Kortlægning af parfumestoffer i legetøj og småbørnsartikler

2 Projektets indhold

Nærværende rapport indeholder indledningsvis en introduktion til allergi og overfølsomhed i kapitel 3. I kapitel 4 er givet en introduktion til duftstoffer.

Selve projektet består af 3 faser med følgende overordnede indhold:

Fase 1: Udarbejdelse af liste over produkter, der dels er tilsat duftstoffer og dels henvender sig til børn i alderen 0-10 år

Gennem kontakt til forhandlere, leverandører og importører samt internetsøgninger er der gennemført en screening af markedet for produkter tilsat parfume (kapitel 5).

Ud fra resultaterne af fase 1 er der udvalgt 18 produkter til nærmere kvalitativ GC-MS-screeningsanalyse.

Fase 2: Indledende undersøgelser af parfumestoffer

I fase 2 er der gennemført en kvalitativ GC-MS screeningsanalyse med primær fokus på duftstoffer. Screeningen danner grundlag for udvælgelsen af i alt 10 af de 18 produkter til forsøgene i fase 3 (kapitel 6).

Fase 3: Kvantitative og semikvantitative analyser og eksponeringsforsøg

I fase 3 gennemførtes forsøg og kvantitative akkrediterede analyser af indholdet af parfumestoffer på EU's liste over sensibiliserende stoffer samt andre miljøfremmede stoffer.

Forsøgene omfatter såvel indholdsanalyser som migrationstest og emissionstest (kapitel 7).

Fase 4: Eksponeringsscenarier og vurdering af sundhedsforhold

I kapitel 8 er data til vurdering af sundhedsforhold ved anvendelse af produkterne opsummeret. Disse data er anvendt i kapitel 9 til en vurdering af eventuelle sundhedsmæssige problemer i forbindelse med leg med de undersøgte produkter. Der er opstillet realistiske worst case-scenarier for børns eksponering til udvalgte indholdsstoffer i de analyserede produkter og de opnåede resultater er sammenlignet med gældende NOAEL værdier eller estimater heraf.

I kapitel 10 er projektets samlede resultater diskuteret, og der er givet anbefalinger til forholdsregler ved forbrugernes brug af legetøj og børneartikler tilsat parfume.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.