Miljømæssige udviklingstendenser inden for godstransporten og indsatsbehov vedrørende godstransport

3 Tilgang og metode

3.1 Metode

Vurderingerne af de miljømæssige udviklingstendenser og indsatsbehov er baseret på eksisterende viden samt information fra en interviewundersøgelse.

Der er opstillet hypoteser for den miljømæssige udvikling på godstransportområdet. Hypoteserne er herefter efterprøvet ud fra interview med centrale aktører samt ud fra information fra indsamlet eksisterende viden på området.

Den forventede udvikling i godstransportens miljøbelastning er beskrevet på grundlag af en opdeling og analyse af faktorer af betydning for den fremtidige udvikling. Faktorerne er analyseret under følgende hovedkategorier:

  • Efterspørgsel og økonomisk udvikling;
  • Lokalisering og organisering;
  • Transportinfrastrukturer og transportmidler;
  • Miljøperformance.

På baggrund af analyserne er der foretaget en samlet vurdering af de miljømæssige udviklingstendenser på godstransportområdet.

Der er endvidere foretaget en overordnet beskrivelse af de virkemidler, der kan iværksættes for at reducere godstransportens miljøbelastning. Den mulige reduktion, der kan opnås gennem disse virkemidler, er også beskrevet på overordnet niveau, men der er ikke foretaget egentlige konsekvensberegninger.

3.2 Datagrundlag og interview

Ved opstilling og afprøvning af hypoteserne har en række rapporter indgået som centrale kilder. En fortegnelse over disse er vist i kapitel 9.

Rapporterne indeholder såvel kvantitativ information om den historiske udvikling samt kvalitativ vurderinger af den forventede udvikling på godstransportområdet. Som supplement er der desuden anvendt data om godstransportområdet fra Danmarks Statistik og Vejdirektoratet.

For at få af- eller bekræftet de opstillede hypoteser er der gennemført en interviewundersøgelse med udvalgte nøglepersoner inden for transportsektoren. Interviewene er gennemført telefonisk efter forudgående fremsendelse af spørgsmålene.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.