Kortlægning af behovet for en godkendelsesordning for rådgivere på miljų- og energiledelsesområdet

7 Interviews med aftalevirksomheder

Der er interviewet 6 aftalevirksomheder. En aftalevirksomhed er en virksomhed, hvor der er indgået aftale med Energistyrelsen om refusionen af afgifter under forudsætning, at virksomheden overholder nogle nærmere bestemte kriterier, hvoraf et af dem er krav om indførelse af energiledelse efter DS2403.

Baggrundsoplysninger

De 6 virksomheder matcher på størrelse og energiomkostninger nogenlunde de 24 virksomheder, der deltog i e-mail-analysen, som er beskrevet på side 3. Branchemæssigt er fordelingen noget anderledes og fremgår af Bilag 2 – Fordeling på brancher.

Ledelsessystemer og anvendelse af konsulenter

Aftalevirksomhederne har tilsammen indført 15 ledelsessystemer, hvoraf energiledelse efter DS 2403 tegner sig for de 33% mod 3% ved de certificerede virksomheder. Dette er naturligt nok, da aftalevirksomhederne har krav om indførsel af energiledelse. Derimod er EMAS ikke indført af nogen af aftalevirksomhederne.

Miljøledelse EMAS DS14001 Kvalitetsledelse ISO
9000/9001
Energiledelse DS 24
03
20% 0% 20% 27% 33%

Aftalevirksomhederne har ikke anvendt eksterne konsulenter i samme grad som de certificerede virksomheder.

Konsulenterne/ordningen

Hos aftalevirksomhederne er der samme krav til konsulenterne, som hos de miljøcertificerede virksomheder, nemlig brancherelevant viden og referencer. Lav pris får dog lidt højere prioritet hos aftalevirksomhederne.

Aftalevirksomhederne oplever konsulenternes kvalifikationer som forventet, hvilket også matcher de certificerede virksomheders oplevelser.

Som gode egenskaber ved konsulenten fremtrækkes det at kunne samle tråde og have overblik. Af mangler nævnes ikke nogen.

Hos aftalevirksomhederne er der ikke noget ønske om en godkendelsesordning for energi- og miljøledelseskonsulenter.

Eget engagement og egen økonomi

Der er ikke forskel på aftalevirksomhedernes og de certificerede virksomheders egen engagement. Det er meget højt i begge tilfælde. Heller ikke på deres erfaring vedr. økonomisk gevinst på indførelsens af ledelsessystem er der nogen forskel, energi- og kvalitetsledelse giver gevinst, miljøledelse er mere tvivlsomt.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.