NVOC krav til drikkevand

4 NVOC-indhold - udvidet kontrol

4.1 Datagrundlag

Den normale og udvidede kontrol omfatter i alt 3367 anlæg i perioden 1990 til 2003. Til undersøgelsen er udtrukket alle analyser fra den udvidede kontrol fra anlæg, hvor den udvidede kontrol i perioden mindst en gang har overskredet den nugældende grænseværdi på 4 mg NVOC pr. liter.

Der har været overskridelser af grænseværdien på 267 anlæg og den højeste koncentration af NVOC er målt til 19 mg/l C, figur 4.1. For de 267 anlæg er der for et større antal kun tale om en enkelt overskridelse, ofte af ældre dato.

I forhold til det totale antal anlæg er antallet af anlæg, hvor der er sket overskridelse af den nugældende grænseværdi lille (mindre end 10 %) og datagrundlaget derfor tilsvarende spinkelt. Det foreliggende datamaterialet er meget inhomogent og for de undersøgte sammenhænge optræder der for et flertal af parametrene stærkt afvigende (meget høje) værdier. Disse kan ikke ved sammenligning med andre analyser fra samme anlæg afvises som umiddelbart fejlagtige, men visse anlæg kan måske ved yderligere undersøgelse af datamaterialet vise sig at være påvirket af andre for sammenhængen ikke relevante faktorer, som for eksempel lokale, periodiske forureninger eller driftshændelser.

En oversigt over udtrukne anlæg er vist i bilag 1. Det fremgår af listen at der blandt anlæggene er flere firmaer. Det fremgår endvidere at der er et stærkt varierende antal analyser fra de forskellige anlæg.

Den udvidede kontrol finder sted på anlægget. Der kan altså som udgangspunkt være tale om sammenblandet grundvand fra flere forskellige boringer, ligesom der kan være tale om prøver udtaget på forskellige steder på anlægget, som dermed repræsenterer vand på forskellige trin i vandbehandlingsprocessen.

4.2 NVOC – koncentrationsniveau

Koncentrationen af NVOC i alle analyser fra anlæg, der har overskredet den nugældende grænseværdi fremgår af figur 4.1

Figur 4.1. Antal vandprøver med givne indhold af NVOC (mg/l C).

Figur 4.1. Antal vandprøver med givne indhold af NVOC (mg/l C).

Ved en grænseværdi på 6 mg NVOC pr. liter ville der have været overskridelser på 80 anlæg og ved 8 mg NVOC pr. liter på 35 anlæg.

4.3 NVOC og andre fastsatte kvalitetskrav til drikkevand

Vandprøver med oplysninger om indhold af NVOC samt farvetal, turbiditet, jern, mangan og mikrobielle parametre viser en overskridelse af en eller flere parametrene på i alt 253 anlæg, tabel 4.1. Farvetal og/eller turbiditet og/eller kimtal overskrides på 235 anlæg ud af de 267 anlæg, hvor indholdet af NVOC er højere end 4 mg/l. De fleste overskridelser findes indenfor turbiditet og jernindhold.

For så vidt angår konservative stoffer (ioner der passivt følger vandet)

Henvises der til afsnittet om boringskontrol.

Tabel 4.1. Overskridelser af gældende kvalitetskrav til drikkevand i prøver, hvor den udvidede kontrol en eller flere gange har vist et NVOC-indhold på over 4 mg/l..

Parameter Antal anlæg
Farvetal > 10 mg Pt/l 81
Turbiditet > 0,3 FTU 125
Jern > 0,1 mg/l 95
Mangan > 0,02 mg/l 74
Kimtal (PCA) ved 37°C > 5 pr. ml 45
Kimtal (PCA) ved 22°C > 50 pr. ml 10

4.4 NVOC – farve

Der synes at kunne konstateres en tendens til stigende farvetal med stigende NVOC-indhold, men sammenhængen mellem de to parametre er hverken entydig eller overbevisende.

Figur 4.2. Farve (mg Pt/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

Figur 4.2. Farve (mg Pt/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

Det høje farvetal på 150 kan ikke på det foreliggende datagrundlag afvises som forkert, da det pågældende anlæg (FMC A/S, tidligere Litex) også har haft farvetal på 70, samt høje turbiditeter (70 og 50 FTU). Målingerne ligger dog helt tilbage i 1995 og 1996.

4.5 NVOC – turbiditet

Der kan ikke på det foreliggende datamateriale konstateres en sammenhæng mellem NVOC og turbiditet. De to værdier på henholdsvis 70 og 50 stammer som omtalt før fra anlægget FMC A/S.

Figur 4.3. Turbiditet (FTU) og koncentration af NVOC (mg/l C).

Figur 4.3. Turbiditet (FTU) og koncentration af NVOC (mg/l C).

4.6 NVOC – jern

Der kan ikke konstateres nogen sammenhæng mellem NVOC og jern på det samlede datamateriale, figur 4.4. Dette skyldes antageligt at analyserne stammer fra behandlet vand, hvor indholdet afhænger af den aktuelle vandbehandling.

Figur 4.4. Koncentration af jern (mg Fe/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

Figur 4.4. Koncentration af jern (mg Fe/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

4.7 NVOC – mangan

Der kan ikke konstateres nogen sammenhæng mellem NVOC og mangan, figur 4.5. Dette skyldes antageligt at analyserne stammer fra behandlet vand, hvor indholdet afhænger af den aktuelle vandbehandling.

Figur 4.5. Koncentration af mangan (mg Fe/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

Figur 4.5. Koncentration af mangan (mg Fe/l) og koncentration af NVOC (mg/l C).

4.8 NVOC - Kimtal ved 22°C og 37°C

Med undtagelse af 5 observationer ses antallet af bakterier bestemt ved 22°C at stige svagt med stigende indhold af NVOC, figur 4.6. Der synes imidlertid ikke at foreligge en sammenhæng mellem antallet af bakterier bestemt ved 37°C og NVOC indholdet, figur 4.7.

Figur 4.6. Kimtal (antal/ml) ved 22°C og koncentration af NVOC (mg/l).

Figur 4.6. Kimtal (antal/ml) ved 22°C og koncentration af NVOC (mg/l).

Figur 4.7. Kimtal (antal/ml) ved 37°C og koncentration af NVOC (mg/l).

Figur 4.7. Kimtal (antal/ml) ved 37°C og koncentration af NVOC (mg/l).

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.