Etablering af en kvalitetsstyringsordning på natur- og miljøområdet

1 Forord

Denne rapport er udarbejdet af Miljøministeriets Kvalitetsstyringsudvalg på baggrund af, at regeringen som led i strukturaftalen om en ny kommunalreform har besluttet, at der skal etableres en kvalitetsstyringsordning på natur- og miljøområdet.

Formålet er at bidrage til at sikre tilstrækkelig faglig kvalitet, effektivitet og ensartethed i kommunernes administration og opgavevaretagelse på området – navnlig under indtryk af, at ansvar og beføjelser vedrørende en række opgaver, som de nuværende amter udfører, forventes overdraget til de nye, større kommuner pr. 1. januar 2007. Kvalitetsstyringsordningen skal bidrage til at sikre, at opgavevaretagelsen på natur- og miljøområdet foregår på det faglige og forvaltningsmæssige grundlag, som fremgår af den til enhver tid gældende lovgivning inden for området. Den indeholder således nogle krav til organiseringen af natur- og miljøarbejdet i form af krav til tilstedeværelsen af den tilstrækkelige faglige kompetence og krav til procedurerne for opgavevaretagelsen.

Udvalget noterer sig, at regeringen har tilkendegivet, at det – for at sikre den tilstrækkelige faglige kvalitet, effektivitet og ensartethed i den fremtidige natur- og miljøadministration – vil være nødvendigt ud over at etablere en kvalitetsstyringsordning også i nødvendigt omfang at supplere de eksisterende retningslinier inden for natur- og miljøområdet.

Kvalitetsstyringsordningen vedrører således ikke disse sidstnævnte supplerende retningslinier. Initiativet med at etablere en kvalitetsstyringsordning er således blot et af de nødvendige skridt for at sikre en bæredygtig natur- og miljøadministration.

Det skal samtidig bemærkes, at denne rapport alene indeholder en overordnet beskrivelse af kvalitetsstyringsordningen. Udformningen af de konkrete krav og procedurer må ske i opfølgningen. I bilag 7 til rapporten gives et eksempel på, hvordan kravene til kvalitetsstyringsordningen konkret kunne udformes.

Endelig bemærkes det, at udvalget har taget afsæt i, at ordningen som udgangspunkt ikke medfører offentlige merudgifter.

Rapporten er udarbejdet på basis af drøftelserne ved i alt 10 møder i udvalget under Miljøstyrelsens formandskab i perioden november 2004-maj 2005 afbrudt af valgkampen forud for Folketingsvalget pr. 8. februar d.å.

Maj 2005

På udvalgets vegne

 

Helge Andreasen

Underdirektør i Miljøstyrelsen
Formand for Miljøministeriets Kvalitetsstyringsudvalg

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.