Kortlægning af parfumestoffer i legetøj og småbørnsartikler

3 Allergi og overfølsomhed

Anvendelse af parfumestoffer i produkter til børn udgør en risiko for udvikling af overfølsomhed eller allergiske sygdomme ved hudkontakt. De, i dette projekt, undersøgte parfumestoffer er af den videnskabelig komite for kosmetik vurderet som allergifremkaldende ved hudkontakt. Indånding af parfumestofferne kan give irritation og gener i luftvejene. I det følgende beskrives kort begreberne overfølsomhed og allergi.

3.1 Typer af overfølsomhedsreaktioner

Ofte anvendes betegnelsen allergi for de forskellige typer af overfølsomhedsreaktioner. Medicinsk skelnes mellem reaktionerne:

  • Allergi
  • Anden overfølsomhed

Allergi er den reaktion, hvor et allergifremkaldende stof påvirker kroppens immunforsvar, som overreagerer og derved giver anledning til symptomer som f.eks. rødme, kløe, hævelse eller blæredannelse (Allergi-leksikon 2004 a).

Et allergifremkaldende stof kaldes for et allergen. Et allergen kan f.eks. være pollen, ekskrementer fra husstøvmider, dyrehår, metaller (nikkel, chrom mv.) eller bestemte kemikalier f.eks. farvestoffer, smagsstoffer, parfumestoffer og organiske opløsningsmidler. Når kroppen udsættes for et allergen påvirkes immunforsvaret, og der dannes IgE-antistoffer (Immunoglobulin E-antistoffer). Denne proces kaldes sensibilisering, og gentagen kontakt til allergenet kan betyde udvikling af allergiske symptomer (Allergi-leksikon 2004 b og c, Astma-Allergi Forbundet 2004 a, Smith & Hotchkiss, 2001).

Afhængigt af hvor i kroppen allergener og antistoffer mødes, kan der potentielt fremkaldes forskellige allergiske sygdomme: Astma fremkaldes ved reaktion i lungerne, høfeber ved reaktion i næsen og nældefeber ved reaktion i huden (Allergi-leksikon 2004 a).

Anden overfølsomhed betegner alle de overfølsomhedsreaktioner, der ikke følges af en reaktion fra immunforsvaret. Det overfølsomhedsfremkaldende stof er således direkte årsag til symptomerne, mens det ved allergi er stoffets reaktion med IgE-antistoffer i kroppen, der giver symptomerne (Allergi-leksikon 2004 d).

Symptomerne for de to tilstande er ensartede (Allergi-leksikon 2004 d).

Det er karakteristisk for både allergi og overfølsomhed, at symptomerne fremkaldes af stoffer, der ikke i sig selv medfører funktionsforstyrrelser hos raske personer eller stoffer, der ikke i sig selv er sundhedsskadelige. (Iversen et al. 2000, Smith & Hotchkiss, 2001).

Undersøgelser af Johansen (2002) viser, at den tid et duftallergen tolereres af sensibiliserede personer øges, når koncentrationen af allergenet nedsættes. Udsættelse for flere allergener samtidig kan medføre en synergetisk effekt.

Kontaktallergi er en speciel form for allergi. Allergien udløses af længerevarende, direkte kontakt med et allergen. Reaktionen kaldes også allergisk kontakteksem. Allergisk kontakteksem viser sig på kontaktstedet som en betændelseslignende tilstand i huden (Allergi-leksikon 2004 g).

Allergitypen kontaktallergi adskiller sig fra de øvrige former for allergi ved bl.a. at være livslang, ikke medfødt og have næsten ingen arvelig tendens (Allergi-leksikon 2004 g). Kontaktallergi kan forebygges ved at undgå kontakt med allergifremkaldende stoffer (Astma-Allergi Forbundet 2004 b, Iversen 2000).

3.2 Udbredelse af allergi og overfølsomhed i Danmark

Allergi og overfølsomhed har stor udbredelse i den danske befolkning. I Danmark regner man i dag med, at 25 % af en fødselsårgang på et tidspunkt i deres liv vil have allergi (Allergi-leksikon 2004 c).

Høfeber er den mest almindelige allergiske sygdom. Det er skønnet, at
10-20 % af befolkningen har høfeber over for pollen (Allergi-leksikon 2004 e). Kontaktallergi og astma er også almindeligt udbredte allergiske sygdomme. Det skønnes således, at ca. 15 % af den danske befolkning, såvel voksne som skolebørn, har kontaktallergi (Nielsen & Menné 1992, Mørtz et al. 2000), mens 5-10 % har astma (Allergi-leksikon 2004 f).

Iversen et al. (2000), Johansen (2002) og Astma-Allergi Forbundet (2004 b) peger alle på, at parfume er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi. Resultaterne af tidligere omtalte undersøgelse af Nielsen og Menné (1992) viste, at ca. 2 % af de undersøgte var sensibiliserede overfor parfumestoffer.

Flere danske undersøgelser peger desuden på, at forekomsten af parfumeallergi er fordoblet inden for de seneste 10-15 år (Videncenter for Allergi 2004 b).

Parfumestoffers evne til at fremkalde allergi afhænger ikke af, om de er naturligt dannede eller syntetisk fremstillede (Videncenter for Allergi 2004 a, Miljøstyrelsen 2002b).

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.