Kortlægning og afgivelse af kemiske stoffer i "slimet" legetøj

2 Kortlægning

2.1 Indledning

Der er foretaget en undersøgelse af, hvilke typer produkter der er på markedet i Danmark. Endvidere en undersøgelse af, hvilke materialer de er lavet af, eller som indgår i dem, samt i hvor høj grad disse henvender sig til børn og i hvilken aldersgruppe.

Ved en gennemgang af markedet for slimet legetøj er det blevet gjort klart, at disse med fordel kan opdeles i to typer af legetøj, direkte og indirekte slimet legetøj. De direkte stykker slimet legetøj er legetøj, der kun består af en komponent, medens de indirekte stykker legetøj omhandler legetøj, der består af flere komponenter, hvor det slimede legetøj oftest findes inden i selve legetøjet. De indirekte stykker legetøj udgør oftest ikke den direkte eksponering, men hvis der går hul på legetøjet, vil forbrugeren blive eksponeret for den slimede substans.

2.2 Statistik

Danmarks Statistik angiver, at det årlige forbrug af varer fra kategorien "Spil, legetøj og hobbyartikler" udgør omkring 4 milliarder kr. Hvis man ser isoleret på familier med to voksne og to børn, udgør det årlige forbrug i alt ca. 1,7 milliarder kr., eller hvad der svarer til 3.567 kr. pr. familie. Disse tal har været let faldende set i forhold til år 2000, men set i forhold til år 1980 er der tale om en fordobling. Af dette forbrug skønnes det af importørerne, at kategorien "slimet" legetøj udgør mindre end 1% af det samlede forbrug.

2.3 Brancheorganisation

Der er blevet etableret kontakt til brancheorganisation Legetøjsbranchens Fællesråd (LF) for at indhente informationer angående markedet for slimet legetøj. LF fungerer som konsulent for deres medlemmer og sørger for, at de er opdateret mht. nye regler, love, direktiver, nyhedsskrivelser og advarsler. LF går kun ind på produktniveau, hvis der er juridiske tvivlsmål. Brancheforeningen besidder ikke et eget regelsæt, men sørger for, at medlemmerne efterlever lovgivningen. Love og regler er typisk formidlet til brancheforeningen gennem Miljøstyrelsen og EuroCommerce.

En anden brancheorganisation er Fællesrådet for formnings- og hobbymaterialer (FFFH). "Fællesrådet" er en forening af producenter, importører og forhandlere af hobbymaterialer i Danmark. "Fællesrådet" består i dag af 25 virksomheder ligeligt fordelt mellem producenter, importører og forhandlere. De oplyser dog, at kategorien slimet legetøj, så vidt vides, ikke er omfattet af deres sæt af krav til kemisk legetøj.

2.4 Producenterne

Langt det meste slimet legetøj er fremstillet i Østen, enten Kina eller Taiwan. Det har ikke været muligt at fremskaffe oplysninger fra disse producenter angående den kemiske sammensætning af deres produkter, sædvanligvis under henvisning til deres frygt for kopiering af disse produkter.

2.5 Detailhandelen

Den største importør af slimet legetøj i Danmark er K. E. Mathisen A/S (K. E. Leg), der oplyser, at de p.t. har ca. 10 forskellige produkter, der hører til i kategorien "slimet legetøj" og der er 2 nye på vej. K.E. Mathisen har en kvalitetspolitik på området, og de får løbende foretaget test af produkternes kemiske sammensætning.

Af andre store importører kan nævnes Top-Toy, der ejer BR-butikkerne og Toy's"R"US centrene. Top-Toy har ligeledes en kvalitetspolitik og får vurderet produkterne af en toksikologisk konsulent, hvis producenten ikke ville oplyse om indholdsstofferne i produktet.

Slimet legetøj anses for at være et modefænomen, og denne type af salg er oftest kun stort i en meget begrænset periode.

Slimet legetøj bliver oftest solgt som engangspartier, der ikke findes på markedet i særligt lang tid og burde derfor henvende sig til de såkaldte 10 Kr.'s markeder. Ved henvendelse til netop denne type forretninger har de alle oplyst, at de ikke handler med slimet legetøj. De møder det ofte på messer men mener ikke, at det henvender sig til deres kundekreds.

På det danske marked findes der i dag to store dagligvarekæder: Coop Danmark (bl.a. butikskæderne Kvickly, Irma, Fakta, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen) og Dansk Supermarkeds Gruppe (DSG) (bl.a. butikskæderne Bilka, Føtex, Netto og A-Z).

Begge dagligvarekæder kontrollerer, at legetøjet leveres med CE-mærke. Hvis det er parfumevare eller sminke, så følger produktet både kosmetik- og legetøjsdirektivet

Netbutikkerne forhandler ind i mellem også slimet legetøj. Produkterne er oftest importeret af K. E. Leg og leveret med certificering samt mærket "Ikke egnet til børn under 3 år".

2.6 Phthalater

En hel del slimet legetøj fremstår som værende fremstillet af eller indeholdende blødgjort plast. En ofte anvendt blødgører til især PVC er phthalater.

Pga. mistanke om problematiske egenskaber (skader på fostre og forplantningsevne i dyreforsøg) har Miljø- og Energiministeriet udsendt bekendtgørelse nr. 151 af 15. marts 1999 om forbud mod phthalater i legetøj til børn i alderen 0-3 år samt i visse småbørnsartikler mv. Enhver, som fremstiller, importerer eller sælger et eller flere af ovennævnte produkter, har ansvaret for, at reglen overholdes, sådan som det fremgår af bekendtgørelsen.

Ifølge en rapport fra Miljøministeriet af 2003 Status for phthalater har Dansk Handel & Service lavet en plan for frivillig afvikling af brugen af phthalater i legetøj til større børn, beregnet til at komme i munden.

Beskrivelse af produkter:

Identifikations Nr. Beskrivelse
DK-01 Ca. 10 cm mangefarvet gummieagtig øgle
DK-02 Ca. 4 cm blå og blød blæksprutte
DK-03 Ca. 4 cm lilla og blød fisk
BO-01 Pink gummislange. Ca. 20 cm lang
K-01 Gul, gennemsigtig bold med insekt indeni
K-02 Lilla pig hoppebold med lysdiode, ca. 10 cm i diameter
K-03 Pink gummieagtig hånd
BR-01 Pink gennemsigtig væskefyldt blød bold med insekt indeni. Ca. 5 cm i diameter. Made in China
F-01 Gennemsigtigt væskefyldt æg med "blomme". Ca. 5 cm langt
TO-01 Grønt slim med insekter i
TO-02 Hård plastbeholder med grønt slim indeni
TO-03 Blå glittergelé til hår, hud og læber
G-01 Mangefarvet blæksprutte ca. 20 cm lang med bitte små kugler indeni
TI-01 Grøn 10 cm væskefyldt stang. Made in China
B-01 Rød tomat. Ca 5 cm i diameter
B-02 Grønt slim med figur indeni
R-01 Grøn væskefyldt bold med pigge
A-01 Gennemsigtig væskefyldt disc med stjerner i
EX-01 Grønt slim
EX-02 Slim med coladuft

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.