfarver som hobbyprodukter til børn og voksne. Produkterne er beregnet til dekoration af glas, skåle, mv. med efterfølgende hærdning og brænding i en almindelig ovn i 40 min. ved 160°C. Visse produkter er CE-mærkede og således bestemt til legeformål for børn under 14 år. CE-mærkede produkter skal overholde gældende regler for legetøj og er underlagt restriktioner med hensyn til indhold og afgivelse af visse sundhedsfarlige stoffer. Da ikke alle forbrugere er bekendt med mærkningen, vurderer Miljøstyrelsen, at børn under 14 år vil have en risiko for at komme i kontakt med glas- og porcelænsfarver, der ikke er CE-mærkede.

CE-mærkningen indebærer, at legetøjet lever op til sikkerhedskravene, som er fastsat i Forbrugerstyrelsens bekendtgørelse nr. 329 af 23. maj 1995, om sikkerhedskrav til legetøj og produkter, som på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med levnedsmidler. Med hensyn til legetøjets kemiske egenskaber kræver reglerne, at legetøj er fremstillet så det ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko. Dette er legetøjsproducentens ansvar.

Reglerne gælder både, når legetøjet:

  • anvendes til det beregnede formål, og
  • anvendes på en måde, som børn må forventes at anvende det på.

Legetøj må generelt ikke indeholde farlige stoffer i mængder, der udgør en sundhedsfare, dvs. stoffer som er klassificerede som farlige og derfor er på Listen over farlige stoffer eller som opfylder kriterierne for klassificering i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 329 af 16. maj 2002 om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter. Kemisk legetøj, som defineret i henholdsvis DS/EN 71-4 om sæt til kemiske forsøg og DS/EN 71-5 om andet kemisk legetøj (sæt) end sæt til kemiske forsøg, kan dog markedsføres, hvis indholdet af farlige stoffer er under en vis lav øvre koncentrationsgrænse, såfremt de kemiske stoffer er nødvendige for at legetøjet kan fungere.

Ifølge Miljøstyrelsens vurdering må CE-mærkede hobbymaleprodukter maksimalt indeholde op til 1% af stoffer, der er sundhedsskadelige, lokalirriterende eller ætsende, hvor 1% er den såkaldte bagatelgrænse. Dette gælder dog ikke, hvis produkterne er omfattet af standarderne om sæt til kemiske forsøg eller om andet kemisk legetøj.

CE-mærkningen betyder endvidere, at legetøjet opfylder kravene med hensyn til maksimal afgivelse af stoffer med væsentlig sundhedsmæssig betydning. Det drejer sig om bly, cadmium, kviksølv, selen, krom, barium, arsen og antimon.

Eksponering for stoffer i produkterne kan forekomme i form af direkte kontakt med fingre, hænder og ansigt samt ved indånding. Eksponering af miljøet er mulig, når penslerne renses efter brug og når produkterne kasseres.

Der er derfor behov for en kortlægning af hvilke stoffer forbrugerne og miljøet kan blive eksponeret for ved brug af glas- og porcelænsfarver.

Produkterne forhandles til privat brug og har en kemisk sammensætning, der typisk ikke medfører krav om anmeldelse til produktregistret. Derfor er det nødvendigt at fremskaffe oplysninger om indholdsstofferne fra leverandører og producenter. Desuden er der søgt efter typiske indholdsstoffer i litteraturen.

Den gennemførte kortlægning er derfor dels baseret på oplysninger fra litteraturen og tilgængelige informationer på Internettet og dels på oplysninger fremskaffet via sikkerhedsdatablade, leverandører og producenter og anmeldere af kemiske produkter. Desuden er der rettet henvendelse til Fællesrådet for formnings- og hobbymaterialer. Fra en konsulent, Chemtox, beskæftiget med vurdering af kemiske produkter med henblik på anmeldelse til Produktregistret og udarbejdelse af sikkerhedsdatablade, er der indhentet en liste over indholdsstoffer i glas- og porcelænsfarver. Af fortrolighedshensyn er der ingen oplysninger om mængder eller kobling til produkt- og leverandørnavne.

Endelig er en række butikker besøgt for at undersøge produktsortimentet og eventuelle oplysninger om indholdsstoffer på emballagen.

10 forskellige glas- og porcelænsfarver i forskellige farver er indkøbt med henblik på kemiske analyser. Efterfølgende er der valgt 9 kemiske stoffer ud på baggrund af henholdsvis kortlægningen og resultater fra den kemiske analyse og for disse stoffer er der udarbejdet en toksikologisk profil omfattende både humantoksikologiske og økotoksikologiske data.

I 2004 er der efter aftale med importørerne indkøbt nye udgaver af 4 tidligere analyserede produkter med henblik på gentagelse af analysen for stoffet 2-butanonoxim.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.